skidresa
Skippa flyget - och få två extra semesterdagar. Den förmånen har ETC-företagen infört för sina medarbetare.

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

ETC-företagen producerar bland annat grön el, bygger klimatsmarta hus och ger ut tidningen Dagens ETC. Idén att ännu mer leva som man lär med hjälp av klimatledighet för de anställda kom från ett pressmeddelande till redaktionen om ett annat bolag, Edge, som infört extra ledighet för den som inte flyger privat.

”Vi skrev en artikel om Edge och sen började vi diskutera om det var något vi kunde göra hos oss”, säger redaktions- och personalchefen Signe Lidén till Chef.

Reaktionerna? Till största delen positiva.

nudgenudge

Läs också: Därför ska du satsa på klimat-nudging

”Internt fick vi mest uppskattande mejl och glada tillrop. Det blev kanske någon diskussion om att ’jag måste flyga ibland, men vill ersätta vissa flygresor med tåg.’ Externt var det lite både och, i tågsemestergruppen på Facebook hade någon invändningar om företag verkligen ska lägga sig i vad man gör utanför arbetstid.”

”Svaret blev att det är ju samma sak med friskvårdstimme i så fall, att det är ledighet arbetsgivaren ger i god tro – där är det ju den egna kroppen som drar nytta av det och här är det klimatet.”

Gör ni några undantag? En del har ju till exempel familj utomlands?

mag

Läs också: Teaterchefen tar tåget till mötet – 100 mil bort

”Nej, vi gör inga sådana undantag. Däremot får man inte två dagar mindre ledigt som reporter om man skickas till klimattoppmötet i New York eller liknande arbetsresor,” säger Signe Lidén.

I höstas slutade tidningen även ta in fossila annonser och just nu pågår en kampanj för att få över fler läsare från pappersupplagan till sajten.

”Bland annat för att spara på papper och distribution. Vi är en del av en koncern som till exempel producerar grön el och säljer Fairphones utan konfliktmineraler, så det här är ett väldigt grundat tänk hos oss,” säger Signe Lidén.

salu

Läs också: Han startade ett ”Blocket” – för gamla kontorsmöbler

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
annaryott2
Hållbarhet

Chefgalans hederspristagare 2020: Anna Ryott

Hon är affärsaktivisten som bekämpar fattigdom och klimatkris med ny teknik, entreprenörskap och passion. Anna Ryott är Chefgalans hederspristagare 2020.

helena_helmersson
Hållbarhet

Analys: ”Valet av Helmersson borde inte överraska någon”

Tidigare hållbarhetschefen Helena Helmersson tar över vd-stolen i H&M. Chef bad vår kolumnist Per Grankvist, expert på hållbarhetsfrågor, om en analys.
flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
tagetokar
Hållbarhet

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.