Mikael Åbom, vd Fonus.
Mikael Åbom, vd Fonus.

Fonus vd: ”Jag fick en väldig respekt för livet”

Mikael Åbom, vd och koncernchef för Fonus, fick erfarenhet av branschen redan som 15-åring, när han hjälpte till vid pappans jourtransporter av avlidna. ”Jag fick en väldig respekt för livet”, säger han.

Inte alla 18-åriga killar bestämmer sig för att flytta 36 mil hemifrån för att börja jobba i och efter ett år ta över en sybehörsbutik. Ännu i dag, flera decennier senare, kan Fonus-vd:n Mikael Åbom inte riktigt förklara vad som drev honom från Borås till Singer Sycenter i Eskilstuna, annat än ganska vaga yrkesdrömmar om affärer, skapande och ledarskap.

”Jag stod i den där butiken sex dagar i veckan under fyra års tid och det var tufft – oerhört tufft – för vad visste egentligen jag om budget och symaskiner och tyger från början? Jag var ju så ung”, konstaterar Mikael Åbom som ändå inte ångrar sitt tilltag utan kallar det för en oerhört nyttig skola.

Han beskriver sin bakgrund som enkel. Uppvuxen i hyreslägenhet, pappa förman inom idrottsförvaltningen, mamma hemmafru. Att dela en pizza en söndagskväll var lyx.

Sundar Pichai, CEO på Google

Läs också: Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Som få andra ungdomar fick Mikael Åbom även en tidig närkontakt med döden. Det började med att fadern bytte jobb till kyrkogårdsvaktmästare, med jourtransporter av döda till bårhuset som sidouppdrag.

”Pappa sa: ’Du måste hjälpa mig.’ Så jag följde med honom i begravningsbilen för att hämta människor som avlidit under både tragiska och naturliga omständigheter.”

Du var 15. Lite väl ungt?

”Om du frågat min mamma så ja, hon var lite förskräckt över det här till en början. Medan pappa, som inte var världens största pedagog, ändå kände sig trygg när han kollade mig i ögonen efter första uppdraget: ’Var det obehagligt? Inte? Det här grejar du.’ Pappa och jag kom väldigt nära varandra under nätter och helger i jourbilen. Plötsligt blev vi mer som kompisar än far och son. Jag fick en väldig respekt för livet som jag fortfarande bär med mig.”

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Hur ser din energikalkyl ut?”

Mikael Åboms tidiga erfarenheter från begravningsbranschen hade å ena sidan ingen direkt betydelse när han långt senare i livet kom att headhuntas till vd-posten för begravningsjätten Fonus. Å andra kan det aldrig vara fel att högsta chefen har så konkreta insikter i medarbetarnas vardag. Mikael Åbom kunde som nybliven Fonus-vd lugna de lite oroliga röster som undrade om han skulle stå pall i mötet med ”verkligheten” på bårhus och i begravningsbilar, med att han personligen redan ombesörjt transporterna av långt över hundra avlidna.

Mikael Åbom har gått den långa vägen. Verkat inom en mängd branscher och befattningar: Trähus, teknikindustri, dagligvaror. Säljare, marknadschef, affärschef.

Ett tidigt vd-uppdrag var att ”vända” Hall Miba, ett Alvesta-baserat grossistbolag med tyngdpunkt mot bensinstationer. Det lyckades, men till ett pris:

”Väckarklockan ringde 04.20 på måndagsmorgnarna. Jag lämnade hemmet vid fem, hann med kvart över sex-planet från Stockholm till Småland, landade 07.10 och körde sedan hårt i två långa arbetsdagar med hemfärd 21.40 tisdag kväll. På onsdagar befann jag mig antingen på kontoret i Stockholm eller hos något av dotterbolagen i Finland respektive Danmark. Torsdag morgon var det så väckning 04.20 igen för avfärd ner till Alvesta och ytterligare två dagar fyllda med jobb. Så såg mina arbetsveckor ut under fem år”, säger Mikael Åbom och tillägger att barnen var små och bygget av familjens egenritade hus pågick under samma period.

3 karriärtips från Mikael Åbom

1. Skaffa en bra mentor. Jag hade förmånen att få vara med i Antonia Ax:son Johnsons mentorskapsprojekt 1996, och fick en mentor vid namn Nils-Erik Johansson som då var vd för Hemköp. Det har betytt väldigt mycket.

2. Bestäm dig. Vad vill du ha ut av din karriär? Är det pengar, att göra skillnad, utveckla din kreativitet eller något helt annat? Ju tidigare du stakar ut riktningen, desto större möjligheter att lyckas.

3. Läs på. Ta reda på allt du kan om företagets kultur innan du kliver på jobbet. Om du delar värderingarna blir allt så mycket roligare och lättare.

”Blev jag yngre? Nä, det blev jag väl inte. Min fru och jag brukar säga att tog vi oss igenom de åren, då tar vi oss igenom allt.”

Mikael Åboms bästa karriärtips lyder: Skaffa en bra mentor. Lärdomarna från Hemköps dåvarande vd Nils-Erik Johansson på 90-talet var inget han ville vara utan när han senare tog över ledarskapet för matkedjorna Vivo, Tempo, Matnära och Handlar’n. Nu är han själv mentor. Men samtidigt: För att något ska hända gäller det att ständigt fortsätta lyssna, inåt och nedåt i organisationen.

Mikael Åbom minns hur han som vd på grossistföretaget Martin Olsson fick nys om att en av lagerarbetarna byggde databaser på sin fritid, och hur han uppmuntrade till överföring av denna dittills okända specialkompetens in i verksamheten, med lyckat resultat. Sådant där är bland det roligaste man kan göra som ledare, menar Mikael Åbom, när alla inblandade växer och får ny energi.

”Jag brinner för att involvera medarbetarna”, säger Mikael Åbom som på sistone lagt till ännu en titel på cv:t: Poddare.

I egenskap av programledare för Åboms Podd träffar han andra företagsledare för samtal om ledarskapet – jättekul och en helt ny utmaning.

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.