Johanna Bolin Tingvall och skylt med nummer 51.

”Den personliga mognaden är viktig”

Johanna Bolin Tingvall, 51 år, Senior Director, Learning & Development, Spotify.

Hur gammal är en bra chef?

”Det finns inte en optimal ålder för en bra chef eftersom det inte är någon garanti för att en person blir en bättre ledare bara för att denne blir äldre. Det handlar mer om vilken personlig mognad personen har, vilken medvetenhet denna har kring sin ledarstil, sina styrkor och svagheter och förmågan att leda, utveckla och entusiasmera sitt team. Det handlar också om bolagets kultur, ens arbetsuppgifter och relationerna till medarbetarna och andra ledare. Men med det sagt blir alla bättre ju mer de övar, på så sätt finns det en koppling till åldern.”

Är ålder viktigt när det kommer till rollen som chef? 
”Åldern i sig är inte avgörande. Det beror på hur mycket personen lärt sig och tagit till sig i rollen som chef genom åren. Hur nyfiken man varit på att lära sig nytt. Har man gjort det så skulle jag säga att man har en fördel i relation till unga chefer som inte har lika mycket erfarenhet, som inte hunnit öva lika mycket och därmed inte hunnit samla på sig lika många verktyg i sin chefs-verktygslåda.

Vad är det viktigaste du som chef kan göra för att motverka åldersdiskriminering?
”Kort och gott att se förbi ålder när vi anställer och utvecklar våra medarbetare, så som vi bortser från kön, sexuell läggning, etnicitet med mera vid alla rekryteringar. Det är något vi arbetar aktivt med genom att medvetandegöra de mönster vi har för att inte trilla i fällan att styras av medvetna eller omedvetna fördomar om vad en yngre eller äldre person är och gör. Jag tänker alltid på vilken sammansättning vi har i teamet när jag har en chans att anställa eller förändra organisationen. På Spotify har vi de senaste åren verkat för att få en bättre balans av åldrar och senioritet.”

#hurgammalärenbrachef

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.
Karriär

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70 år”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.
Karriär

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet.