flyg

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att till exempel byta färdsätt. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att ändra sitt beteende. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

I rapporten Flygresorna och klimatet – utsläppsminskningar och acceptans för klimatsmartare alternativ har författarna undersökt hur mycket utsläppen från svenskarnas flygresande skulle kunna minska – och hur villiga vi är att ändra våra resvanor för att minska utsläppen.

I ett första steg kartlade forskarna klimatutsläppen från svenskarnas flygresor. Tjänsteresor motsvarar idag 28 procent av flygresorna, men 18 procent av utsläppen. Detta eftersom de i genomsnitt är kortare än privata resor. Höginkomsttagare, de med lång utbildning och de som bor i storstadsregionerna står för största delen av utsläppen när det gäller tjänsteresor. De flesta är också män – kvinnor står bara för 23 procent av utsläppen från tjänsteresor.

När det gäller hur mycket det skulle gå att minska utsläppen genom att välja ett annat färdsätt, till exempel tåg istället för flyg, eller en annan destination, uteslöts tjänsteresor med annat syfte än att ha ett möte. Mötesresor utgjorde dock en stor del av tjänsteresorna, mellan 65 och 70 procent (de som svarade på forskarnas enkät kunde ange flera aktiviteter som de ägnade sig åt på tjänsteresan). Var tredje tjänsteresa görs med möte som enda aktivitet.

mag

Läs också: Teaterchefen tar tåget till mötet – 100 mil bort

Och för just mötesresor är potentialen kring att minska utsläppen stor. Om alla resor som enbart hade som syfte att transportera resenären till ett möte skulle ersättas med till exempel en videokonferens skulle utsläppen kunna minskas med 12 procent.

Så hur villiga är då tjänsteresenärerna att avstå resan? Inte särskilt, enligt rapporten. I dagsläget finns en begränsad möjlighet att minska utsläppen för tjänsteresor, konstaterar forskarna, men betonar också att semesterresandet står för en betydligt större del av utsläppen – och där finns det också en större realistisk potentiell utsläppsminskning.

Däremot finns det tecken på att debatten om klimatutsläpp från flygresor har påverkat svenskarnas resvanor, enligt rapporten. Chef har också tidigare skrivit om att tjänsteresor med tåg ökat när det gäller inrikes resor och resor till enstaka destinationer i våra grannländer.

resor

Läs också: Hur klimatsmart var din senaste tjänsteresa?

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

annaryott2
Hållbarhet

Chefgalans hederspristagare 2020: Anna Ryott

Hon är affärsaktivisten som bekämpar fattigdom och klimatkris med ny teknik, entreprenörskap och passion. Anna Ryott är Chefgalans hederspristagare 2020.

Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
helena_helmersson
Hållbarhet

Analys: ”Valet av Helmersson borde inte överraska någon”

Tidigare hållbarhetschefen Helena Helmersson tar över vd-stolen i H&M. Chef bad vår kolumnist Per Grankvist, expert på hållbarhetsfrågor, om en analys.
skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

tagetokar
Hållbarhet

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.

Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

annaryott1
Hållbarhet

”Skippa flygskam - hur kan ni skapa passion?”

Den gamla ekonomin är förlegad och ledare bör lägga mindre fokus på flygskam. Det slog Anna Ryott, ordförande i Summa Equity, fast på Chefdagen.