Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Vi rev ner sidorna och började om”

Vi hade planerat ett vanligt nummer av tidningen, skriver Chefs vd Cissi Elwin. Men så kom corona. Och den planerade tidningen fick rivas ner och blev till ett specialnummer om chefens svåra läge just nu: att leda i kris.

Det nyaste numret av tidningen Chef liknar inget annat sedan tidningen startade 1995. Vi hade planerat ett vanligt nummer. Färdiglayoutade sidor hängde på vår tidningsvägg för påseende.

Men allt eftersom dagarna gick och läget blev allvarligare kändes jobb efter jobb allt mindre angeläget. Kartan hade totalt ritats om på bara några veckor. Det cheftest vi hade producerat var till exempel inte längre aktuellt. Förutsättningarna när testet utfördes, för några veckor sedan, hade inga likheter alls med det läge den testade chefen nu befann sig i.

Och så är det för oss alla. Affärsplanerna är bara att slänga i papperskorgen. Budgeten framstår som ett skämt. Hör en ung entreprenör på radion. ­Rösten bryts när han berättar om hur han satsat allt på det företag som nu även kommer att försätta honom själv i konkurs. Ser permitterade fabriks­arbetare som jobbat 30 år med att tillverka bilar och som nu inget vet om sin framtid.

Och så har vi samhällsbärarna – de som kör våra bussar, travar matvaror på hyllorna i affären, hämtar våra sopor och – inte minst – vårdar de sjuka. De flesta av dem har inga höga löner. Men nu förstår vi till fullo hur beroende vi är av deras arbete.

Jag hoppas innerligen att den här krisen, den största någon av oss någonsin upplevt, ska leda till bättre villkor för dem som håller vårt samhälle igång nu. Nu ser vi dem. Nu förstår vi att vi inte klarar oss utan dem. Det finns skäl när vi kommer ur det här att reflektera över vad som är viktigt på riktigt och hur vi gemensamt ska belöna det.

Som chef testas du nu. Du har din egen oro, dina anställdas oro, stora, svåra beslut att fatta innan vi har en aning om hur det går. Vi har skrivit mycket om vuca, begreppet som föddes inom amerikanska militären och som är en förkortning av volatility, uncertainty, complexity and ambiguity (på svenska: instabilitet, osäkerhet, komplexitet och tvetydighet).

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Tacka corona för att man slipper nätverka”

Det är på sådana underlag och i allt snabbare tempo som ledare i dag fattar beslut. Men nu mer än vad vi tidigare varit med om. Du vet i dag inte när verksamheter kan öppnas upp igen. När fysiska möten och resor kan genomföras. När nödvändiga reservdelar kan komma. Du kan göra ­scenarier, du kan gissa. Men du MÅSTE fatta beslut. Ändå. Och de beslut du fattar påverkar andra.

Det är därför vi rev ner sidorna på väggen och började om. Det är för att försöka hjälpa dig nu som vi gjorde om hela tidningen. Det här är ett specialnummer om att leda i kris. Det är fyllt av tips och råd, identifikation, men också av hopp och pepp. För det kommer ett sedan. En dag är det här över.

Och så klart: om du vill läsa det nya numret kan du prenumerera här.

Tips! Digitala webbinarier

Vi på Chef har inte bara gjort om tidningen. Vi har också ställt om alla våra fysiska utbildningar till digitala webbinarier. Vare sig du behöver stöd i den akuta situationen eller vill lära dig nya saker som du be­höver nu har vi svaret på Chefakademin.se

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum”

”Jag längtar ihjäl mig efter mina kolleger, efter pulsen som uppstår när många människor samlas. Jag missar så mycket när jag bara pratar med folk i telefonen eller möter deras överkroppar på skärmen”, skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.