petrag
Petra Goude. Foto: Karina Ljungdahl

”Det hemska blev det bästa som kunde hända”

En knäskada satte stopp för OS-satsningen i hästhoppning. ”Förmodligen det bästa som kunde hända”, säger Petra Goude som nu är en av toppcheferna hos datajätten IBM i Norden.

Petra Goude, nordisk vd för IBM:s globala teknologiservice, växte upp på landet utanför Skara. Ridning och hästhoppning var livet, att hon en dag skulle jobba med it fanns inte på kartan. Dagen efter studentexamen flyttade hon som 19-åring till Tyskland för att ingå i ett professionellt ryttarstall. Siktet var inställt på OS.

”Mitt jobb var dels att träna upp till femton hästar per dag, dels att placera mig så bra som möjligt i de tävlingar som pågick alla årets helger utom julafton. Det var tufft, med jobb säkert 17 timmar om dagen, men jag älskade livet som ryttare”, säger Petra Goude.

Efter ett år skadade hon knäet så allvarligt att planerna gick i stöpet. Petra Goude fick sluta rida.

”Det var hemskt, såklart. En stor sorg. Men förmodligen det bästa som kunde hända mig. Skadan tvingade mig till ett annat liv, och blev början till något nytt och väldigt spännande. En aspekt som jag just då hade rätt svårt att ta in.”

Petra Goudes första ”vanliga” jobb blev som fältsäljare av hästprylar åt en före detta sponsor. Hon kunde allt om produkterna, men visste ingenting om försäljning.

”Nej, jag kastades rakt in i yrket. Fick en bil, en dator, en telefon och ett distrikt som sträckte sig från sydspetsen av Sverige, upp till Åmål och inkluderade Gotland. De sa: ’Petra, här är listan på dina butiker – kör!’”

resell

Läs också: "Skrota karriärplanen - Låt lusten styra"

Fyra dagar per vecka var den 20-åriga Petra ute på vägarna. Övernattning skedde på hotell. Jobbet var jätteroligt. Men också jätteensamt. Och knepigt på andra sätt också för en ung tjej. Att käka middag på hotellrestaurangerna var svårt på grund av all oönskad uppmärksamhet från äldre män ute på motsvarande typer av säljuppdrag. Hon hoppas att den kulturen försvunnit.

”Jag lärde mig att undvika vissa situationer. Om metoo funnits på den tiden, hade jag nog funderat mer kring detta.”

En stor karriärförändring var steget till it-sektorn och ett säljarjobb hos Framfab. Det hajpade teknikbolaget vars kurvor börjat vända spikrakt neråt just när Petra Goude skrev på.

”Jag blev idiotförklarad av familjen, men tänkte ’hur illa kan det bli?’ Jag var 24, singel och hade inga lån. Jobbet verkade ju kul. Jag var med hela dippen ner, utvecklade en oerhörd passion för bolaget, och märkte att vi gjorde rätt saker. Och så sakteliga började det ticka uppåt igen.”

grafer

Läs också: Studie: 70 procent vägrar uppge sin skärmtid

Även i det betydligt större IBM klev Petra Goude in som säljare, och stöttades av sin organisation när hon efter några år kände sig mogen att ta steget till chef. Svårast med rollbytet? Den plötsliga särställningen‚ att fortfarande ingå i gruppen men från en dag till nästa uppleva ett avstånd till medarbetarna.

”I början kändes det konstigt. Jag var ju samma person som förut. Det tog ett tag innan jag insåg att mitt nya team, det är ju mina chefskolleger. Som chef är det dem man får ty sig till och fråga om råd.”

Petra Goudes nästan tre år som IBM-chef i Singapore, först lokalt och sedan med ansvar för kunder i hela Stillahavsområdet, blev en lärorik och ”galen” period i hennes karriär. Största kulturchocken var de strikta hierarkierna.

befro

Läs också: Här är 3 frågor du måste ställa – innan du kräver befordran

”Att hoppa över ett chefsled, och ringa någon högre upp i kedjan för att stämma av eller be om hjälp, var helt otänkbart där borta. Men det misstaget gjorde jag flera gångar i början. Med följd att folk blev stötta och stressade. Jag jobbade enbart med singaporianer, och insåg att jag måste sätta mig in i deras perspektiv och tankevärld för att få dem med mig. De lärdomarna har jag fortfarande nytta av som chef.”

Att som kvinna göra karriär i den mansdominerade it-sektorn, hur är det?

”Fantastiskt. Det finns nämligen ett värde i att vara annorlunda. Du syns mer, och behöver kanske inte hävda dig lika starkt av den anledningen. Med det sagt tror jag att kvinnor behöver bli lite bättre på att framhålla sig själva. Jag brinner starkt för att stötta andra kvinnor som vill ta sig fram i den här världen.”

nyhetsbrev_1800

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

lonen123
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
Överbefälhavare Micael Bydén leder Försvarsmaktens stora förändringsarbete. Foto: • Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Annonssamarbete Chef + Försvarsmakten

ÖB: Så vänder vi Försvarsmaktens värderingar

Försvarsmakten ställer om – från neddragningar till full fart framåt.
Värderingar, arbetsplatskultur och strukturer ska hänga med i svängarna.
ÖB Micael Bydén berättar om ett massivt förändringsarbete.

fordumsfull
Karriär

Forskare: ”Vi är inte medvetna om våra negativa stereotyper”

Fördomarna frodas vid rekryteringar, menar forskaren Kåre Vernby som tittat närmare på frågan.
chilla1
Karriär

Forskare: ”Chilla” på jobbet – är bra för karriären

Ta en extrasväng förbi kaffeautomaten och stressa inte upp dig i onödan – det är bra för karriären.
rappory
Karriär

Ökning: Dubbelt så många kvinnliga chefer – på 20 år

Antalet kvinnor på beslutsfattande nivå ökar. Nu släpper Svensk Näringsliv en rapport som visar på en fördubbling de senaste 20 åren.
michelle
Karriär

Michelle Obama: Mina 3 bästa karriärtips till dig

Michelle Obamas bästsäljande självbiografi är fängslande läsning om ett ovanligt människoöde. USA:s förra presidentfru levererar även i form av insikter kring karriären. Här är hennes bästa råd.
Bort med stressande och kostsamma slösmöten tycker Sylvia Nylin, på Svenska Möten. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Så här sätter du stopp för era slösmöten

Dåliga möten är dyra och stressande. En risk för både lönsamhet och människor.
Sylvia Nylin på Svenska Möten har tipsen som gör dig till en skicklig mötesledare.

nya-2
Karriär

3 saker du bör veta som ny chef

Äntligen en chefsposition, efter åratal av hårt arbete. Spännande med ditt första jobb som ledare – men säkert också överväldigande. Här är några tips för dig som är ny som chef.

nyhetsbrev_1800

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden