”Alla är vi mellanchefer”

Okategoriserade
Publicerad
Foto: Pexels

Varför skrev du den här boken?

”Dels var det som dagboksanteckningar som jag under resans gång har omarbetat. Dels för att det finns få ledarskapsböcker som har skrivits av någon som är chef och fortfarande aktiv. Jag vill bjuda på det jag har upplevt.”

Men varför mellanchef?

”För att jag ser mig som en mellanchef, oavsett om jag är vd eller, som i dag, då jag är konsult. Även en vd har en ägare och en styrelse att förhålla sig till. Men det är få som är mellanchefer i dag som vill kalla sig det.”

Läs också: Skrotade it-avdelningen – hyllas som digital stjärna

Av vilket virke bygger man en riktigt stark mellanchef?

”Ett intresse för människor är bra, man behöver vilja förstå människor. Det är svårt att vara en klok ledare utan det.”

Redo för nästa steg i din chefskarriär?

Vässa dina kunskaper i Chefs nätverk och nå nästa nivå i ditt ledarskap.

Läs mer och anmäl dig här

”Sedan är det bra att ha höjd, att kunna höja sig från sin egen position och se saker ur andras perspektiv. Mellanchefen behöver kunna röra sig upp och ner. En mellanchef har många krav på sig och sitter i kläm hela tiden. Att förstå komplexiteten i sin omgivning gör situationen lättare.”

Läs också: Ny app kollar av läget åt chefen

Tydlighet är en viktig egenskap, skriver du. Men hur undviker man att bli en rörig mellanchef i en verklighet där förutsättningarna hela tiden förändras?

”Det gäller att förstå kommunikation. Mycket av det vi gör är att sitta i möten. 98 procent av ditt jobb är kommunikation, det hänger ihop med en tydlighet. Det handlar inte bara om att tala tydligt eller att släppa igenom all info.”

”Man måste vara förberedd, tänka igenom vad det handlar om. Sträva efter att vara förberedd, då blir du tydlig. Har du inte klart för dig vad du vill säga, vem målgruppen är – då kan du inte bli tydlig.”

Läs också: Vad får dig att växa? Hitta meningen i jobbet!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden