”Den personliga mognaden är viktig”

Johanna Bolin Tingvall, 51 år, Senior Director, Learning & Development, Spotify.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Johanna Bolin Tingvall och skylt med nummer 51.

Hur gammal är en bra chef?

”Det finns inte en optimal ålder för en bra chef eftersom det inte är någon garanti för att en person blir en bättre ledare bara för att denne blir äldre. Det handlar mer om vilken personlig mognad personen har, vilken medvetenhet denna har kring sin ledarstil, sina styrkor och svagheter och förmågan att leda, utveckla och entusiasmera sitt team. Det handlar också om bolagets kultur, ens arbetsuppgifter och relationerna till medarbetarna och andra ledare. Men med det sagt blir alla bättre ju mer de övar, på så sätt finns det en koppling till åldern.”

Är ålder viktigt när det kommer till rollen som chef? 
”Åldern i sig är inte avgörande. Det beror på hur mycket personen lärt sig och tagit till sig i rollen som chef genom åren. Hur nyfiken man varit på att lära sig nytt. Har man gjort det så skulle jag säga att man har en fördel i relation till unga chefer som inte har lika mycket erfarenhet, som inte hunnit öva lika mycket och därmed inte hunnit samla på sig lika många verktyg i sin chefs-verktygslåda.

Vad är det viktigaste du som chef kan göra för att motverka åldersdiskriminering?
”Kort och gott att se förbi ålder när vi anställer och utvecklar våra medarbetare, så som vi bortser från kön, sexuell läggning, etnicitet med mera vid alla rekryteringar. Det är något vi arbetar aktivt med genom att medvetandegöra de mönster vi har för att inte trilla i fällan att styras av medvetna eller omedvetna fördomar om vad en yngre eller äldre person är och gör. Jag tänker alltid på vilken sammansättning vi har i teamet när jag har en chans att anställa eller förändra organisationen. På Spotify har vi de senaste åren verkat för att få en bättre balans av åldrar och senioritet.”

#hurgammalärenbrachef

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden