De inför zoom-fria fredagar – för att motverka pandemitröttheten

Fredagar utan videomöten – så vill en av världens största banker stävja pandemitrötthet och förbättra hälsan bland medarbetarna.

Arbetsmiljö
Publicerad
Zoom-fria fredagar

”Vi måste förändra en del av vårt arbetssätt”, säger Citigroups vd Jane Fraser.

Hon har bannlyst videosamtal på fredagar för bankens 210 000 medarbetare globalt för att underlätta en hälsosammare gränsdragning mellan arbete och fritid, och instiftar samtidigt en företagsgemensam nedvarvningsdag kallad ”Citi Reset Day” för att stävja pandemitröttheten bland de anställda.

”Otydliga gränser mellan arbete och hemmaliv, och de tunga arbetsdagarna under pandemin har gått ut över vårt välmående”, säger hon i ett PM som gått ut till de anställda enligt CNBC.

”Det är helt enkelt inte hållbart. Då en återgång till något slags ny normalitet fortfarande ligger några månader bort, måste vi förändra en del av vårt arbetssätt.”

Jane Fraser säger att videosamtal med kunder och myndigheter fortfarande ska kunna genomföras på fredagar, medan de anställda själva enbart ska mötas per telefon i syfte att få en dags vila från de annars ständigt pågående zoom-mötena.

Den företagsgemensamma vilodagen är utsatt till 28 maj, då det är meningen att de anställda enbart ska utföra sina uppgifter inom vad som betecknas som traditionell arbetstid.

”Då vårt arbete regelbundet spiller över mot nätter, mycket tidiga morgnar och helger, kan det förhindra en full återhämtning. Det är varken bra för dig eller, i slutändan, Citi”, säger Jane Fraser.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden