Experten svarar: ”Hur utför jag en lokal förhandling?”

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad
Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare på advokatbyrån Vinge.

Fråga: ”Jag har en anställd som varit sjukskriven efter en olycka. Under hans (kal­lad M) frånvaro har en vikarie fått delar av hans ansvar och arbetsuppgifter. Vikarien har gjort ett förträffligt arbete.

Det som M skulle ha utfört och aldrig blev gjort på grund av en massa undanflykter, löper nu på smärtfritt och med bättre resultat än när M gjorde det. Nu kommer M snart tillbaka.

Jag har för avsikt att avsätta M från en del av hans tidigare ansvar och sätta det på vikarien, som blivit förlängd. Har pratat med M men han förstår inte. Hur utför jag en lokal förhandling?”

/Roger

 

Svar: En grundprincip i svensk arbetsrätt är att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet. I det ligger att arbetsgivaren har rätt att bestämma vem som utför vilka uppgifter.

Denna rätt begränsas av vad som framgår av det enskilda anställningsavtalet och kollektivavtal. Du kan således inte ge en anställd sådana arbetsuppgifter som ligger utanför dennes arbetsskyldighet enligt vad som framgår av anställningsavtalet eller kollektivavtalet.

Mindre förändringar kan du meddela den anställde utan förhandling. Om det är stora förändringar i M:s arbetsuppgifter kan förhandling vara påkallad då förändringen kan innebära en fråga som ”särskilt angår arbetsförhållandena” för M. En facklig förhandling kan vara bra så att M inte känner sig överkörd av arbetsgivaren, samtidigt som en facklig förhandling inte kan komma att stoppa arbetsgivarens planer.

Det som du ska akta dig för är att ändra arbetstagarens arbetsuppgifter, eller omplacera honom till en tjänst, som gör att anställningen i grunden har förändrats och att det därför går att jämställa förändringen av arbetsuppgifterna med en uppsägning.

/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare advokatfirman Vinge

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden