Facebook inför friare arbetstider – med tuffa villkor

Facebook erbjuder nu sina medarbetare en permanent möjlighet att fortsätta jobba på distans även efter pandemin. Men i själva verket är erbjudandet starkt begränsat.

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Kvinna sitter i en soffa med en dator i knäet.

Det som vid en första anblick ser ut som ett generöst erbjudande till medarbetarna är i själva verket begränsat och ligger långt efter det erbjudande som Spotify gick ut med för några månader sedan. Om någon av Facebooks medarbetare väljer att flytta ut på landet eller till annat område där levnadskostnaderna är lägre kommer Facebook att justera ner lönen. Medarbetarna måste hålla kvar ett ben på kontoret för att inte förlora sin teamkänsla, vilket innebär att Facebook förväntar sig att folk ska vara på plats åtminstone halvtid.

Facebook har cirka 60 000 medarbetare och CEO Mark Zuckerberg sa förra året att han trodde att upp till hälften av företagets arbetsstyrka kommer att jobba på distans inom fem till tio år.

“Jag planerar att jobba på distans så mycket som halva tiden under nästa år. Arbete utanför kontoret har gett mig mer tid att tänka långsiktigt och hjälpt mig tillbringa mer tid med min familj vilket har gjort mig både lyckligare och mer produktiv i jobbet, sa Zuckerberg till sina medarbetare i veckan, enligt tidningen Bloomberg. I nästa andetag pratar han dock om att organisera sitt schema för att hålla en bra rytm med ledningsgruppen och vara på kontoret mycket.

Även Amazon har insett att man behöver lätta upp villkoren för att locka tillbaka medarbetarna till jobbet efter pandemin. Medarbetarna kommer fortsättningsvis få arbeta hemifrån två dagar i veckan plus att de har en möjlighet att jobba upp till fyra veckor per år på distans utan att alls komma in på kontoret. Dock efter överenskommelse med sina chefer.

Allt fler företag beslutar nu om återgång från distansarbetet. 53 procent av cheferna på Fortune 500 CEO-listan uppger att två eller tre dagar i veckan på kontoret vore optimalt. 39 procent vill se sina medarbetare på plats fyra eller fem dagar medan endast 3 procent säger att en eller ingen dag på kontoret vore lämpligt. Tre av fyra chefer uppger också att de kommer att behöva mindre kontorsyta i framtiden.

Facebook öppnar upp till 50 procent av sin kapacitet i Menlo Park, Kalifornien, från mitten av september för att vara tillbaka med full styrka i oktober. Framtill årskiftet kan dock medarbetarna välja att arbeta så mycket som 20 arbetsdagar i månaden hemifrån.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden