Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

4 steg: Lönesamtal – så förbereder du dig

Hemligheten bakom ett framgångsrikt lönesamtal är att vara förberedd. Här är fyra steg att följa inför varje lönesamtal med medarbetare.

Sätta lön
Text: Redaktionen
Publicerad
Pengar och en grön växt

”Folk jobbar inte hårdare för att de får en högre lön. Däremot är folk missnöjda om de inte tycker att de har en schysst lön. Löneförhandling handlar alltså om att undanröja missnöje så långt det går. Det är allt annat som du gör resten av året som skapar motivation, inte lönesamtalet”, säger Georg Frick arbetsgivarkonsult inom lönefrågor och arbetsrätt, i Chefs undersökning om löneförhandling från 2015.

Du måste tänka på flera saker innan ett lönesamtal. De allra mest grundläggande är:

1. Lönestatistik. Gör din research och kolla upp (exempelvis med facket) hur medarbetaren ligger i jämförelse med andra på företaget och hur lönen är för samma tjänst på andra företag.

2. Företagets budget. Hur långt har du råd att gå? Om du inte har en tillräcklig budget – ta reda på vad du kan erbjuda istället. Kan det vara ökad flexibilitet, träning på arbetstid eller vidareutbildning?

3. Det praktiska. Avsätt gott om tid (gärna en timme) och boka möte i god tid innan så medarbetaren också har tid att förbereda sig – helst några veckor. Vill medarbetaren ta upp andra frågor samtidigt – boka ett annat möte för det så ni kan fokusera på lönen.

4. Se fram emot samtalet. Det är ett ypperligt tillfälle att lära känna din medarbetare ytterligare och att diskutera och sätta upp nya mål.

Bonus: Se de som inte frågar. Det är viktigt att även se de medarbetare som inte själva begär en löneförhöjning, skriver HBR. Var uppmärksam på om någon fäller kommentarer om att de har jobbat hårt med gott resultat eller att de har blivit uppsökta av rekryterare. Fundera på vad du behöver göra för att behålla dem inom företaget – kanske är det just ett lönesamtal.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden