Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Dansk studie: Höj din lön – genom att vara en ”skitstövel”

Du vinner inget på att vara trevlig. I alla fall inte när det kommer till löneförhandlingar, visar en dansk studie. Där kan förmågan att klara en konfrontation vara en stor fördel.

Karriär
Publicerad

Vad krävs för att bli en vinnare lönemässigt under arbetslivet? Det ville den danska ekonomiforskaren Miriam Genowski ta reda på genom att titta närmare på statistik från USA. Där har man följt en grupp människor från grundskolan på 20-talet genom hela deras arbetsliv. Deras gemensamma drag är att de har ett IQ över 140.

Sedan valde Genowski att dela upp gruppen efter fem karaktärsdrag:

  • Öppenhet
  • Samvetsgrannhet
  • Extraversion
  • Vänlighet
  • Neuroticism

Vad gick då att utläsa från det här? Enligt studien, som publicerats på Köpenhamn universitet, pekar att det är positiv för ditt lönekuvert att vara öppen och utåtriktad. Utslaget på en livstid kunde det ge upp till 5 miljoner kronor extra.

Men att vara snäll och medgörlig kunde däremot påverka negativt. Studien pekade på att det kunde innebära en lön som är 8 procent under medel. Detta kan dock delvis förklaras att dessa personlighetsdrag gör att man söker sig till yrkesroller med mindre ansvar och lägre lön.

Johan Lagerbielke, forskare inom ekonomisk psykolog på Handelshögskolan, säger i en intervju med Dagens Industri att han inte är förvånad över resultatet:

”När det handlar om egenskapen ’agreeable’ hör man på ordet att det handlar om någon som är benägen att gå med på någonting, den variabeln brukar i förhandling kallas för ”tillmötesgående”. Har man höga värden där är man mindre benägen att konfrontera i en förhandling”, säger han.

Studien, som har publicerats på Harvad Business Review, pekar på att den största löneutvecklingen sker efter 30-årsdagen. Det är också främst mellan 40-60 som de extroverta och mer hänsynslösa drar ifrån sina mer introverta kolleger lönemässigt.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden