Ministrarna är usla som chefer

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

En superkvinna, en räknesticka och en sur Duracellkanin. Men också ett par humorister, en hypokondriker och en som är bättre än sitt rykte. Resultatet av granskningen av statsråden som chefer visar ett brokigt galleri av ledartyper.

Det som slog oss var hur många som inte var imponerade av statsrådens ledaregenskaper.

”Generellt är alla statsråd och statssekreterare urusla chefer”, säger en medarbetare. ”Och de bryr sig inte ett dugg om att försöka förbättra sig.”

”Jag trodde inte det var sant när jag såg hur många svaga chefer det fanns i politiken”, säger en annan iakttagare. ”Jag har haft många chefer på andra jobb och det kan jag säga att de som finns här hade inte överlevt fem minuter ute i verkligheten.”

Statsråden – hela listan

Anders Borg, finansminister: Vill ha facit i hand

Beslutsfattande: Mycket akademiskt tillvägagångssätt. Besluten vilar på en grund av ekonomiska teorier, statistiska underlag och vetenskapliga studier. Departementet håller på att förvandlas till ett annex till Handelshögskolan. Måste sluta med notapparaterna. Det tolkas som kontrollbehov.

Kommunikation: Är öppen och signalerar att han vill ha en dialog med sina medarbetare. Eftersom han pendlar dagligen till hemmet i Katrineholm är han inte fysiskt tillgänglig som medarbetarna är vana vid. Men han svarar glatt i telefon när de ringer – även hemma.

Konflikthantering: Har inget behov av att ha alla med på båten. Tar därför inte alltid intryck av vad tjänstemännen säger. De stora konflikterna har inte dykt upp, nämligen där han måste hävda finansdepartementets starka ställning i regeringskansliet. Tjänstemännen ser fram emot framtida bataljer.

Andreas Carlgren, miljöminister: Otålig visionär

Beslutsfattande: Driver gärna strategiska beslut, men det vardagliga knotet är inte hans grej. Snabb på att ta beslut, men kan ha svårt att inordna sig i en byråkratisk tågordning. Vill förstå konsekvenserna av ett beslut och har lätt för att se helheten. En strateg med hyfsat utvecklad magkänsla.

Kommunikation: Systematisk och skojfrisk, verbal och visionär. Men kan uppfattas som arrogant om det hettar till och då göra mer skada än nytta. Kan vara ganska otålig.

Konflikthantering: Hamnar han i trängt läge blir han extra noga med att förklara för att försöka få alla med sig. Analyserar bakgrunden till konflikterna och vill sätta sig in i hur motståndarna tänker.

Beatrice Ask, justitieminister: Kollar och dubbelkollar

Beslutsfattande: Väger argument för och emot. Oerhört noggrann, kollar och dubbelkollar. Lyssnar, vänder, vrider och analyserar medan medarbetarna väntar och väntar. Har svårt för att delegera.

Kommunikation: Prestigelös och inbjuder till resonemang. Mån om att hålla kommunikationen öppen och är tydlig med vad hon förväntar sig.

Konflikthantering: Väljer sina krig med omsorg – och helst inte alls. Men om hon bestämt sig för att ta striden, då är hon som Hillary Clinton ”in to win!”.

Göran Hägglund, socialminister: Tar det lugnt i stormen

Beslutsfattande: Framstår som omdömesgill och väger noga för- och nackdelar mot varandra innan han bestämmer sig. Det inger förtroende bland medarbetarna. Hetsar inte upp sig när det stormar och det sprider lugn i organisationen.

Kommunikation: Håller en öppen ton, är en avslappnad och skämtsam person och bygger upp en laganda på arbetsplatsen. Sprider känslan av att ”allt är möjligt”. Vann de ärrade departementstjänstemännens förtroende på bara ett par dagar.

Konflikthantering: Rationell. Drar sig inte för att ta konflikter, men är mån om att lyssna på alla parter innan han tar ställning. Under processen kan det vara svårt för medarbetare att veta vilken sida han står på.

Carl Bildt, utrikesminister: Bättre än sitt rykte

Beslutsfattande: Saklig och går alltid på insikt, aldrig ingivelse. Resonerar sig fram till ett ställningstagande, men kan ofta vara den förste att själv ifrågasätta grunderna, bara för att pröva argumenten.

Kommunikation: Delar gärna med sig av sina kunskaper. Problemet är att han ibland tror att han har informerat om mer än han har gjort. Mån om att involvera medarbetarna. Har tack vare sitt stora kontaktnät visserligen ett stort informationsövertag, men skulle någon känna sig underlägsen ligger det snarare hos medarbetaren själv.

Konflikthantering: Är inte typen som direkt går in och medlar, utom om konflikten är av principiell betydelse. Som i Bosnien. Mindre konflikter göre sig icke besvär. Planet väntar.

Cecilia Malmström, EU-minister: Superkvinnan

Beslutsfattande: Smart och snabb i huvudet, vilket gör att hon alltid ligger steget före alla andra. Har full koll på vad som ska göras, men är inte främmande för att överlåta de konkreta besluten på sina medarbetare. Sätter upp tydliga mål, lätt att följa.

Kommunikation: Rak, tydlig och öppen. Uppskattar att få hjälp att lösa uppgifterna. Bryr sig om sina medarbetare och hör sig för hur alla har det. Kan uttrycka sig diplomatiskt när det behövs och vara rakt på sak när det är påkallat.

Konflikthantering: Lyssnar noga innan hon svarar på kritik, och då är hon saklig. Går aldrig runt besvärliga frågor som andra politiker ofta gör. Är raka motsatsen till långsint.

Eskil Erlandsson, jordbruksminister: Trivsel-Eskil

Beslutsfattande: Eftertänksam och vill resonera med folk för att få in deras synpunkter först. Angelägen om att skapa ett trevligt arbetsklimat och vill gärna att alla är överens om besluten. Men när han väl har bestämt sig kan han visa hårdare nypor än många tror.

Kommunikation: Bäst av de tre c-statsråden. Bra på att återrapportera. Det negativa är att han inte gärna vidarebefordrar negativ information, han vill inte göra folk ledsna eller skapa konflikter. Och då blir ledarskapet otydligt.

Konflikthantering: Behöver bli rakare och tuffare. Lägger ner mycket tid på diskussioner och söker kompromisser för att slippa ta konflikter.

Fredrik Reinfeldt, statsminister: Missar ibland

Beslutsfattande: Allt är mycket väl genomtänkt, få beslut tas på stående fot. Har kritiserats för att vara dålig på att förankra viktiga ställningstaganden.

Kommunikation: Tydlig och rak, trots en resonerande ton. Inbjuder gärna till diskussion, men glömmer inte sällan bort att berätta om de långsiktiga målen. Skicklig pedagog, speciellt när det handlar om att förklara varför det gick som det gick.

Konflikthantering: Konturlös när det bränner till, låter sig sällan provoceras. Kan vara osynlig medan han funderar på lösningen. Hukade när det stormade som värst runt de två statsråden Borelius och Stegö Chilò. Inte hans största stund som ledare.

Gunilla Carlsson, biståndsminister: Vill vara bäst

Beslutsfattande: Lyssnar runt innan hon bestämmer sig. Drar sig inte för att även ta in synpunkter från dem som inte är direkt berörda, vilket gör att det kan ta tid, men ofta blir bättre underbyggda beslut.

Kommunikation: Ger bra feedback vilket inte alltid är regel bland politiska ledare. Har ingen riktig struktur i almanackan, men folk går i alla fall från mötena på gott humör.

Konflikthantering: Hävdar sin rätt, men är knappast känd som partiets bråkstake. Blir hon trängd visar hon att hon kan vara riktigt tuff. Kan känna sig hotad om hon möter någon med större kompetens.

Jan Björklund, skolminister: Duracellkaninen som kan surna till

Beslutsfattande: Mycket snabb. Har skapat en modell där han  först tar en runda där var en och av får säga sin mening. Sen hålls ett möte, där fattas det formella beslutet. Detta ruckar man sedan sällan eller aldrig på. Men kan vara tankspridd. Det märks på att han ibland glömmer vilket beslut som har fattats.

Kommunikation: Rak och enkel. Ingen har någonsin missförstått vad han vill eller åt vilket håll han pekar. En typisk ”pratkille” som pratar med alla och gärna ritar på blädderblock. Till skillnad från mediebilden snarare en mjukis än en bror duktig.

Konflikthantering: När han ger kritik är han väldigt tydlig, vilket kan kännas hårt. Å andra sidan ger han alltid kritik i enrum och hänger aldrig ut någon. Om han blir trängd kan han bli korthuggen och tvär. Tål dock kritiken bra.

Lars Leijonborg, utbildningsminister: En skämtare med brister

Beslutsfattande: Hans signum är att gå och ruva på frågor, vilket kan bli irriterande och frustrerande. Ibland drar han med flit ut på besluten i hopp om att det ska dyka upp fler alternativ. I skarpa lägen då kan han däremot vara snabb med att säga ja eller nej.

Kommunikation: Öppen och prestigelös. Sitter aldrig på några högar hästar utan pratar gärna allt och alla. Om man själv är tydlig får man bättre svar. Det innebär inte att han går att manipulera – han är alltid själv slugast.

Konflikthantering: Känd för att undvika öppna konflikter och gör sig gärna rolig för att lätta upp stämningen för stunden. Men helst vill han inte ha konflikter. Affären med dataintrånget ett katastrofalt misslyckande chefsmässigt.

Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister: Kör på magkänsla

Beslutsfattande: Det går fort och på intuition. Besluten kan därför ibland bli förhastade och resultatet skulle ha vunnit på att hon hade tänkt flera steg till.

Kommunikation: Duktig på att se sina medarbetare. Är intuitiv och bra får folk att tycka det är roligt att jobba. Vårdar relationer och hör gärna av sig med feedback.

Konflikthantering: Tydlig och rak. Säger ifrån och är ärlig. Men är samtidigt prestigelös. Blir hon motbevisad, är hon inte sämre än att hon kan ändra sig. Om något går henne emot blir hon sur och omtänksamheten kan tillfälligt upphöra. Men det varar aldrig länge.

Mats Odell, kommun- och finansmarknadsminister: Vill vara allas vän

Beslutsfattande: Lyssnar gärna på andra, är ganska intuitiv. Kan verka velig innan han fattar beslut, vilket ibland ger ett förvirrat intryck.

Kommunikation: Glad och social, bra på att se sina medarbetare, skapar god stämning, får folk att känna sig uppskattade.

Konflikthantering: Skulle aldrig gå till motattack, skämtar hellre bort konflikter. Går aldrig och bär på agg till andra. Det blir sällan stora konflikter runt honom. Vill vara vän med alla, kan ibland uppfattas som feg i personkonflikter.

Maud Olofsson, näringsminister: Missar i kommunikationen

Beslutsfattande: Rätt snabb och då går hon på magkänsla. Oftast blir det bra, men besluten kan ibland behöva förankras bättre. Många gånger kommer förklaringarna i efterhand, vissa efterlyser en lugnare beslutsprocess.

Kommunikation: Inte det bästa alla gånger, kan svikta. De allra närmaste får nog den information som är relevant, men övriga behöver få veta mer. Inte så att hon har favoriter direkt, men det är skillnad på vem som får veta vad.

Konflikthantering: Kan ta en diskussion mycket rakt, låter inte andra ta fajten. Hon utmanar i sakpolitik och det kan nog av vissa uppfattas som att hon söker konfrontation.

Mikael Odenberg, försvarsminister: En målsökande torped

Beslutsfattande: Klurig och resonerande, men beredd till beslut när han tycker att diskussionen är slut. Försöker i första hand hitta gemensamma lösningar, men vet när det är dags att sätta ner foten. Vissa kvinnor har svårt för hans ledarstil, männen kallar den tydlig.

Kommunikation: Skillnad i uppfattning mellan kvinnor och män. Männen uppfattar honom som klar och tydlig. Talar om målen och delegerar. Detaljstyr inte. Kvinnor tycker att han lyssnar dåligt.

Konflikthantering: Åren som gruppledare för moderaterna i riksdagen förstärkte bilden av honom som en buffel. Har en militär framtoning, vilket skymmer när han söker samförstånd.

Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister: Tappar bollarna

Beslutsfattande: Driven och framåtsyftande. Saknar dock tålamod och har svårt att hålla flera bollar i luften, vilket kan störa medarbetarna som söker stöd för just sina frågor.

Kommunikation: Är hennes verkligt starka sida, men vill gärna ha det mesta av ljuset på sig själv. Har svårt att lyssna på andra. Rak och direkt, vilket kan stöta personer som föredrar inlindade budskap.

Konflikthantering: Stort civilkurage, drar sig inte för att säga vad hon tycker. Eftersom hon har svårt för att lyssna på andra, tar hon heller inte in andras argument.

Sven-Otto Littorin, arbetsmarknadsminister: Tar gärna genvägar

Beslutsfattande: Är snabb att bilda sig en uppfattning, vilket betyder att det inte alltid blir så grundligt gjort. Gillar genvägar och har inte förstått vitsen med att förankra det han redan har bestämt.

Kommunikation: Ingen lagledare som eldar massorna. Hade en tuff höst där han ensam skulle förklara varför löntagarna skulle betala en högre a-kasseavgift men få ut en lägre ersättning. Det gick … så där, anser medarbetarna.

Konflikthantering: Har favoriter, vilket kan orsaka onödiga konflikter i kretsen runt honom. Kan få upp mungiporna på folk, men alla gillar inte hans metoder. Uppfattas som ytlig och som en som viftar bort invändningar.

Tobias Billström, migrationsminister: Vuxit i kostymen

Beslutsfattande: Inkluderar och vill inhämta fler åsikter för att kunna ta ett väl underbyggt beslut. Då blir det inte snabbt, men sällan fel.

Kommunikation: Det gäller att efterfråga informationen, annars kan man bli utan. Men det bottnar i att han kan vara disträ, inte på att han vill undanhålla något för egen vinnings skull. Mån om att lära känna medarbetarna på departementet.

Konflikthantering: Vill inte stöta sig med någon. Ganska lågmäld, inte den som konfronterar. Kan låta saker passera, hellre än gå in i konflikt.

Åsa Torstensson, infrastruktursminister: Oslipad och kantig

Beslutsfattande: Den eftertänksamma typen. Lite ängslig innan beslutet är taget och kan upplevas som obeslutsam, men sedan står hon för det och är lojal som få. En verklig lagspelare.

Kommunikation: Ovanligt generös med information, ingen har någonsin haft något att klaga på. Däremot tycker medarbetarna att hon bör slipa på sin mediala framtoning, det blir lite omständligt.

Konflikthantering: Inte så mycket rundsnack, utan rakt på sak. Just därför kan folk tycka att hon är kantig. Borde träna sig på att inte ta kritik personligt och bli lite mjukare i kanterna.

Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister: Förstående

Beslutsfattande: Kan ta beslut snabbt, baserat på de underlag och argument hon får
presenterat för sig, vilket uppskattas av medarbetarna. Det har
nämligen inte alltid varit fallet hos hennes företrädare.

Kommunikation: Signalen är att det ska råda ett öppet klimat. Har visat sig mån om att ha ett bra förhållande till personalen. Visade stor förståelse för problemen i samband med det snabba ministerbytet.

Konflikthantering: Inte varit aktuellt.

Sten Tolgfors, handelsminister: Ger gärna beröm

Beslutsfattande: Greppar snabbt det viktiga i ett omfångsrikt material och kan därför känna viss otålighet inför långa ärendehanteringar. Bottnar möjligen i att han gärna vill ha full insyn. Har ibland svårt att delegera.

Kommunikation: Skriver ner vad han vill för att undvika missförstånd när budskapet senare ska silas ut i organisationen. Ger ofta och gärna positiv feedback.

Konflikthantering: Det skulle aldrig falla honom in att tala illa om någon annan. Har lärt sig att inte tänka högt. Inte rädd för att hantera konflikter. Borde kanske ta för sig lite mer, framstår som lite för avvaktande.

Christina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister: Påläst men anonym

Beslutsfattande: Vill alltid vara väl påläst. Men måste lära sig att leda genom andra, inte göra allting själv.

Kommunikation: Lätt att få kontakt med, raka besked. Saknar behov av att synas själv, vilket gör henne anonym – inte bara utåt.

Konflikthantering: Tar inga strider i onödan, söker helst samförstånd. Försöker hitta en gemensam nämnare för att nå en lösning.

Så har vi gjort undersökningen

Chef har pratat med ett stort antal tidigare och nuvarande medarbetare och andra i statsrådens närhet. Uppgiftslämnarna har fått vara anonyma. Vi har bedömt statsråden enligt kriterierna beslutsfattande, kommunikation och konflikthantering.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden