”Du är på mute” och ”det nya normala” – här är uttrycken som ökat mest bland chefer
Yttrade du orden ”du är på mute” många gånger förra året? Då är du inte ensam. Orden användes 1000 procent fler gånger i amerikanska affärsmöten mellan chefer och investerare 2020 än året innan, visar en ny undersökning

Det nya coronaviruset och pandemin har fört med sig en mängd nya ord, uttryck och begrepp som många av oss börjat använda under det gångna året. På den nyligen presenterade nyordslistan från Språkrådet och Språktidningen finns till exempel en mängd coronarelaterade ord, som ”självkarantän”, ”platta till kurvan” och ”coronahälsning”.
I USA har New York Times och analysföretaget Sentieo kartlagt företagsfraser och uttryck under förra året, rapporterar DI. Genom att undersöka 20 000 presentationer och samtal mellan chefer och investerare har de fått fram vilka ord som ökat i användning 2020 jämfört med 2019:
- ”Arbeta hemifrån” användes i strax under 5000 samtal, vilket är en ökning med 26 820 procent.
- ”Du är på mute” ökade med 1000 procent.
- ”Det nya normala” ökade med 500 procent.
- Det mest ökade uttrycket var ”unprecedented times” (ungefär ”tider utan motstycke”). Det nämndes i 2128 samtal – en ökning med över 70 000 procent jämfört med året innan.
- ”Utmanade” nämndes 14 655 gånger 2020, jämfört med 8528 året innan.
Patrick Svensk är styrelseordförande för Readly, och har några ytterligare förslag på ord, som han berättar om i samma artikel i DI:
”Det är klart att ‘Zoommöten’ har blivit ett eget begrepp som Tetra Pak. Ett bedrövligt år på det sättet, att vi pratar om ‘Zoommöten’ och inte vanliga möten. Redan i april hade jag använt nio olika mötestjänster. Så frasen ‘hur fan delar jag den här presentationen i den här appen?’ har också varit ofta använd”, säger han.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.