”Det finns nätter när man inte sover”

Motala Verkstads vd Daniel Ellison är en av få svenska industriledare som talar japanska. Sjubarnspappans rekordsnabba karriär tog sin början – i svampskogen.

Karriär
Publicerad
Daniel Ellison, Motala Verkstad

Daniel Ellison är vd för anrika Motala Verkstad, eller Motala Verkstad Group som man kallar sig numera, en snart 200-årig industriklassiker som genom åren producerat över 1 300 lok, 800 broar, 400 fartyg och mycket, mycket mer.

Uppdraget är att vända den på senare år av lönsamhetsproblem drabbade verkstadskoncernen och samtidigt få den att växa. En utmaning som, medger Daniel Ellison, kan slita ordentligt sam­tidigt som jobbet är utvecklande och kul.

”Det finns nätter när man inte sover och veckor man inte mår så bra. Så är det. Jag har tagit tuffa men nödvändiga beslut, som att stänga vår verkstad i Malmö och byta ut nästan hela lednings­gruppen. Det är som att vända ett hangarfartyg. Man måste jobba med allt – kulturen, processer, vad vi mäter och följer upp. Jag tar det här personligt och vill väldigt gärna lyckas med mitt uppdrag. Sakta men säkert går det också åt rätt håll”, säger Daniel Ellison som blott 44 år gammal har hunnit med en både brokigare och snabbare karriär än de flesta.

Han växte upp i värmländska Säffle. Båda föräldrarna arbetade inom skogs- och pappersindustrin. Daniel Ellison beskriver sitt yngre jag som tämligen framåt, på så sätt att han tidigt tog initiativ till eget företagande. Svampplockning i närmast industriell skala blev ett sätt att få ihop till mopedbränsle och andra väsentlig­heter under högstadieåren.

”Ja, och så fiskade jag gös om nätterna längs Byälven, och sålde fångsten till fiskhandlaren på väg till skolan dagen därpå.”

En servicebutik på Duse Udde Camping vid Vänerns strand var den första ”riktiga” arbetsplatsen – där Daniel Ellison efter första sommar­säsongen gick in som delägare.

”Sett till antalet timmar jag jobbade var det ju slavlön, definitivt. Men jag lärde mig enormt mycket. Hur man driver ett litet företag, tar hand om kunder – vad behöver turisterna för extraservice för att trivas och stanna kvar? Vi var väldigt kreativa. Byggde ett aktivitetscentrum med radiostyrda bilar och bakade bröd som vi levererade till stugorna och förtälten vid sjusnåret om morgnarna.”

Daniel Ellison är en av få svenska industriledare – kanske den enda – som talar japanska. Tanken var från början att bli yrkesmilitär, men officersutbildningen på ­A9 i Kristinehamn sammanföll med de stora försvarsneddragningarna och militärspåret framstod allt mer som en åter­­vändsgränd. Daniel Ellison hoppade av för att plugga industriell ekonomi med japansk inriktning i stället. Under ett av studieåren bodde Daniel Ellison i Japan tillsammans med sin fru Camilla och parets då två små barn.

”Ett fantastiskt äventyr. Vi stortrivdes i Japan, men upplevde samtidigt vissa mindre trevliga sidor av det japanska samhället. Jag tänker främst på den sneda kvinnosynen. När vi kom hem frågade jag min fru om hon kunde tänka sig att flytta till Japan igen. Om inte, skulle jag heller inte söka arbete i något företag med japansk anknytning. Men hon sa ja, så under sista studieåret började jag kontakta ett antal företag som hade med Japan att göra.”

Hos trucktillverkaren BT Industries i Mjölby, uppköpt av japanska Toyota, fick Daniel Ellison sin chans. Han blev anställd som trainee för att slutföra sitt examensarbete om potentiella synergier mellan de båda företagen. Jobbet gick bra. Inom fem år var han befordrad till europeisk strategichef, med placering i Bryssel.

Du har sju barn. Hur har du fått ihop den snabba karriären med familjelivet?

”Det har gått väldigt bra tack vare min fru. I Belgien valde hon att vara hemma med barnen så att jag kunde fokusera på jobbet. Annars hade vi inte kunnat expandera familjen så mycket. Nu är vi tillbaka i vardagen igen och jobbar heltid båda två, Camilla till och med treskift som sjuksköterska, så visst är det en utmaning att få ihop familjelogistiken”, säger Daniel Ellison.

Framtiden?

”Jag har ingen egentlig karriärplan, men kan tänka mig att vara kvar här på MVG länge – tre, fem, tio år till är inga problem. Visionen är att göra detta till ett miljardbolag och dit är det en bit kvar. Har man en sådan vision, kommer det alltid att vara extremt utvecklande att jobba här.”

3 karriärtips från Daniel Ellison

  1. Se möjligheterna, i allt!
  2. Ta steget. Fånga tillfället när det ges, och fundera inte så mycket.
  3. Skaffa dig språk och kulturkunskaper. Tittar man på vart världen är på väg kan nog kinesiska vara oerhört smart att lära sig.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden