skidresa
Skippa flyget - och få två extra semesterdagar. Den förmånen har ETC-företagen infört för sina medarbetare.

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

ETC-företagen producerar bland annat grön el, bygger klimatsmarta hus och ger ut tidningen Dagens ETC. Idén att ännu mer leva som man lär med hjälp av klimatledighet för de anställda kom från ett pressmeddelande till redaktionen om ett annat bolag, Edge, som infört extra ledighet för den som inte flyger privat.

”Vi skrev en artikel om Edge och sen började vi diskutera om det var något vi kunde göra hos oss”, säger redaktions- och personalchefen Signe Lidén till Chef.

Reaktionerna? Till största delen positiva.

nudgenudge

Läs också: Därför ska du satsa på klimat-nudging

”Internt fick vi mest uppskattande mejl och glada tillrop. Det blev kanske någon diskussion om att ’jag måste flyga ibland, men vill ersätta vissa flygresor med tåg.’ Externt var det lite både och, i tågsemestergruppen på Facebook hade någon invändningar om företag verkligen ska lägga sig i vad man gör utanför arbetstid.”

”Svaret blev att det är ju samma sak med friskvårdstimme i så fall, att det är ledighet arbetsgivaren ger i god tro – där är det ju den egna kroppen som drar nytta av det och här är det klimatet.”

Gör ni några undantag? En del har ju till exempel familj utomlands?

mag

Läs också: Teaterchefen tar tåget till mötet – 100 mil bort

”Nej, vi gör inga sådana undantag. Däremot får man inte två dagar mindre ledigt som reporter om man skickas till klimattoppmötet i New York eller liknande arbetsresor,” säger Signe Lidén.

I höstas slutade tidningen även ta in fossila annonser och just nu pågår en kampanj för att få över fler läsare från pappersupplagan till sajten.

”Bland annat för att spara på papper och distribution. Vi är en del av en koncern som till exempel producerar grön el och säljer Fairphones utan konfliktmineraler, så det här är ett väldigt grundat tänk hos oss,” säger Signe Lidén.

salu

Läs också: Han startade ett ”Blocket” – för gamla kontorsmöbler

chef-prenumerera-1800
Satsa på ditt ledarskap

Redo för nästa kliv?

Fyll på ditt ledarskap med nya insikter och djupare förståelse. Inspireras av modiga chefer som går före. Få en tydligare bild av din ledarstil och hitta din karriärväg framåt.

Relaterade artiklar

flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

tagetokar
Hållbarhet

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.

annaryott1
Hållbarhet

”Skippa flygskam - hur kan ni skapa passion?”

Den gamla ekonomin är förlegad och ledare bör lägga mindre fokus på flygskam. Det slog Anna Ryott, ordförande i Summa Equity, fast på Chefdagen.

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Bild på demonstrationståg med plakat med texten
Hållbarhet

Storföretagen: Därför strejkar vi

Greta Thunbergs strejkuppmaning har fått enormt genomslag internationellt. Storföretag som Google, Amazon och Ben & Jerry’s har nu på olika sätt meddelat att de kommer att delta i strejken.