Därför ska du leda skiftarbetare med extra mycket omsorg

Leder du skiftarbetare? Då kan det vara hög tid att fundera över hur de har det – egentligen.

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Ett butiksbiträde med munskydd överräcker en kasse till en man och en kvinna med munskydd. De står framme vid kassan.

Det kan vara dags att verkligen sätta dig in i deras situation och se över deras arbetsmiljö. Ja, att använda hela ditt ledarskap till att förbättra deras mående så långt du har möjlighet.

Så många som hälften av skiftarbetarna har nämligen gått till jobbet det senaste året trots att de varit sjuka – och detta alltså under pandemin. 23 procent har upplevt sig klandrade av chefen eller arbetsgivaren för att inte täcka upp vakanser och ta ett ledigt skift.

Det visar de svenska resultaten, baserade på svar från 1208 personer inom vård och omsorg, detaljhandel, tillverkande industri, hotell och restaurang, facility management samt lager och logistik, i en global undersökning med över 10 000 respondenter, genomförd av företaget Quinyx.

Här är ytterligare resultat från den svenska delen av undersökningen:

  • 37 procent känner sig pressade av kollegor att ta arbetsskift som de inte vill.
  • Drygt hälften av alla skiftarbetare, 52 procent, har övervägt att säga upp sig eftersom de är missnöjda med sin arbetsmiljö. Inom vården är siffran ännu högre, hela 57 procent.
  • 75 procent blir kontaktade av sin arbetsgivare på ledig tid, direkt via sms eller telefon.
  • Mer än hälften, 53 procent, har märkt av en underbemanning på grund av en oförutsägbar efterfrågan eller sjuk personal.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden