Zoom-fria fredagar

De inför zoom-fria fredagar – för att motverka pandemitröttheten

Fredagar utan videomöten – så vill en av världens största banker stävja pandemitrötthet och förbättra hälsan bland medarbetarna.

”Vi måste förändra en del av vårt arbetssätt”, säger Citigroups vd Jane Fraser.

Hon har bannlyst videosamtal på fredagar för bankens 210 000 medarbetare globalt för att underlätta en hälsosammare gränsdragning mellan arbete och fritid, och instiftar samtidigt en företagsgemensam nedvarvningsdag kallad ”Citi Reset Day” för att stävja pandemitröttheten bland de anställda.

motesfriaonsdagar1800

Läs också: Mötesfria onsdagar – trenden som är här för att stanna

”Otydliga gränser mellan arbete och hemmaliv, och de tunga arbetsdagarna under pandemin har gått ut över vårt välmående”, säger hon i ett PM som gått ut till de anställda enligt CNBC.

”Det är helt enkelt inte hållbart. Då en återgång till något slags ny normalitet fortfarande ligger några månader bort, måste vi förändra en del av vårt arbetssätt.”

Jane Fraser säger att videosamtal med kunder och myndigheter fortfarande ska kunna genomföras på fredagar, medan de anställda själva enbart ska mötas per telefon i syfte att få en dags vila från de annars ständigt pågående zoom-mötena.

Den företagsgemensamma vilodagen är utsatt till 28 maj, då det är meningen att de anställda enbart ska utföra sina uppgifter inom vad som betecknas som traditionell arbetstid.

”Då vårt arbete regelbundet spiller över mot nätter, mycket tidiga morgnar och helger, kan det förhindra en full återhämtning. Det är varken bra för dig eller, i slutändan, Citi”, säger Jane Fraser.

Niclas Sigholm

Läs också: Drastiska beslutet: Förbjöd all internmejl

Micke Darmell håller i kursen inom effektiv digital möteskultur
Distanskurs

Effektiva digitala möten

Aldrig förr har svenska chefer suttit i så många videomöten, men används tiden alltid på bästa sätt? Hitta kraften i en hållbar möteskultur och få effektiva digitala möten!

Relaterade artiklar

Collage: Orolig person i folksamling samt livspussel i form av ett pussel
Arbetsmiljö

Fler söker stöd för oro och relationer – färre för livspusslet

Ökad sjukskrivning, ökad efterfrågan på psykologsamtal och ergonomigenomgångar. De negativa konsekvenserna av pandemin för såväl arbetsgivare och medarbetare börjar synas.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
digital kbt kan hjälpa mot oro över coronakrisen
Arbetsmiljö

Digital hjälp effektivt vid covid-oro

Ett helt nyutvecklat digitalt självhjälpsprogram för att hantera oro vid covid-19 har visat sig ha god effekt. Deltagarna hade också en signifikant förbättrad daglig funktion på arbetet, enligt forskarna på Karolinska institutet.
fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Illustration med kvinna som har ett zoom-möte i ett stökigt rum med tomflaskor.
Arbetsmiljö

Fyra av tio chefer ser tecken på missbruk bland medarbetarna

Nästan 45 procent av cheferna märker tecken på missbruk bland sina medarbetare, visar Chefs undersökning. ”En anmärkningsvärt hög andel”, säger Anna Thulin, vd för expertorganisationen Alna.
Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.
Chef som sitter i hallkorridor
Arbetsmiljö

Larmsiffrorna: Varannan chef känner obehag inför att gå till jobbet

Allt fler chefer känner obehag inför att ”gå till jobbet”. Värst är det inom offentliga sektorn, enligt Jobbhälsobarometern 2020. Det är en markant försämring i år. Cheferna trivs varken med jobb eller arbetsuppgifter.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.