Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Datorer är bäst på rekrytering

Det är avgörande att anställa rätt medarbetare och dyrt att rekrytera fel, men många fortsätter att jobba som de alltid gjort, ofta utan vetenskaplig förankring.

Rekrytering
Text: Maria Gerlofson
Publicerad

Många organisationer behöver utmana traditionella sätt att rekrytera för att få bättre resultat och stärkt varumärke. Det anser rekryteringsexperterna Nils Hallén och Thomas Eklöf som skrivit Innovativ rekrytering – Strategier som förenklar, effektiviserar och inspirerar. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson deras råd och verktyg.

Författarna har samlat mängder av kunskap, verktyg och råd, både för att förbättra traditionella rekryteringar, och för att hitta nya smarta sätt att finna och behålla rätt kandidater.  De berättar också om hur den tekniska utvecklingen påverkar rekryteringar framöver. Redan idag finns det robotar som kan ta emot ansökningar och göra ett första urval och i framtiden är det troligt att även intervjuer kan göras av en robot. Datorer är mycket bättre än vi människor på att göra korrekta bedömningar av andra människor.

Vem ska läsa boken? Alla som behöver rekrytera personal och som vill anstränga sig för att behålla kompetenta medarbetare.

Hur kan jag använda boken?

Du får hjälp att göra dina rekryteringar mer professionella genom mängder av tips och kunskap. Du får också idéer på hur ni kan utveckla verksamheten för att locka och behålla talanger.

Vad var mest anmärkningsvärt?

Om du själv har rekryterat eller blivit rekryterad kan du känna igen många missar som du själv och andra gjort. Det är fascinerande hur bra vi tror vi är på att bedöma andra människor, när vi egentligen mest går på fördomar och omedvetna instinkter. Den chef som är mest osäker på sin förmåga att rekrytera lyckas därför bäst.

Vilket tips gillar du bäst?

Många är bra, men det som ofta glöms bort är hur viktigt det är med en proffsig introduktion. Många glömmer också att hela rekryteringsprocessen påverkar varumärket, även för dem som inte får tjänsten.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden