Experten: Då ska du avsluta anställningsavtalet

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad
"Folk som är opunktliga har ofta en utmärkt ordning i huvudet, även om det kan vara smått kaotiskt i deras vardagstillvaro. De är ofta kreativa och nyskapande." – Werner Silfverskiöld, läkare och författare.

Fråga: Hur länge ska vi låta en anställd vara kvar när den slutar? Om en vikarie ska jobba måndag–fredag hela maj, ska anställningskontraktet avslutas fredag 29/5 som är den sista arbetsdagen, eller ska anställningen avslutas 31/5 som är den sista dagen i månaden?

Funderingen kommer också upp när våra tillsvidareanställda ska sluta. Då har vi satt hela månaden, inkl. lö–sö, då de har månadslön och sedan går på nytt jobb den förste i månaden därpå. Är detta kutym vid anställningsförhållanden eller snarare ett ”generöst” förhållningssätt?

/Angela

Svar: Låt oss börja med uppsägningstiden för tillsvidareanställda. I svensk arbetsrätt, till skillnad från i många andra länder, avslutas anställningen ett visst antal månader efter det att den sägs upp.

Sägs den anställde upp den ­1 april, börjar uppsägningstiden att räknas från den 2 april. Är uppsägningstiden en månad är alltså sista anställningsdag 1 maj. Slutdagen är oberoende av månadsslut eller helger.

Beträffande vikariat är det något annorlunda eftersom vikariatet redan från början ofta är tidsbestämt. Slutdagen beror i sådant fall på vad man har avtalat. Om man som i exemplet i frågan har avtalat om att arbeta måndag till fredag hela maj är det en luddig formulering och som jurist hade man hellre sett det uttryckt i datum ex. 1–28 maj 2015 för det fall arbetsgivaren vill undvika att betala lön även 29 och 30 maj vilket är en lördag och söndag.

Har man bara skrivit måndag till fredag hela maj kan det vara oklart vad man menat och arbetsgivaren gör säkrast i att betala månaden ut då det trots allt får ses som underförstått att hela månaden avses om ej annat har uttryckts.

Beträffande timvikarier får de lön endast när de arbetar och det är avseende en sådan anställning lättare för arbets­givaren att hävda att lön endast utgår för de arbetade timmarna.

/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden