Hannah Widell håller i en vit skylt som det står 46 på.

”Önskar att jag vetat mer om människor”

Hannah Widell, 46 år, grundare Perfect Day Media. 

Hur gammal är en bra chef?
”Det finns ingen övre ålder på en bra chef. Däremot är det svårare att vara en bra chef om man är för ung. Alla behöver en chef. Inte bara för att någon måste bestämma utan för att alla behöver en bra person med stor erfarenhet att gå till. Ju mer erfarenhet, desto tryggare blir man i sin position. Jag blev chef tidigt och var nog en rolig och inspirerande chef, men jag önskar att jag hade större erfarenhet av arbetslivet och större vetskap om människor i stort.”

Är ålder viktigt när det kommer till rollen som chef?
Jag tror att det har mycket med personlighet att göra. Man kan lära sig ledarskap men det är också något man måste erfara. Det är också svårt att skaffa sig ledarkunskaper om man inte är en person som naturligt tycker om att ta plats, ta hand om människor, låta dem utvecklas. Att jag tror att det är viktigt att bli lite äldre innan man blir chef handlar också mycket om att man först i mogen ålder kan sätta sig själv åt sidan och inte längre tävla med sina kolleger.”

Vad är det viktigaste du som chef kan göra för att motverka åldersdiskriminering?
Jag har aldrig tänkt i de banorna. Jag tror att vi överlag måste sluta tänka ålder uppåt eftersom vi inte blir ’gamla’ längre. Erfarenhet är en guldgruva som alla bolag och arbetsplatser behöver. Allt behöver ett djup och en mognad, utan det blir det väldigt ytligt. Helt livsfarligt om du frågar mig.

#hurgammalärenbrachef

Relaterade artiklar

Foto av Rasmus Bergström
Karriär

Han ger batterier nytt liv

Vad är det för nytta med ett gammalt elbilsbatteri? Massor, om du frågar Rasmus Bergström. Att ge batterierna förlängt liv är senaste uppgiften i en chefskarriär där hållbarheten står i centrum.

Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

Illustration med tre nöjda personenr som krokar arm med varandra.
Karriär

Medarbetarna mer lojala under pandemin

Medarbetarlojaliteten växer, trots pandemin. Det visar en färsk undersökning från Netigate med data från 263 företag i olika länder och branscher.

cissi_webb_09
Karriär

Cissi Elwin: "Det viktiga är vad chefen uträttar"

”Det finns många egenskaper man kan behöva granska. Åldern är inte en av dem,” skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
lisensommarwebb
Karriär

Årets sommar­­pratare med chefs­profil

Sommarpratare – och chef. Många av årets sommarvärdar i radions P1 har egna chefs- och ledarskapserfarenheter som de delar med sig av. Dags att spetsa öronen!

Glad äldre kvinna som skakar hand med en man.
Karriär

Överkvalificerad? Nej, under­uppskattad!

Chip Conleys tre tips för hur du undviker eller tar loven av någon som påstår att du är överkvalificerad.

HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

Foto på Charlotta Blom på Ystads teater.
Karriär

Charlotta tvekade inte att anställa en 57-åring

Charlotta Blom, vd för Ystads Teater, blev chef vid 28. Hon tvekade inte att anställa en 57-åring. ”Ålder har aldrig varit en fråga för mig”, säger hon.