Collage: Orolig person i folksamling samt livspussel i form av ett pussel

Fler söker stöd för oro och relationer – färre för livspusslet

Ökad sjukskrivning, ökad efterfrågan på psykologsamtal och ergonomigenomgångar. De negativa konsekvenserna av pandemin för såväl arbetsgivare och medarbetare börjar synas.

Sveriges Företagshälsor ser en ökad sjukskrivningstakt från våren och framåt. Till viss del handlar det om fysiska besvär, och efterfrågan på ergonomigenomgångar har ökat. Men främst handlar det om psykisk ohälsa där man önskar stödsamtal och psykologhjälp.

”Det har blivit betydligt fler stödsamtal, både i akut skede och på lång sikt, där det handlar om både om hur man har det på jobbet och hur det är att sitta hemma. Det som är adderat i arbetsmiljön är ju rädslan som smittan ger upphov till”, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd på Sveriges Företagshälsor.

Även den nätbaserade psykologitjänsten Bluecall ser ökad efterfrågan. Hos dem har antalet samtal ökat i snitt med 76 procent under perioden mars till augusti. I en undersökning bland sina 50 företagskunder har de också sett att samtalen ändrat inriktning. Relationer – både arbetsmässiga och privata – gick om stress som tidigare legat i toppen på listan. Ångestproblematik har också skjutit i höjden och en av tio anger att de har problem med jobbet.

”Hemarbetet innebär ökad påfrestning på relationerna till dem man bor med, samtidigt som vi har en minskad tillgång till socialt stöd och vårt övriga sociala nätverk. Man kan tänka sig att det nya sättet att arbeta också skapar spänningar och slitningar i arbetsrelationerna, då vi kommunicerar mer digitalt och detta ställer högre krav på kommunikationsförmågan”, säger Milla Leskinen, leg psykolog och chef över psykologiavdelningen på BlueCall.

Däremot har de personer som uppger att de vill ha hjälp med livspusslet minskat under pandemin, vilket är ett tecken på att stressen över motstridiga krav på oss har minskat. Från att ligga på tredjeplats bland de vanligaste samtalsämnen ligger det efter i mars på en sjätte plats.

Chefspsykologen Faysal Rawandozi på Feelgood Företagshälsa säger att vi ännu inte kan dra några slutsatser av det som händer. Men han ser indikationer på en höjd efterfrågan inom vissa områden, som till exempel samtal som handlar om den oro man känner inför rådande situation.

distansss

Läs också: Hemmajobbare – här är 3 tips för att aldrig mer känna dig ensam

”Tidigare var det mycket utmattningssyndrom, idag handlar det inte i lika hög grad om stressen utan mer om oron – och de förväntade problem som uppstår när man delar hem med två tre personer och samtidigt gör det till en arbetsplats.”

”Man vet sedan tidigare kriser att de riktiga problemen inte drabbas oss under krisen utan först efteråt. Efter finanskrisen 2008 – 2009 ökade antalet suicid med 10 000 i Nordamerika och Europa. Men den här krisen är speciell och ställer till det ännu mer för vårt psyke. Normalt sett kommer en kris och sedan går den över, men nu går den inte över utan kommer om igen. Det behöver inte bara vara av ondo, det kan även rusta oss starkare men det är för tidigt att säga, säger Faysal Rawandozi.

Hos cheferna ser han en ökad efterfrågan på kunskapshöjande information om hur de ska hantera medarbetarnas oro.

Anders Tegnell på FHM har ju uttryckligen bett arbetsgivarna att hålla ett extra öga på sina medarbetare.

”Det är viktigt att arbetsgivarna vet att de fortsatt har ett ansvar för att hålla sina anställda friska”, sa Anders Tegnell vid pressträffen om fortsatt hemmajobbande tidigare i höst.

Denna extra ”belastning” kommer att påverka chefernas psykiska mående i längden, säger Faysal Rawandozi.

”Cheferna är väldigt upptagna med att ta hand om och hantera medarbetarnas reaktioner. Och det finns en risk för att de glömmer bort sig själva”.

De vanligaste skälen till terapisamtal mars-augusti:

1.     Relationer (21,2%)

2.     Stress (20,9%)

3.     Ångest (20,9%)

4.     Självförtroende/självkänsla (11,5%)

5.     Problem med jobb/arbete (9,7%)

Källa: Bluecalls undersökning på 50 företagskunder.

De vanligaste skälen till terapisamtal januari-februari:

1.     Stress (24,2%)

2.     Relationer (15,4%)

3.     Livspusslet (14,3%)

4.     Självförtroende/självkänsla (8,8%)

5.     Ångest (5,5%)

Källa: Bluecalls undersökning på 50 företagskunder.

digital kbt kan hjälpa mot oro över coronakrisen

Läs också: Digital hjälp effektivt vid covid-oro

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Kvinna som är trött efter ett videomöte
Arbetsmiljö

Kvinnor tröttare av digitala möten

En av sju kvinnor uppger att de blir mycket till extremt trötta av digitala möten. Betydligt färre män drabbas.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Zoom-fria fredagar
Arbetsmiljö

De inför zoom-fria fredagar – för att motverka pandemitröttheten

Fredagar utan videomöten – så vill en av världens största banker stävja pandemitrötthet och förbättra hälsan bland medarbetarna.
digital kbt kan hjälpa mot oro över coronakrisen
Arbetsmiljö

Digital hjälp effektivt vid covid-oro

Ett helt nyutvecklat digitalt självhjälpsprogram för att hantera oro vid covid-19 har visat sig ha god effekt. Deltagarna hade också en signifikant förbättrad daglig funktion på arbetet, enligt forskarna på Karolinska institutet.
fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Illustration med kvinna som har ett zoom-möte i ett stökigt rum med tomflaskor.
Arbetsmiljö

Fyra av tio chefer ser tecken på missbruk bland medarbetarna

Nästan 45 procent av cheferna märker tecken på missbruk bland sina medarbetare, visar Chefs undersökning. ”En anmärkningsvärt hög andel”, säger Anna Thulin, vd för expertorganisationen Alna.
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.