Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.

Arbetsmiljö
Publicerad
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag

En förkortning av arbetsdagen från åtta till sex timmar har både debatterats och forskats kring de senaste åren. När Chef för några år sedan skrev om appföretaget Filimundus, vars vd infört sex timmars arbetsdag, blev det en världsnyhet.

Och många verkar vara intresserade av att testa arbetstidsförkortning. Enligt en ny Sifo-undersökning vill nämligen mer än hälften, 55 procent, att sex timmars arbetsdag ska bli verklighet. Fler kvinnor (64 procent) är positiva till en sådan förändring än män (46 procent), visar undersökningen, som är gjord av Sifo på  uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.

Hela 50 procent svarar dessutom ja på frågan om de skulle få lika mycket jobb gjort på sex timmar som på åtta. Även här är kvinnorna mer positiva: 58 procent av kvinnorna och 42 procent av männen svarar att det går att korta ner arbetsdagen utan att det sker på bekostnad av arbetet.

”Vi ser att majoriteten av svenskarna vill se en förändring på den traditionella åtta timmars arbetsdagen. Dagens arbete har blivit allt mer flytande eftersom många värderar flexibilitet under ansvar för att få en ökad balans mellan jobb och fritid”, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad.

De allra flesta vill dock inte gå ner i lön i och med den förkortade arbetsdagen. 30 procent av svenskarna kan tänka sig att få mindre betalt för att få ut mer ledig tid. Fler kvinnor (33 procent) än män (28 procent) svarar att de skulle kunna acceptera en lägre lön för mindre tid på arbetet.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22-25 juni 2020. Totalt intervjuades 1466 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden