Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Experten: Låt alla göra vad de tycker är kul

Motivation
Text:
Publicerad
Per Grankvist. Foto: Anna Hållams.

”Du är faktiskt mest nyttig när du gör saker du tycker är roligt. Tänk bara på vad folk har gjort nu i höst. Ingen har tvingat dem att lämna pengar till flyktingorganisationer eller sätta ihop ’Vi gör vad vi kan’. Det är bara folk som har prövat om det gick – och så gick det”, säger Per Grankvist, författare och expert inom engagemang, som i veckan släpper en bok med just titeln ’Engagemang’”.

Runt hälften av alla svenskar är engagerade på något sätt, i snitt lägger svensken 15 timmar i månaden på frivilligarbete. Men på jobbet ser det annorlunda ut. Endast 16 procent av medarbetarna känner sig ”mycket engagerade” i sitt yrke och hela 73 procent känner inget större engagemang för sitt jobb. Det påverkar inte bara arbetsmiljön utan även företagets produktion och effektivitet.

”Om man kunde få de tre fjärdedelarna att bara bli lite mer engagerade hade det både blivit en trevligare arbetsmiljö och mer intäkter för företaget”, säger Per Grankvist och fortsätter:

”Folk vill bara bli bekräftade och älskade och göra det de tycker är kul. Då måste de få göra det.”

För att kunna engagera andra behöver man inse att människor har olika syften med sitt engagemang, menar Per Grankvist:

”Ta en kör som exempel. En kanske är med för att hon vill sjunga, en för att hennes syster är med och en tredje är med för att han tror att han får ligga mycket för att det är många tjejer i kören. De är alltså engagerade för samma sak, men av olika anledningar”, säger han.

Per Grankvist går i sin bok genom några steg en ledare bör tänka på för att engagera medarbetare i arbetet.

1. Fråga vad de vill göra.
Fråga dina medarbetare vad de vill engagera sig i och lyssna på deras förslag, även om du inte tycker de är bra eller intressanta.

”’Om du fick välja själv, vad skulle du vilja göra här?’ Det är otroligt engagerande att få den frågan”, säger Per Grankvist.

2. Låt gruppen bestämma.

”Engagemang handlar om en fri vilja att göra något. Sluta förutsätta att alla vill göra allting. Sluta bestämma vem som ska göra vad och låt medarbetarna välja de uppgifter de tycker är roliga. Det kommer att finnas tråkiga arbetsuppgifter kvar, men till slut kommer någon att välja att göra dem också. Om ingen vill göra uppgiften, ifrågasätt om den behöver göras”, säger Per Grankvist.

Vissa medarbetare vill bara ha sin lön och gå hem.

3. Koppla engagemang till något som är kul.

”Även oengagerade medarbetare måste ju känna engagemang inför något. Om någon är väldigt engagerad i träning privat kan du utgå från det för att skapa engagemang i jobbet. Du kan till exempel uppmana till träning och skapa förutsättningar för att träna på arbetstid, eller föreslå att personen ska leda friskvårdsarbetet på arbetsplatsen. Får de göra något de tycker är kul, kommer du se hur engagemanget blossar upp.”

4. Dela upp stora projekt – och uppmärksamma delmålen.

”Alla framgångsrika projekt bryts ner i smådelar. Sätt inte någon som är intresserad av inredning att fixa ett nytt kontor. Bryt ner det i bitar som att hitta lokal, ringa elektriker och inredare. Det blir många fler små segrar och det behöver vi för att upprätthålla engagemanget. Som ledare är det din uppgift att uppmärksamma och utvärdera varje delmål för att medarbetare ska känna att deras engagemang gör skillnad.”

5. Tvinga ingen.

Du kan inte ge någon ett engagemang – det måste komma frivilligt. Kom ihåg att alla medarbetare aldrig kommer att bli lika engagerade.

”Man måste få välja själv. Vissa medarbetare vill bara ha sin lön och gå hem”, säger Per Grankvist.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden