Ett butiksbiträde med munskydd överräcker en kasse till en man och en kvinna med munskydd. De står framme vid kassan.

Därför ska du leda skiftarbetare med extra mycket omsorg

Leder du skiftarbetare? Då kan det vara hög tid att fundera över hur de har det – egentligen.

Det kan vara dags att verkligen sätta dig in i deras situation och se över deras arbetsmiljö. Ja, att använda hela ditt ledarskap till att förbättra deras mående så långt du har möjlighet.

Så många som hälften av skiftarbetarna har nämligen gått till jobbet det senaste året trots att de varit sjuka – och detta alltså under pandemin. 23 procent har upplevt sig klandrade av chefen eller arbetsgivaren för att inte täcka upp vakanser och ta ett ledigt skift.

Det visar de svenska resultaten, baserade på svar från 1208 personer inom vård och omsorg, detaljhandel, tillverkande industri, hotell och restaurang, facility management samt lager och logistik, i en global undersökning med över 10 000 respondenter, genomförd av företaget Quinyx.

Här är ytterligare resultat från den svenska delen av undersökningen:

  • 37 procent känner sig pressade av kollegor att ta arbetsskift som de inte vill.
  • Drygt hälften av alla skiftarbetare, 52 procent, har övervägt att säga upp sig eftersom de är missnöjda med sin arbetsmiljö. Inom vården är siffran ännu högre, hela 57 procent.
  • 75 procent blir kontaktade av sin arbetsgivare på ledig tid, direkt via sms eller telefon.
  • Mer än hälften, 53 procent, har märkt av en underbemanning på grund av en oförutsägbar efterfrågan eller sjuk personal.
Sanna Marin, Angela Merkel och Jacinda Ardern

Läs också: Kvinnors ledarskap bättre än mäns under corona-pandemin

Två tummar upp

Läs också: 8 av 10 chefer nöjda med krisledarskapet

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Siri Wikander.
Arbetsmiljö

Siri Wikander: Sluta toppstyra!

Vi som jobbat på distans under pandemin är nu på väg tillbaka. Men frågan är om vi nu ställer oss rätt frågor. Under sensommaren har jag blivit allt mer orolig för att allt vi lyckats åstadkomma under pandemin varit förgäves, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Hemma eller på arbetsplatsen? Nu luckras gränserna upp. IKEA ser sex trender som formar hybridkontoren. Foto: IKEA (Landskrona fåtölj 2749 kr exkl moms)
Annonssamarbete Chef + IKEA

IKEA: Se trenderna som formar ditt hybridarbete

”Arbetsplatsen behöver bli en magnet som får tillbaka folk”, menar Kicki, företagsinredare på IKEA och ger sina bästa råd för effektivt – och hemtrevligt – hybridarbete.

Två kvinnliga kolleger hälsar på varandra genom att stöta till varandra.med armbågarna.
Arbetsmiljö

Tillbaka på jobbet – här är allt du bör ha koll på

Den 29 september tas rekommendationen kring distansarbete bort. Det blir en stor omställning för alla som mer eller mindre jobbat på distans i ett och ett halvt år. Här är en checklista som hjälper dig som chef med de viktigaste sakerna att tänka på inför återgången till arbetsplatsen. 

En kvinna sitter och arbetar framför en dator i sitt hem. Hon blir avbruten av en hund som hoppar upp i hennes knä.
Arbetsmiljö

Svenska medarbetare: Tvinga oss inte till kontoret

Hemarbetet under pandemin har fått konsekvenser. Nu är många svenskar positiva till att förbjuda företag att tvinga anställda att jobba på kontoret, visar en undersökning.

En vy över vattnet och Reykjavik.
Arbetsmiljö

Lyckade försök med kortare arbetstid på Island

Island har gjort två stora försök med förkortad arbetstid som enligt forskare har varit mycket framgångsrika. De visar bland annat att produktiviteten på arbetsplatserna ökade eller bibehölls samtidigt som de anställda blev mindre stressade och mådde bättre.

Några personer sitter på ett kontor framför sina datorer. De har på sig munskydd
Arbetsmiljö

Så lyckas du med hybridkontoret

Tillbaka efter semestern. Rakt in i hybridmötets era. För det är väl ingen konst att hålla gemensamma möten med dem som är på kontoret och de som deltar på distans? Jo, gapet är större än du kanske tror. Så här gör du för att alla ska känna sig inkluderade.

Annonssamarbete Chef + Netigate

360-analys av chefen är viktigare än någonsin

Pandemi, digitalisering och hybridarbete. Hur har ledarskapet hängt med i den senaste tidens extrema omställningar?  ”360-graders feedback ger chefer och organisationer en tydlig bild av vilka ledarskapsförmågor som behöver stärkas”, säger Sophie Hedestad på Netigate. 
En grupp unga människor arbetar på ett kontor.
Arbetsmiljö

Så många kan tänka sig jobb utan kontor

Kontoret kan ha spelat ut sin roll som en nödvändig del av arbetslivet. Det hävdas av molntjänstföretaget Citrix, som stödjer sig på en enkät av Sifo.