Svenske tech-chefen vill göra medarbetarnas löner – helt offentliga

Erik Bergman, entreprenören bakom Great.com, vill gå ett steg längre när det kommer till lönetransparens. 

Sätta lön
Publicerad

Chef har tidigare skrivit om lönetransparens. Oskar Kalmaru, vd på rekryteringsfirman Aevy, vill bland annat att företag ska skriva ut lönen – redan i jobbannonsen. En som vill ta det ett steg längre är Erik Bergman, en av grundarna bakom spelbolaget Catena Media. Förra året startade han sajten Great vars syfte är att sprida pengar till välgörenhetsorganisationer.

För att bygga trovärdighet för sajten vill han att det ska vara fullständig transparens inom bolaget, vilket Breakit först rapporterade om.

”Vi tror det kommer leda till mer rättvisa. Om alla vet vad alla tjänar så går det inte ge någon en högre lön än man kan motivera, det går heller inte ge någon än lägre lön än de förtjänar”, säger Erik Bergman till Tidningen Chef.

Enligt Erik Bergman är just lönefrågan glödhet i de företag han tidigare drivit.

”Jag har upplevt att det som har åsamkat personalen allra mest smärta har varit löner och framförallt de gånger de har känt sig orättvist behandlade. Det har i sin tur lett till att jag själv mått väldigt dåligt genom dessa situationer”, säger han.

Tanken är att lönerna ska redovisas öppet på hemsidan – även om man ännu inte bestämt exakt hur det ska se ut.

”Jag har utforskat alternativ där personalen sätter sina egna löner, alternativ där alla har samma lön, fullständig transparens och en del andra möjligheter. I framtiden hoppas vi kunna ha personal som helt sätter sina egna löner inom Great men vägen dit är lång – transparens blir ett mer rimligt första steg”.

Snart är det dags för lönerevision!

Är till tillräckligt förberedd? Med Chefs webbkurs ”Lönesättning och lönesamtal” får du koll på löneprocessens alla delar – från utvärdering till lönesamtal och uppföljning. Du genomför kursen när, var och på vilken enhet du vill.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden