Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Ett haveri i direktsändning”

Det var oförlåtligt klantigt av MSB, vars uppgift är att ta oss igenom svåra kriser, att skapa panik runt något så grundläggande som tillgång till mat och vatten, skriver Chefs vd Cissi Elwin.

Detta ska bli en påsk vi aldrig ska glömma sa Stefan Löfven och uppmanande oss att stanna hemma, vilket 90 procent av befolkningen, enligt aggregerad mobildata, uppenbarligen valt att hörsamma. Efter att många firat i ensamhet och med nära och kära på Zoom, Facetime eller Google hangout  och utan uppdaterad information, var det på måndagen dags för nya fakta. Den dagliga presskonferensen har blivit allas vår snuttefilt. Är det idag de ska säga att den här mardrömmen äntligen är på väg att ta slut?

Tegnell och hans inhoppare från Folkhälsomyndigheten kommer alltid först. Det är de som meddelar antalet döda och hur många som nu ligger på intensiven och kämpar för sitt liv. Sen kommer Socialstyrelsen som upplyser om läget för skyddsutrustning och fixar fram handsprit och skyddsrockar till vårdpersonalen.

Och så är det dags för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. MSB:s  jobb är viktigt för andra myndigheter, politiker och aktörer som har samhällsbärande ansvar. Deras uppgift är att göra scenarios på en nivå som vida överstiger det som vi vanliga människor kan ta till oss. Alltså är det här som vi alla sätter på kaffe eller börjar tänka på annat ett tag innan det är dags för frågestund. Och då  är det väldigt sällan MSB kommer till tals.

Men i måndags var det just de som släppte den riktiga bomben: nödvändiga kemikalier som ger oss dricksvatten riskerar att längre fram ta slut. Livsmedelsförsörjningen kan också på sikt  vara hotad. Skälet uppges vara brist på chaufförer. Nu hajar ett helt folk plötsligt till. Vad säger hon? Ska vi börja bunkra vatten nu? Kommer vi inte kunna få mat? Vad ska vi göra?

I uppföljande artiklar backar Maria Bergstrand från MSB omedelbart och säger att man naturligtvis kommer att säkerställa att det finns dricksvatten. Så varför denna information? Jag anar ett haveri. För vad ska vi göra med information vi inte ska agera på?

Som ledare i en kris finns det ju ingen anledning att informera om saker som i allra värsta fall kan inträffa om det inte finns något vi kan göra åt det. Om det är så att myndigheten ser en uppenbar risk för att vattnet ska ta slut så skulle det ju till exempel vara läge att uppmana oss att inte duscha varje dag och samla vatten i dunkar eller bunkra. Men så var absolut inte fallet, fick myndigheten sen ägna dagen åt att förklara.

Jag skulle inte bli förvånad om hyllorna för Loka och Ramlösa snart gapar tomma. Och om plastdunkarna tar slut. Om det inte var avsikten så är det oförlåtligt klantigt av en myndighet, vars uppgift är att ta oss igenom svåra kriser, att skapa panik runt något så grundläggande som tillgång till mat och vatten i ett läge när hela befolkningen gör sitt yttersta för att behålla lugnet i en historiskt svår tid.

Dessutom: om SAS-anställda på bara några dagar har utbildats till att hjälpa till i vården borde det väl inte vara omöjligt att ställa om en taxi-bransch, som just nu går på knäna, till att i stället transportera kemikalier och livsmedel? Många frågetecken och mycket att lära sig om kommunikation för oss ledare av detta informationshaveri i direktsändning.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum”

”Jag längtar ihjäl mig efter mina kolleger, efter pulsen som uppstår när många människor samlas. Jag missar så mycket när jag bara pratar med folk i telefonen eller möter deras överkroppar på skärmen”, skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.