Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Det stora blå ger mer energi

Hav, sjöar, åar, vattendrag – så kallade blå områden – kan till och med vara mer effektiva och gynnsamma för vår mentala och psykiska hälsa än den gröna naturen visar forskning.

Hälsa
Publicerad
hav och sandstrand

Efter alla studier på hur bra den gröna naturen är för vårt välmående och hälsa ägnar många forskare sig åt att titta på hur vi påverkas av blå områden, det vill säga hav, sjöar, åar och andra vattendrag. Eftersom båda är beroende av varandra är det svårt att skilja dess olika effekter åt.  

Men de blå särskiljer sig när det kommer till psykisk återhämtningsförmåga. Att vara vattennära har större positiv effekt på humöret och får oss att stressa av mer än vi gör i grön skog och mark, skriver The Guardian.

Och att bo eller tillbringa tid ute vid kusten gör oss mer lyckliga och avslappnade än om vi befinner oss vid insjöar eller andra vattendrag inne i landet, enligt en studie i Science Direct.

Man har också sett att medarbetares självskattade hälsa och energinivå var högre när de tog en lunchpromenad i ett blått område i stället för i en stadsmiljö.  

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden