Övervakande ögon, två händer ocg Donald Trump

De 3 viktigaste trenderna inom karriär och ledarskap – vecka 41

Varje vecka rapporterar Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre utvalda trender inom ledarskap, karriär och arbetsliv som du behöver känna till.

Den här veckan handlar det om övervakningsprogram som säljer som smör, att Netflix har valt att ha två vd:ar – och hur Trump bygger vidare på den slitna klichén om omänskliga ledare som aldrig blir sjuka.

1. Chefer övervakar sina anställda – via datorn

Vet din chef om att du läser den här artikeln just nu? Helt omöjligt är det inte. En konsekvens av det ökade arbetet på distans är nämligen att mjukvaruprogram som övervakar vad medarbetarna gör på sina datorer säljer som smör. Vissa företag rapporterar en ökning på 300 procent, enligt australiensiska ABC.

Programmen kan spåra mejl, filnedladdningar, appar och hur mycket tid medarbetaren spenderar online. De kan även ta skärmdumpar från den anställdes skärm.

”Det kostar nästan ingenting och är lätt att installera”, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi till SVT:s Ekonomibyrån. ”När det väl har institutionaliserats så går det inte att reversera igen, utan då har vi det”, varnar han.

2. Delat ledarskap på frammarsch

På streamingtjänsten Netflix har content-chefen Ted Sarandos klivit upp inom företaget och delar nu vd-posten med grundaren Reed Hastings. Och häromveckan kungjorde svenska byrån Volt att copywritern Elisabet Fischer framöver kommer att vara kreativ ledare tillsammans med Jörgen Berglund. Är delat ledarskap något vi kommer se ännu mer av framöver?

Chef har tidigare skrivit om Åre Chokladfabrik, där man delat på ledarskapet sedan starten 1991. Eva-Lena Grape, en av de tre grundarna och ledarna, säger att hon aldrig varit så glad över att dela ansvaret med två andra som under pandemin.
”Vi låg vakna på nätterna och var ledsna över att vi varit tvungna att säga upp och permittera. Att ha någon att bolla och prata med i en sådan situation var väldigt skönt. Att göra hela den processen själv och ta beslut tror jag skulle vara enormt svårt.”

3. De ”oövervinnerliga” ledarna och covid-19

”Var inte rädda för Covid” twittrade Donald Trump på måndagen strax innan han skulle åka hem från sjukhuset. ”Låt inte viruset dominera ditt liv”. Under veckan har hela världen följt Trumps färd in på sjukhus, läkarnas presskonferenser och hans triumferande hemfärd – hela tiden påpekandes att han mår bra, är frisk och ska övervinna viruset. I en artikel i The Guardian skriver Eleanor Gordon-Smith från Princetons universitet om hur det är en vanlig strategi bland vissa politiker och ledare att skapa en bild av en stark karaktär och koppla samman den med fysisk styrka  – och därmed även skapa en bild av sjukdom som svaghet. Och kanske har försöket att skapa en bild av den ”oövervinnerliga ledaren” aldrig blivit så tydligt som i Donald Trumps fall. Han är dock inte den första av världsledarna som inte velat underordna sig ett pandemiskt virus. Brasiliens president Jair Bolsonaro har kallat viruset för en ”liten influensa” och kritiserades efter att ha tagit av sitt munskydd inför journalisterna – efter att ha konstaterats smittad.

Collage av en kalender, två barn som leker med jobba hemma-kit och studieböcker

Läs också: De 3 viktigaste trenderna inom ledarskap och karriär – just nu

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

motiveramedarbetarelon
Karriär

Så motiverar du dina medarbetare – om löneökningarna uteblir

Avtalsförhandlingar pågår, men löneökningarna väntas bli små. Hur kan chefen motivera sina medarbetare om belöningen i lönekuvertet uteblir? Chefs experter svarar.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Collage av en kalender, två barn som leker med jobba hemma-kit och studieböcker
Karriär

De 3 viktigaste trenderna inom ledarskap och karriär – just nu

Nytt på Chef! Varje vecka rapporterar Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre utvalda trender inom ledarskap, karriär och arbetsliv som du behöver känna till.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, intervjuas av Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef
Karriär

Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Mitt jobb är att röja hinder”

Från ett exceptionellt svårt läge – rakt in i en global pandemi. Maria Mindhammars första tid som generaldirektör för Arbetsförmedlingen har helt saknat krockkuddar.
Fem personer i ett kontorsrum
Karriär

Gott självledarskap ger goda chefer

Vissa forskare hävdar att du bör lägga hälften av den tid du ägnat åt ledarskap åt att utveckla ditt eget självledarskap. Först då blir du en effektiv ledare.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.