spielberg
Skärmdump från Youtube.

Därför var Steven Spielbergs Harvard-tal årets chefigaste

Driv med dig själv: Spielberg, som själv hoppade av studierna för ett jobb i en filmstudio under sitt första år på college, inledde sitt tal med frågan: ”För hur många av er tog det 37 år att ta examen?”

Var en förebild: ”Många går på college för sin utbildnings eller för sina föräldrars skull – jag gjorde det för mina barns skull. Jag är far till sju barn och har hela tiden försökt inpränta betydelsen av att gå på college – men jag hade inte ’walked the walk’. Så drygt 50 år gammal skrev jag till slut in mig på California State Long Beach och tog min examen,” sa Spielberg och rev ner applåder.

Läs också: Sju steg: Så håller du det perfekta talet

Gestalta med välkända exempel: ”Vad ni har framför er nu efter examen är vad vi i filmvärlden kallar det karaktärsdefinierande ögonblicket, som när Indiana Jones väljer uppdraget framför sin rädsla och hoppar ner i en grop med ormar. I verkliga livet ställs du ansikte mot ansikte med dessa utmaningar varje dag – livet är en lång rad sådana ögonblick. Ingen vet vem man är när man är 18 år,” började Spielberg ansatsen till talets huvudtema, att hitta ett syfte med sitt liv.

Klargör budskapet:  Han fortsatte: ”Jag vill vara tydlig med att din intuition skiljer sig från ditt samvete. Samvetet säger vad du borde göra, intuitionen vad du kan göra. Inget definierar din karaktär mer än detta. Jag hoppas att ni alla hittar ert syfte. Vänd er inte bort från det svåra i världen. Undersök det, utmana det.”

Läs också: Petter Stordalen: Jag struntar i om ni svär över mig

Se Steven Spielbergs tal:

Inget lätt uppdrag för nybakade collegestudenter – men Spielberg var inte sen med nästa steg:

Motivera och ge konkreta verktyg: ”Mitt jobb är att skapa en värld som varar i två timmar. Ert jobb: att skapa en värld som vara för evigt. Ni är framtidens innovatörer och ledare – det är ni som ska ta hand om världen. Studera det förflutna. Känner man inte sin historia vet man ingenting. Så ni som valde historia som huvudämne: Grattis, ni ligger bra till. Inte på arbetsmarknaden kanske, men kulturellt,” sa Spielberg till åhörarnas skrattsalvor.

Han fortsatte att tala om betydelsen av att lyssna till sin egen inre röst med exempel från sina filmer:

”Du är inte ensam”: ”Det var den inre rösten som fick Lincoln och Schindler att göra rätt moraliska val. Att göra rätt val kräver mod – och för mod krävs stöd. Förhoppningsvis har du stöttande föräldrar som jag, som fick en kamera av min far när jag var tolv år gammal,” sa Spielberg och vinkade till sin 99-åriga far i publiken.

Men även för den som inte har en stöttande familj finns stöd, påpekade Spielberg:

”Det finns annan backup. Ett citat från ’Livet är underbart’: ’Ingen man som har vänner är ett misslyckande.’ Håll fast vid era vänner ni skaffat er här vid Harvard. Jag hoppas också ni hittar någon ni vill dela ert liv med. Mitt största karaktärsdefinierande ögonblick var när jag träffade min fru.”

Läs också: Så får du saker gjorda när ingen annan är på jobbet

Därefter kom Spielberg in på ökade motsättningar och oro i världen idag.

Sätt ditt budskap i kontext: ”Det finns så många skurkar att bekämpa i världen. Rasism, politiskt hat, religiöst hat. Som barn blev jag mobbad för att jag var jude. Antisemitism ökar idag, men också islamofobi. Det är ingen skillnad, det är ett och samma hat. Instinktivt tenderar människor att delar in världen i vi och dem. Den brännande frågan måste vara – hur hittar vi det gemensamma vi:et?”

Ge svar på frågor du ställer: ”Enda svaret är mer medmänsklighet. Vi hittar vi:et genom att knyta kontakter, hitta empati för varje själ.”

Tydlig uppmaning: ”Så, agera genom att rösta. Protestera fredligt. Höj rösten för de som inte kan eller hörs.”

Aktivera publiken: ”Och håll kontakten. Håll ögonkontakten. Ni kanske inte vill höra det här från någon som jobbar med media, men vi ägnar mer tid åt våra skärmar idag än vad vi tillbringar med att titta in i varandras ögon. Vi börjar nu. Alla här, hitta någons ögon att titta in i, någon ni inte känner så väl. Låt blicken mötas. Den känslan är delad mänsklighet bladad med lite social obekvämhet.”

Spielberg avslutade sitt tal till stående ovationer med att säga: ”Jag önskar er alla ett hollywoodmässigt gott slut. Jag hoppas ni lyckas fly från dinosaurien, fångar skurken, och för era föräldrars skull, då och då, gör som ET: åk hem!”

Läs också: Ledarskap på liv och död – Chef träffade katastrofläkaren Johan von Schreeb

 

Relaterade artiklar

Cissi Elwin.
Motivation

Cissi Elwin: ”Jag längtar efter mitt sammanhang”

Åh, vad jag hoppas att vi kommer att kunna gå till jobbet snart. Jag längtar efter att skaka hand med folk, kramas, få skrattanfall vid kaffeautomaten. Ljudet av människor. Av mina arbetskamrater. Mitt sammanhang, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.
Motivation

Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större hos dina medarbetare än nu denna höst, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

En kvinna håller upp en målad bild av en solros. Under bilden syns ett bord och vackra blommor.
Motivation

Testet som avslöjar din kreativa potential

Ett fyra minuters-test kan avslöja din kreativa potential. Det visar ny forskning från McGill University, Harvard University och the University of Melbourne. Vill du veta hur kreativ du är?

Kvinna med solhatt ligger på gräsmatta och läser en bok.
Motivation

Sköna boktips för sensommaren

Har du fortfarande semester kvar? Här kommer några sköna boktips för sensommaren, om allt från padel och sönderfallande parallellsamhällen till pirrigt kärlekstrassel i småstad. Chefsinsikterna får du på köpet.

temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

forma
Delegering

Så låter Google medarbetarna forma sina jobb

Forskning visar att den som får påverka sina arbetsuppgifter och delvis utforma sin egen tjänst är gladare och mer effektiv på jobbet. Dessutom är flexibilitet ett naturligt inslag för att främja innovation. På engelska kallas metoden job crafting.