Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”En anställd driver eget företag på sidan – och har blivit splittrad!”

En anställd som – förutom sitt ordinarie jobb – driver enskild firma är inte ovanligt. Men vad gör en chef när personen blir splittrad av det? Nu svarar Chefs expert, stjärnadvokaten Fredrik Dahl, på frågan.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad
FOTO: Unsplash (montage)

FRÅGA: En anställd på avdelningen som jag är chef över har börjat driva ett företag vid sidan om. Verksamheterna konkurrerar inte, däremot upplever jag att hen har blivit splittrad och inte längre är så engagerad i sitt ordinarie jobb. Jag upplever också att hen ägnar tid åt sin egen verksamhet på arbetstid. Vad kan jag göra åt det?

/Mikaela, chef

SVAR: Inom den offentliga sektorn finns det uttryckliga bestämmelser som begränsar anställdas rätt att ägna sig åt bisysslor som är förtroendeskadliga, arbetshindrande eller konkurrerande.

I den privata sektorn är det i stället vanligt att parterna avtalar om huruvida bisysslor ska vara tillåtna eller inte. En privat arbetsgivare kan i princip tillämpa ett heltäckande förbud mot bisysslor. Om en anställd trots ett sådant förbud utövar någon form av bisyssla bör du som chef utreda om, och i förekommande fall, vilka konsekvenser detta ska få.

 

Om bisysslor skulle vara tillåtna i er (privata) organisation gäller följande. Grundprincipen är att en anställd ska använda arbetstiden till att arbeta för arbetsgivaren. Om den anställde utövar en bisyssla under arbetstid är det inte förenligt med anställningsavtalet. Om den anställde i och för sig engagerar sig i en bisyssla på fritiden, men på ett sådant sätt att den anställdes förmåga att utföra arbetet i sin anställning påverkas på ett negativt sätt, är inte heller det förenligt med anställning-avtalet.

Ett första steg i dessa fall är att ta en diskussion med den anställde och be denne upphöra eller begränsa sitt engagemang i bisysslan så att den anställde kan utföra sitt arbete på ett fullgott sätt.

En annan viktig princip i anställningsrelationen är lojalitetsplikten som bland annat innebär att den anställde är skyldig att sätta arbetsgiva-rens intressen framför sina egna intressen. Om en anställd som har en bisyssla på något sätt agerar i strid mot vad som nämns ovan kan det leda till såväl en skriftlig erinran som uppsägning eller avsked.

/Fredrik Dahl, Arbetsrättsadvokat

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden