Övervakande ögon, två händer ocg Donald Trump

De 3 viktigaste trenderna inom karriär och ledarskap – vecka 41

Varje vecka rapporterar Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre utvalda trender inom ledarskap, karriär och arbetsliv som du behöver känna till.

Den här veckan handlar det om övervakningsprogram som säljer som smör, att Netflix har valt att ha två vd:ar – och hur Trump bygger vidare på den slitna klichén om omänskliga ledare som aldrig blir sjuka.

1. Chefer övervakar sina anställda – via datorn

Vet din chef om att du läser den här artikeln just nu? Helt omöjligt är det inte. En konsekvens av det ökade arbetet på distans är nämligen att mjukvaruprogram som övervakar vad medarbetarna gör på sina datorer säljer som smör. Vissa företag rapporterar en ökning på 300 procent, enligt australiensiska ABC.

Programmen kan spåra mejl, filnedladdningar, appar och hur mycket tid medarbetaren spenderar online. De kan även ta skärmdumpar från den anställdes skärm.

”Det kostar nästan ingenting och är lätt att installera”, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi till SVT:s Ekonomibyrån. ”När det väl har institutionaliserats så går det inte att reversera igen, utan då har vi det”, varnar han.

2. Delat ledarskap på frammarsch

På streamingtjänsten Netflix har content-chefen Ted Sarandos klivit upp inom företaget och delar nu vd-posten med grundaren Reed Hastings. Och häromveckan kungjorde svenska byrån Volt att copywritern Elisabet Fischer framöver kommer att vara kreativ ledare tillsammans med Jörgen Berglund. Är delat ledarskap något vi kommer se ännu mer av framöver?

Chef har tidigare skrivit om Åre Chokladfabrik, där man delat på ledarskapet sedan starten 1991. Eva-Lena Grape, en av de tre grundarna och ledarna, säger att hon aldrig varit så glad över att dela ansvaret med två andra som under pandemin.
”Vi låg vakna på nätterna och var ledsna över att vi varit tvungna att säga upp och permittera. Att ha någon att bolla och prata med i en sådan situation var väldigt skönt. Att göra hela den processen själv och ta beslut tror jag skulle vara enormt svårt.”

3. De ”oövervinnerliga” ledarna och covid-19

”Var inte rädda för Covid” twittrade Donald Trump på måndagen strax innan han skulle åka hem från sjukhuset. ”Låt inte viruset dominera ditt liv”. Under veckan har hela världen följt Trumps färd in på sjukhus, läkarnas presskonferenser och hans triumferande hemfärd – hela tiden påpekandes att han mår bra, är frisk och ska övervinna viruset. I en artikel i The Guardian skriver Eleanor Gordon-Smith från Princetons universitet om hur det är en vanlig strategi bland vissa politiker och ledare att skapa en bild av en stark karaktär och koppla samman den med fysisk styrka  – och därmed även skapa en bild av sjukdom som svaghet. Och kanske har försöket att skapa en bild av den ”oövervinnerliga ledaren” aldrig blivit så tydligt som i Donald Trumps fall. Han är dock inte den första av världsledarna som inte velat underordna sig ett pandemiskt virus. Brasiliens president Jair Bolsonaro har kallat viruset för en ”liten influensa” och kritiserades efter att ha tagit av sitt munskydd inför journalisterna – efter att ha konstaterats smittad.

Collage av en kalender, två barn som leker med jobba hemma-kit och studieböcker

Läs också: De 3 viktigaste trenderna inom ledarskap och karriär – just nu

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Person som jobbar på distans som slutar på sitt jobb
Karriär

5 tecken på att din distansarbetare vill sluta

På distans är det som chef ännu svårare att uppfatta signaler på missnöje hos dina medarbetare. Här är fem tecken på att uppsägningen inte är långt borta.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Chefs undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
Ung chef
Karriär

Därför slutar unga chefer

Sverige har en ovanligt låg andel unga chefer jämfört med andra länder. Bara var fjärde ledare är under 40 år. Undersökningar visar dessutom att hälften av dem funderar på att sluta.
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Vahid Zohali, IBM
Karriär

IBM-chefen om flykten från Iran – och att överträffa en pandemi

Vahid Zohali kom som ensamkommande till Sverige, efter en dödligt farlig flykt. Sedan oktober är han Sverigechef för den globala it-jätten IBM.