Experten: Utgå från ansvar i löneförhandling

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad
Riksbankens förslag på nya sedlar, som förväntas börja gälla om några år. Foto: Pressbild.

Fråga: Jag är i färd med att byta jobb från teamleader och sektionschef/it-chef i en stor koncern med anläggningar geografiskt utspridda i världen och Sverige till att växla upp och få större (dubbelt) ansvar.

I dag har jag budget- och personalansvar för tre personer. I min nya roll blir jag i stället teamleader på två enheter och får då även budget- och personalansvar på den enheten, för ytterligare fyra personer.

Vad bör lönen ligga på? Tjänstebil är ett måste då det är 20 mil mellan enheterna.

/Fredrik

Svar: Grattis till det utökade ansvaret!

Ett sätt att resonera kring din nya lön är att utgå från jämförbara roller i Ledarnas chefslönestatistik och ett annat är att utgå från din nuvarande roll och den prestation som du har uppnått.

Om vi börjar med chefslönestatistiken är frågan först vilken befattning som den nya rollen passar in i. Utan att ange geografisk eller branschtillhörighet kan vi se att medianlönerna för de flesta it-ansvariga ligger mellan 35 100 och 38 500 och för de flesta it-chefer mellan 52 500 och 57 600.

Av din beskrivning tolkar jag det som att din nuvarande och kommande roll stämmer bäst in på it-ansvarig, men det är upp till dig att avgöra om det stämmer. Tjänstebilsförmån och eventuell bonus ingår i siffrorna medan pensions- och sjukvårdsförmåner inte ingår.

Om du utgår från din kompetens och prestation: Vilka förväntningar har din arbetsgivare på dig utifrån vad du har presterat? Vilken kompetens tillför du som är viktig?

Utökat personalansvar återspeglas tyvärr alltför sällan i lönenivån, däremot kan du resonera utifrån andra ansvarsdelar och vad det är du tillför.

/Anncharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare lön

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden