Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Proffsfotboll lärde bankchefen om ledarskap

Fotboll på högsta nivå gav Filip Apelstav ovärderliga insikter i ledarskap. Sin framgångsrika karriär som proffsspelare har han växlat in mot den som bankchef, fortfarande lika framgångsrik. ”Det måste göras med hjärtat”, säger han.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Filip Adelstav på en tom läktare vid en fotbollsplan.

Ensam i Shanghai. Men ändå inte.

8 000 kilometer hemifrån och på andra sidan jordklotet kände sig Filip Apelstav tämligen isolerad i sin tillvaro som fotbollsproffs i Kina. Fast så fort han lämnade hotellrummet blev han omringad av hängivna fans. Ute på stan såg han sig avbildad på jättelika idolaffischer.

”Jag tyckte det var jättejobbigt att gå ut. På matcherna var 90 000 åskådare det normala. När vi vann omgavs vi av jublande folkmassor. När vi förlorade kastade de sten”, säger Filip Apelstav som i det röriga och korrumperade Kina insåg att världen är ett stort och tufft ställe. Att några mellanhänder försökte blåsa honom på halva lönen var bland det första som hände.

”Man blev testad hela tiden. Det var ett sätt att växa upp – jag blev hårdhudad. Kina för 20 år sedan var ett äventyr utan dess like”, säger Filip Apelstav som i dag är bankchef inom Länsförsäkringar Östgöta och med ”förändringsledning” som sitt signum. Han ansvarar för cirka 100 medarbetare och är med i bolagets ledningsgrupp.

Barndomen utspelade sig i Västra Frölunda.

Pappan, som försvann tidigt ur bilden, kommer från Senegal.

”Vi pratar tidigt 70-tal, och det var väldigt få av kamraterna hemma på min gård som såg ut som jag. Och jag blev ju påmind om mitt annorlunda utseende. ‘Jaha, varifrån kommer du då?’, kunde det heta från någon mer eller mindre välmenande dam. Det gjorde mig kanske inte så mycket, samtidigt som jag insåg att här gäller det att knyta näven, jobba lite hårdare, prestera lite bättre än alla andra för att lyckas”, säger Filip Apelstav.

Med tiden fick han fyra halvsyskon. Filip Apelstav beskriver en barndom där han i mångt och mycket fick reda sig själv. Cykla till fotbollsträningarna i ur och skur, och inte alltid ha någon anhörig med sig till matcherna.

”I familjen var jag ensam om mitt fotbollsintresse. Om ingen annan står vid sidan och hejar på, så är det upp till mig. Jag är målfokuserad, och känner nog inte efter så mycket heller, utan kämpar på. Det är det som har format mig.”

Filip Apelstav har gjort en snabb karriär i bankvärlden, först inom Nordea där han bland annat varit kontorschef i Norrköping. Ett kontor som under hans ledning klättrade från en bottenplacering vad gäller resultat och kundnöjdhet till en förstaplats i koncernens rankningstävling Nordea Open. Alltihop gick på ett par år. Och resultatet väckte uppmärksamhet. Filip Apelstav nominerades till utmärkelsen Årets ledare inom Nordea-koncernen – och vann. Främsta anledningen var hans starka ledarskap.

”Jag har haft många coacher i mitt liv, både bra och dåliga. Från dem har jag plockat det bästa och samtidigt försökt undvika misstagen de gjort. Jag är en empatisk person som vill få människor att trivas, känna sig sedda och upptäcka glädjen i att jobba mot ett gemensamt mål.”

I skolan älskade Filip Apelstav historia, det gör han förresten fortfarande, men det var inget han såg framför sig som ett yrke. Snarare då ingenjör, efter att teknikintresset väckts i högstadiet. Men första jobbet var faktiskt som – fotbollsspelare.

”Ja, det gick ju väldigt bra med fotbollen och som 17-åring fick jag chansen att bli spelare på heltid i hemmalaget Västra Frölunda, och kom snart med i OS- och juniorlandslagen också. Men när jag började med fotbollen i nioårsåldern var jag inte särskilt bra. Ett tag var det nära att jag slutade. Sedan hände något, polletten trillade ner. Jag fick kamratskap och manliga förebilder, och en förståelse för vikten av struktur som var nyttig för mig. Fotboll kan vara väldigt fostrande.”

Hur ser du på framtiden?

”Jag vill fortsätta att jobba med förändringsledning och utveckling. Behålla drivet framåt och inte ha tråkigt på jobbet. Då blir det kanske inte några 8,5 timmars-dagar, för man måste vara beredd att gå den sista milen. Men det måste göras med hjärtat.”

3 karriärtips från Filip Apelstav 

  1. Välj arbetsgivare och chef med omsorg. ”Sök dig till dem som delar dina värderingar, dem som brinner och står för samma sak. Då mår man bäst i längden.”
  2. Nyfikenhet. ”Superviktigt – att läsa på och specialisera sig, men inte för hårt och för tidigt.”
  3. Mod. ”Våga ta ett karriärsteg även åt sidan. Det ger bredd och öppnar för nya möjligheter.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden