Dansk kommun: Förbjudet att kramas på jobbet

Vill du kramas på arbetstid bör du inte söka jobb inom den danska kommunen Hørsholm. Där är det sedan nyligen förbjudet att kramas – efter ett beslut av borgmästaren.

Arbetsmiljö
Publicerad

Chef har tidigare skrivit om det kommunala bolaget Botkyrkabygge som 2010 införde ett kramförbud. Syftet var att få stopp på sexuella trakasserier.

”Vi gör uppföljningar varje år, och det visar sig att våra anställda känner sig trygga numera, även de unga tjejerna, sa HR-chefen Susanne Axelsson-Heldring till Chef förra hösten.

Nu följer den danska kommunen Hørsholm efter.

För att skapa en mer professionell miljö i kommunhuset har borgmästaren beslutat att det inte är tillåtet att kramas på jobbet. Lokaltidningen Frederiksborg Amts Avis skriver att tjänstemän och politiker istället rekommenderas hålla sig vid fasta handslag.

Borgmästaren Morten Slotved (som representerar ett konservativt parti) betonar att det inte finns någon incident med sexuella trakasserier som ligger bakom beslutet. I stället grundar det sig helt på att man vill professionalisera verksamheten.

Det finns dock inga nedskrivna straff för den som bryter mot reglerna utan man hoppas att alla ska hålla sig till överenskommelsen.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden