Daniel Ellison, Motala Verkstad

”Det finns nätter när man inte sover”

Motala Verkstads vd Daniel Ellison är en av få svenska industriledare som talar japanska. Sjubarnspappans rekordsnabba karriär tog sin början – i svampskogen.

Daniel Ellison är vd för anrika Motala Verkstad, eller Motala Verkstad Group som man kallar sig numera, en snart 200-årig industriklassiker som genom åren producerat över 1 300 lok, 800 broar, 400 fartyg och mycket, mycket mer.

Uppdraget är att vända den på senare år av lönsamhetsproblem drabbade verkstadskoncernen och samtidigt få den att växa. En utmaning som, medger Daniel Ellison, kan slita ordentligt sam­tidigt som jobbet är utvecklande och kul.

”Det finns nätter när man inte sover och veckor man inte mår så bra. Så är det. Jag har tagit tuffa men nödvändiga beslut, som att stänga vår verkstad i Malmö och byta ut nästan hela lednings­gruppen. Det är som att vända ett hangarfartyg. Man måste jobba med allt – kulturen, processer, vad vi mäter och följer upp. Jag tar det här personligt och vill väldigt gärna lyckas med mitt uppdrag. Sakta men säkert går det också åt rätt håll”, säger Daniel Ellison som blott 44 år gammal har hunnit med en både brokigare och snabbare karriär än de flesta.

Han växte upp i värmländska Säffle. Båda föräldrarna arbetade inom skogs- och pappersindustrin. Daniel Ellison beskriver sitt yngre jag som tämligen framåt, på så sätt att han tidigt tog initiativ till eget företagande. Svampplockning i närmast industriell skala blev ett sätt att få ihop till mopedbränsle och andra väsentlig­heter under högstadieåren.

”Ja, och så fiskade jag gös om nätterna längs Byälven, och sålde fångsten till fiskhandlaren på väg till skolan dagen därpå.”

En servicebutik på Duse Udde Camping vid Vänerns strand var den första ”riktiga” arbetsplatsen – där Daniel Ellison efter första sommar­säsongen gick in som delägare.

”Sett till antalet timmar jag jobbade var det ju slavlön, definitivt. Men jag lärde mig enormt mycket. Hur man driver ett litet företag, tar hand om kunder – vad behöver turisterna för extraservice för att trivas och stanna kvar? Vi var väldigt kreativa. Byggde ett aktivitetscentrum med radiostyrda bilar och bakade bröd som vi levererade till stugorna och förtälten vid sjusnåret om morgnarna.”

driftigsamarbetsinriktadkompetent

Läs också: Här är chefens viktigaste egenskaper

Daniel Ellison är en av få svenska industriledare – kanske den enda – som talar japanska. Tanken var från början att bli yrkesmilitär, men officersutbildningen på ­A9 i Kristinehamn sammanföll med de stora försvarsneddragningarna och militärspåret framstod allt mer som en åter­­vändsgränd. Daniel Ellison hoppade av för att plugga industriell ekonomi med japansk inriktning i stället. Under ett av studieåren bodde Daniel Ellison i Japan tillsammans med sin fru Camilla och parets då två små barn.

”Ett fantastiskt äventyr. Vi stortrivdes i Japan, men upplevde samtidigt vissa mindre trevliga sidor av det japanska samhället. Jag tänker främst på den sneda kvinnosynen. När vi kom hem frågade jag min fru om hon kunde tänka sig att flytta till Japan igen. Om inte, skulle jag heller inte söka arbete i något företag med japansk anknytning. Men hon sa ja, så under sista studieåret började jag kontakta ett antal företag som hade med Japan att göra.”

John Marnell, porträttbild

Läs också: ”Att säga upp vänner är det värsta jag varit med om”

Hos trucktillverkaren BT Industries i Mjölby, uppköpt av japanska Toyota, fick Daniel Ellison sin chans. Han blev anställd som trainee för att slutföra sitt examensarbete om potentiella synergier mellan de båda företagen. Jobbet gick bra. Inom fem år var han befordrad till europeisk strategichef, med placering i Bryssel.

Du har sju barn. Hur har du fått ihop den snabba karriären med familjelivet?

”Det har gått väldigt bra tack vare min fru. I Belgien valde hon att vara hemma med barnen så att jag kunde fokusera på jobbet. Annars hade vi inte kunnat expandera familjen så mycket. Nu är vi tillbaka i vardagen igen och jobbar heltid båda två, Camilla till och med treskift som sjuksköterska, så visst är det en utmaning att få ihop familjelogistiken”, säger Daniel Ellison.

Framtiden?

”Jag har ingen egentlig karriärplan, men kan tänka mig att vara kvar här på MVG länge – tre, fem, tio år till är inga problem. Visionen är att göra detta till ett miljardbolag och dit är det en bit kvar. Har man en sådan vision, kommer det alltid att vara extremt utvecklande att jobba här.”

sharma-1

Läs också: Författaren: Därför ska du gå upp klockan 5

3 karriärtips från Daniel Ellison

  1. Se möjligheterna, i allt!
  2. Ta steget. Fånga tillfället när det ges, och fundera inte så mycket.
  3. Skaffa dig språk och kulturkunskaper. Tittar man på vart världen är på väg kan nog kinesiska vara oerhört smart att lära sig.

Relaterade artiklar

7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Så skriver du ett bra cv år 2020.
Karriär

5 steg till ett vinnande cv

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.
Dags för karriärförändring? Du är inte ensam, enligt en undersökning.
Karriär

Så vill vi förändra våra jobb i år

Siktet inställt på en rejäl karriärförändring under 2020? Du är inte ensam. Hälften av alla svenskar har just sådana planer, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.
Karriär

Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

I podden Chef Dilemma låter Chef toppcheferna ställas inför vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet ger Linda Waxin tips på några möjliga utvägar när man tappat sugen – mitt i karriären.