Därför blir du så trött av videomöten

Känner du dig också helt slut efter en dag av videmöten på distans? Här är anledningen till det – och så gör du för att motverka ”Zoom fatigue”.

Hälsa
Publicerad

Vad

Digitala möten kräver ett annat fokus. Försök reducera antalet möten och lägg pauser emellan.

Nytta

Råd om hur du kan minska den trötthet som uppstår vid digitala möten.
Trött person framför skärm

Virtuella möten kräver så mycket mer av oss än när vi träffas i verkligheten. Det är för att de kräver ett helt annat fokus, förklarar docent Gianpiero Petriglieri för BBC.

Vi måste anstränga oss mer för att processa ickeverbal kommunikation som ansiktsuttryck, kroppsspråk, ton och röstläge. Den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans, orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.

När det sedan blir tyst i ett vanligt mötesrum tillhör det en naturlig rytm medan du på nätet direkt blir orolig för tekniken. Tystnaden får oss också att känna oss obekväma, vilket också drar energi.

Den utmattande känslan av videomöten har till och med fått ett namn: ”Zoom fatigue” eller ”Zoom-trötthet”.

Vad kan man då göra för att inte bli så trött? Petriglieri rekommenderar att reducera antalet videomöten till bara de nödvändiga. Att ha på kameran bör vara frivilligt, menar han, och det kan också vara så att kamerorna inte behöver vara på under hela mötet.

Att komma ihåg att ge tid mellan mötena för att stretcha, dricka och äta är också viktigt, menar Petriglieri, liksom att fråga hur deltagarna mår och om det är något de undrar över.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden