cb_allma%cc%88nartikel

Experten: Här är de viktigaste ledarskapsböckerna 2018

Skaffa koll och imponera med insikter. Här är ledarskapsböckerna som alla chefer borde ha koll på 2018. De som det snackas det mest om, och de som ger insikter du inte kan vara utan. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö har djupdykt i utbudet och tipsar om sina favoriter.

Ger dig bättre tajming

When – the Scientific Secrets of Perfect Timing av Daniel Pink 

Daniel Pink, som utnämnts till en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare och är författare till flera bästsäljande böcker. Han är också en välkänd TED-föreläsare – hans Tedtalk om motivation är ett av de mest sedda någonsin.

Handlar om: I sin färska bok djupdyker Pink i vetenskapen bakom perfekt tajming. Vid vilka tidpunkter är du som mest kreativ? När är det bäst att du ägnar dig åt analytiska uppgifter? Hur viktigt är det att få en bra start? Och varför är det så viktigt att vara synkroniserad? Det är bara några av de frågor som Pink reder ut i en bok för beslutsfattare som blivit en snackis redan innan den kommit ut.

Därför är den med på listan: Välresearchad och underhållande bok fullmatad med överraskande insikter som lätt går att omsätta i sin egen vardag. Publiceras på svenska av bokförlaget Volante.

Förklarar gig-ekonomin

Gigged: The End of the Jobs and the Future of Work av Sarah Kessler

Sarah Kessler är en New York-baserad journalist med jobb på tidningar som Mashable, Fast Company och Quartz på meritlistan. Hon har med andra ord bättre koll än de flesta på den snabba samhällsomvandling som följer på digitaliseringen.

Handlar om: Kessler gör en djupdykning i det nya arbetslivet – vad betyder egentligen den nya ”gig-ekonomin” för samhället? Var tredje amerikan är idag frilans och vi har bara sett början på omvälvningen där vanliga fulltidsjobb kommer att bli mer ovanliga.

Därför är den på listan: Ett stort samhällsfenomen avhandlas äntligen i en gedigen bok – som hyllats av bland andra Daniel Pink.

Gigged kommer sammanfattas i Chefboken senare i år. Håll utkik!

Revolutionerar HR

Powerful – Building a Culture of Freedom and Responsibility av Patty McCord

Patty McCord, tidigare HR-chef på Netflix, vars radikala idéer om personalpolitik blev virala för ett par år sedan.

Handlar om: McCord delar med sig av ibland drastiska och ofta nytänkande idéer om bland annat ”radikal ärlighet på arbetsplatsen”. Exempel från Netflix och andra arbetsplatser.

Därför är den på listan: För att McCord på ett intressant sätt sticker ut i HR-världen, även om idéerna ibland kan vara väl långt från vår svenska, arbetsrättsliga vardag – ta en sådan sak som att avskaffa traditionell semester.

De framgångsrikas facit

Great at Work av Morten T. Hansen

Morten T. Hansen, känd bland annat som medförfattare till väletablerade ledarskapsgurun Jim Collins.

Handlar om: Boken bygger på en femårig studie som följt 5000 chefer och medarbetare, med slutsatser om sju vanor och arbetssätt som de allra mest framgångsrika delar. Hansen lyfter också fram historierna om några särskilt intressanta fall – som en mästerkock och en polarfarare.

Därför är den på listan: En seriös, vetenskaplig och användbar bok som dessutom hyllats av tunga ledarskapsnamn som Adam Grant.

Lyfter ditt team

The Culture Code av Daniel Coyle

Daniel Coyle är en bästsäljande amerikansk författare med en rad succéböcker bakom sig. Coyle har i sitt författarskap fördjupat sig i vad talang, kompetens och skicklighet verkligen är.

Handlar om: I färska och hyllade The Culture Code undersöker Coyle frågor som alla chefer tänker på ibland – vad är det egentligen som utmärker riktigt framgångsrika grupper? Och kan jag göra något för att mitt team ska bli mer på det sättet?

Därför är den på listan: Välskrivet, underhållande och gott om insikter som chefen direkt kan börja tillämpa på sin egen arbetsplats.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Mattias Sahlström och Charlotte Ahlquist på Experis
Annonssamarbete Chef + Experis

Hur innovativt är ditt ledarskap?

Många vill kalla sig innovativa ledare. Men få är verkligen där. ”Det gäller att göra en mental förflyttning”, säger Mattias Sahlström på Experis. Är du redo för det? Testa dig själv med din reaktion på tre olika situationer.
cb4_contentartikel1
Chefboken

Boken som ger chefen perfekt tajming

För komiker och ledare kan timing vara allt. Ta rätt beslut och gör rätt saker – vid rätt tillfälle. Nu har Daniel Pink, en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare, tittat närmare på vad som gör att du träffar rätt.

ray_dalio_chefboken_webb-2
Chefboken

Principer för framgång - från en som vet

Går det att strukturera och systematisera allt till regler för hur du ska leva och vara i livet och på jobbet? Ja, menar Ray Dalio och berättar om sina livsregler och rättesnören i boken Principles. Han har själv testat och utvecklat dem till appar i sitt framgångsrika företag Bridgewater, världens största hedgefond.

startupmodellen
Chefboken

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden
Chefboken Beteendedesign
Chefboken

Se igenom tankefelen

Känn igen de tankefel vi gör och använd dem till att förändra dig själv och andra. I boken Beteendedesign beskriver författarna den spännande forskningen inom psykologi och beteendeekonomi.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden