Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

Hållbarhet
Publicerad
Skippa flyget - och få två extra semesterdagar. Den förmånen har ETC-företagen infört för sina medarbetare.

ETC-företagen producerar bland annat grön el, bygger klimatsmarta hus och ger ut tidningen Dagens ETC. Idén att ännu mer leva som man lär med hjälp av klimatledighet för de anställda kom från ett pressmeddelande till redaktionen om ett annat bolag, Edge, som infört extra ledighet för den som inte flyger privat.

”Vi skrev en artikel om Edge och sen började vi diskutera om det var något vi kunde göra hos oss”, säger redaktions- och personalchefen Signe Lidén till Chef.

Reaktionerna? Till största delen positiva.

”Internt fick vi mest uppskattande mejl och glada tillrop. Det blev kanske någon diskussion om att ’jag måste flyga ibland, men vill ersätta vissa flygresor med tåg.’ Externt var det lite både och, i tågsemestergruppen på Facebook hade någon invändningar om företag verkligen ska lägga sig i vad man gör utanför arbetstid.”

”Svaret blev att det är ju samma sak med friskvårdstimme i så fall, att det är ledighet arbetsgivaren ger i god tro – där är det ju den egna kroppen som drar nytta av det och här är det klimatet.”

Gör ni några undantag? En del har ju till exempel familj utomlands?

”Nej, vi gör inga sådana undantag. Däremot får man inte två dagar mindre ledigt som reporter om man skickas till klimattoppmötet i New York eller liknande arbetsresor,” säger Signe Lidén.

I höstas slutade tidningen även ta in fossila annonser och just nu pågår en kampanj för att få över fler läsare från pappersupplagan till sajten.

”Bland annat för att spara på papper och distribution. Vi är en del av en koncern som till exempel producerar grön el och säljer Fairphones utan konfliktmineraler, så det här är ett väldigt grundat tänk hos oss,” säger Signe Lidén.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden