Dansk kommun: Förbjudet att kramas på jobbet

Vill du kramas på arbetstid bör du inte söka jobb inom den danska kommunen Hørsholm. Där är det sedan nyligen förbjudet att kramas – efter ett beslut av borgmästaren.

Arbetsmiljö
Publicerad

Chef har tidigare skrivit om det kommunala bolaget Botkyrkabygge som 2010 införde ett kramförbud. Syftet var att få stopp på sexuella trakasserier.

”Vi gör uppföljningar varje år, och det visar sig att våra anställda känner sig trygga numera, även de unga tjejerna, sa HR-chefen Susanne Axelsson-Heldring till Chef förra hösten.

Nu följer den danska kommunen Hørsholm efter.

För att skapa en mer professionell miljö i kommunhuset har borgmästaren beslutat att det inte är tillåtet att kramas på jobbet. Lokaltidningen Frederiksborg Amts Avis skriver att tjänstemän och politiker istället rekommenderas hålla sig vid fasta handslag.

Borgmästaren Morten Slotved (som representerar ett konservativt parti) betonar att det inte finns någon incident med sexuella trakasserier som ligger bakom beslutet. I stället grundar det sig helt på att man vill professionalisera verksamheten.

Det finns dock inga nedskrivna straff för den som bryter mot reglerna utan man hoppas att alla ska hålla sig till överenskommelsen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden