braloner

Dansk studie: Höj din lön – genom att vara en ”skitstövel”

Du vinner inget på att vara trevlig. I alla fall inte när det kommer till löneförhandlingar, visar en dansk studie. Där kan förmågan att klara en konfrontation vara en stor fördel.

Vad krävs för att bli en vinnare lönemässigt under arbetslivet? Det ville den danska ekonomiforskaren Miriam Genowski ta reda på genom att titta närmare på statistik från USA. Där har man följt en grupp människor från grundskolan på 20-talet genom hela deras arbetsliv. Deras gemensamma drag är att de har ett IQ över 140.

Sedan valde Genowski att dela upp gruppen efter fem karaktärsdrag:

  • Öppenhet
  • Samvetsgrannhet
  • Extraversion
  • Vänlighet
  • Neuroticism

Vad gick då att utläsa från det här? Enligt studien, som publicerats på Köpenhamn universitet, pekar att det är positiv för ditt lönekuvert att vara öppen och utåtriktad. Utslaget på en livstid kunde det ge upp till 5 miljoner kronor extra.

Men att vara snäll och medgörlig kunde däremot påverka negativt. Studien pekade på att det kunde innebära en lön som är 8 procent under medel. Detta kan dock delvis förklaras att dessa personlighetsdrag gör att man söker sig till yrkesroller med mindre ansvar och lägre lön.

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Johan Lagerbielke, forskare inom ekonomisk psykolog på Handelshögskolan, säger i en intervju med Dagens Industri att han inte är förvånad över resultatet:

”När det handlar om egenskapen ’agreeable’ hör man på ordet att det handlar om någon som är benägen att gå med på någonting, den variabeln brukar i förhandling kallas för ”tillmötesgående”. Har man höga värden där är man mindre benägen att konfrontera i en förhandling”, säger han.

Studien, som har publicerats på Harvad Business Review, pekar på att den största löneutvecklingen sker efter 30-årsdagen. Det är också främst mellan 40-60 som de extroverta och mer hänsynslösa drar ifrån sina mer introverta kolleger lönemässigt.

deal-2

Läs också: Experten: 7 ovärderliga tips inför lönesamtalet

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

lamnaintervju
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
pengar-7
Karriär

Här är företagen i Sverige med de högsta lönerna

Funderar du på byta jobb och har siktat in dig på en topplön? Då bör du ha extra koll på några generösa företag.
fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ja till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga vad som gäller kring tjänsten du har blivit erbjuden innan du tackar ja. 
lonenenen
Karriär

10 tecken på att du INTE får lönen du förtjänar

Lönen är inte allt – men den är viktig för många av oss. Därför är det viktigt för motivationen att inte gå till jobbet varje dag och känna sig underbetald.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

lonen-4
Karriär

Experten: Här är knepen för att få upp din lön

Anncharlotte Bretan är expert inom lönesättning och ger dig bästa råden för att få upp din lön.