Hannah Widell håller i en vit skylt som det står 46 på.

”Önskar att jag vetat mer om människor”

Hannah Widell, 46 år, grundare Perfect Day Media. 

Hur gammal är en bra chef?
”Det finns ingen övre ålder på en bra chef. Däremot är det svårare att vara en bra chef om man är för ung. Alla behöver en chef. Inte bara för att någon måste bestämma utan för att alla behöver en bra person med stor erfarenhet att gå till. Ju mer erfarenhet, desto tryggare blir man i sin position. Jag blev chef tidigt och var nog en rolig och inspirerande chef, men jag önskar att jag hade större erfarenhet av arbetslivet och större vetskap om människor i stort.”

Är ålder viktigt när det kommer till rollen som chef?
Jag tror att det har mycket med personlighet att göra. Man kan lära sig ledarskap men det är också något man måste erfara. Det är också svårt att skaffa sig ledarkunskaper om man inte är en person som naturligt tycker om att ta plats, ta hand om människor, låta dem utvecklas. Att jag tror att det är viktigt att bli lite äldre innan man blir chef handlar också mycket om att man först i mogen ålder kan sätta sig själv åt sidan och inte längre tävla med sina kolleger.”

Vad är det viktigaste du som chef kan göra för att motverka åldersdiskriminering?
Jag har aldrig tänkt i de banorna. Jag tror att vi överlag måste sluta tänka ålder uppåt eftersom vi inte blir ’gamla’ längre. Erfarenhet är en guldgruva som alla bolag och arbetsplatser behöver. Allt behöver ett djup och en mognad, utan det blir det väldigt ytligt. Helt livsfarligt om du frågar mig.

#hurgammalärenbrachef

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.
Karriär

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70 år”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.
Karriär

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet.