Få bukt med din fullkomliga chef

Konflikthantering
Text:
Publicerad

Du är inte ensam om att ha en högre chef som alltid vill ha sista ordet och sällan lyssnar på sin omgivning.
Det är ett vanligt problem på svenska arbetsplatser, säger Mattias Lundberg, fil. doktor i psykologi vid Umeå universitet och ledarutvecklare.
Så vanligt att han och medförfattaren Anders Wahlberg ägnar ett helt kapitel i sin nya bok »Jäkla människa« (Liber) åt den »fullkomliga chefen«.

Den här chefstypen har en tendens att låta de underställda cheferna ’alibijobba’, vilket innebär att de får ta fram underlag till en ny satsning, men sedan väljer den högre chefen ändå sitt eget förslag. Ett annat vanligt scenario är att den fullkomliga chefen använder sig av mellanchefens idéer, men själv tar åt sig äran för dem.
»På lång sikt kan det knäcka självförtroendet hos en mellanchef«, säger Mattias Lundberg.

Ändå är han hoppfull. Han menar att en mellanchef kan coacha sin överordnade chef till att bli mer lyhörd.
»Direkt kommunikation är alltid bäst. Vissa chefer är inte uppmärksamma på sitt beteende, och kan till och med uppskatta att få reda på hur de uppfattas av andra. Ibland kan det räcka med att de känner sig avslöjade för att de ska ändra på sig.«
Ett annat alternativ är mild manipulation. Om du försöker bli vän med din högre chef ökar chanserna att du får igenom dina förslag.

Mattias Lundberg varnar däremot för att försöka »uppfostra« de fullkomliga cheferna. Det kommer bara att slå tillbaka på dig själv.
»Låt dem aldrig tappa ansiktet offentligt. Om du har synpunkter eller kritik, ta det i enrum i stället.«

Om du har en fullkomlig chef är chansen stor att du redan har provat alla de ovanstående metoderna.

Då finns två sista åtgärder kvar: ta hjälp av dina chefskolleger eller chefen två nivåer upp.


»Du är sällan ensam om att ha drabbats av det här beteendet. Gör gemensam sak med dina kolleger och hitta en strategi för hur ni ska tackla chefen«, säger Mattias Lundberg.

Vilka psykologiska faktorer ligger bakom den här typen av beteende?
»I chefskapet ligger det outtalat att man har blivit chef eftersom man förväntas kunna mer än sina medarbetare. Vissa chefer kan därför känna sig hotade om någon annan har bättre idéer än de själva. Då börjar de tänka att den personen kanske är bättre lämpad än de själva att vara chef.«


Fyra sätt att hantera en fullkomlig chef:

1.    Sätt en tidsgräns 

Se det ur ett större perspektiv. Sätt en deadline för hur länge du ska vara kvar på arbetsplatsen, kanske ett år. Använd den tiden för att marknadsföra dig själv. Fundera över vad du behöver göra på ditt nuvarande jobb för att öka chanserna att få ett nytt. Då kan du känna dig mer motiverad att härda ut.

2.    Kom inte med överraskningar

Personer med kontrollbehov tycker inte om att känna sig överraskade eller få oväntade nyheter. Håll chefen informerad om både viktiga och oviktiga händelser i din del av verksamheten.

3.    Var inte en ja-sägare

Det kan låta motsägelsefullt, men en fullkomlig chef vill innerst inne ha mothugg. Stå på dig och framför kritiska synpunkter, men gör det sakligt och mellan två ögon. Var tydlig i din argumentation, fokusera gärna på hårda fakta som statistik. Var tydlig med vad din chef kommer att vinna på att lyssna på dig och ditt förslag.

4.    Gör det som din chef inte vill göra

Om du märker att det finns några arbetsuppgifter som din högre chef har svårt för, välj att hantera dem själv. Fullkomliga chefer har exempelvis ofta problem med relationer och är inte människokännare.  Gör det till din specialitet att ta itu med obekväma personalfrågor, så gör du chefens liv lite enklare.

Källa: Tipsen kommer från CNN Money

Kommentera!
Har du en överordnad chef som är fullkomlig? Hur har du hanterat det?

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden