bokhylla-content

Experten: Här är de viktigaste ledarskapsböckerna 2018

Skaffa koll och imponera med insikter. Här är ledarskapsböckerna som alla chefer borde ha koll på 2018. De som det snackas det mest om, och de som ger insikter du inte kan vara utan. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö har djupdykt i utbudet och tipsar om sina favoriter.

Ger dig bättre tajming

When – the Scientific Secrets of Perfect Timing av Daniel Pink 

Daniel Pink, som utnämnts till en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare och är författare till flera bästsäljande böcker. Han är också en välkänd TED-föreläsare – hans Tedtalk om motivation är ett av de mest sedda någonsin.

Handlar om: I sin färska bok djupdyker Pink i vetenskapen bakom perfekt tajming. Vid vilka tidpunkter är du som mest kreativ? När är det bäst att du ägnar dig åt analytiska uppgifter? Hur viktigt är det att få en bra start? Och varför är det så viktigt att vara synkroniserad? Det är bara några av de frågor som Pink reder ut i en bok för beslutsfattare som blivit en snackis redan innan den kommit ut.

Därför är den med på listan: Välresearchad och underhållande bok fullmatad med överraskande insikter som lätt går att omsätta i sin egen vardag. Publiceras på svenska av bokförlaget Volante.

Daniel Pinks "When" finns i Chefbokens digitala biblioteket – läs den på 19 minuter!

Förklarar gig-ekonomin

Gigged: The End of the Jobs and the Future of Work av Sarah Kessler

Sarah Kessler är en New York-baserad journalist med jobb på tidningar som Mashable, Fast Company och Quartz på meritlistan. Hon har med andra ord bättre koll än de flesta på den snabba samhällsomvandling som följer på digitaliseringen.

Handlar om: Kessler gör en djupdykning i det nya arbetslivet – vad betyder egentligen den nya ”gig-ekonomin” för samhället? Var tredje amerikan är idag frilans och vi har bara sett början på omvälvningen där vanliga fulltidsjobb kommer att bli mer ovanliga.

Därför är den på listan: Ett stort samhällsfenomen avhandlas äntligen i en gedigen bok – som hyllats av bland andra Daniel Pink.

Revolutionerar HR

Powerful – Building a Culture of Freedom and Responsibility av Patty McCord

Patty McCord, tidigare HR-chef på Netflix, vars radikala idéer om personalpolitik blev virala för ett par år sedan.

Handlar om: McCord delar med sig av ibland drastiska och ofta nytänkande idéer om bland annat ”radikal ärlighet på arbetsplatsen”. Exempel från Netflix och andra arbetsplatser.

Därför är den på listan: För att McCord på ett intressant sätt sticker ut i HR-världen, även om idéerna ibland kan vara väl långt från vår svenska, arbetsrättsliga vardag – ta en sådan sak som att avskaffa traditionell semester.

De framgångsrikas facit

Great at Work av Morten T. Hansen

Morten T. Hansen, känd bland annat som medförfattare till väletablerade ledarskapsgurun Jim Collins.

Handlar om: Boken bygger på en femårig studie som följt 5000 chefer och medarbetare, med slutsatser om sju vanor och arbetssätt som de allra mest framgångsrika delar. Hansen lyfter också fram historierna om några särskilt intressanta fall – som en mästerkock och en polarfarare.

Därför är den på listan: En seriös, vetenskaplig och användbar bok som dessutom hyllats av tunga ledarskapsnamn som Adam Grant.

Lyfter ditt team

The Culture Code av Daniel Coyle

Daniel Coyle är en bästsäljande amerikansk författare med en rad succéböcker bakom sig. Coyle har i sitt författarskap fördjupat sig i vad talang, kompetens och skicklighet verkligen är.

Handlar om: I färska och hyllade The Culture Code undersöker Coyle frågor som alla chefer tänker på ibland – vad är det egentligen som utmärker riktigt framgångsrika grupper? Och kan jag göra något för att mitt team ska bli mer på det sättet?

Därför är den på listan: Välskrivet, underhållande och gott om insikter som chefen direkt kan börja tillämpa på sin egen arbetsplats. Finns i Chefbokens digitala bibliotek.

"The Culture Code" finns i Chefbokens digitala bibliotek – läs den på 19 min!

cb-annonsbild-kvadratisk-1
Chefboken

Ta en genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 30 min läsning eller lyssning! Med Chefboken appen får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 150 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Läs mer

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
bjorn_hedensjo_bocker
Ledarskap

Björn Hedensjö: "Hoppa över Machiavelli"

Det finns ledarskapsklassiker som citeras gång på gång och som vi gärna återkommer till. Men Chefbokens redaktör Björn Hedensjö tycker att du kan hoppa över Machiavelli och Sun Tzu och listar istället nio ständigt aktuella ledarskapsböcker.

cb-webb-ny-3
Info

Prenumerera på Chefboken

Spara tid och få de främsta ledarskapsböckerna sammanfattade till 19 minuters läsning eller lyssning.

chefboken-nr67-1800-minuslogga
 

Led med hjärnan!

Få mer energi, öka din prestation och bli en bättre ledare med hjälp av det senaste inom hjärnforskningen. Friederike Fabritius och Hans W Hagemann samlat praktiska och konkreta tips i boken The Leading Brain – neuroscience hacks to work smarter, better, happier. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson de bästa tipsen.