Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Vi blir fula av stressen”

Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra. Därför är mitt nyårslöfte för hela decenniet att VÄGRA stressen, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Upp med dig din lata kossa! Så blir jag bemött när jag ligger kvar i sängen och drar mig lite för länge. Och nu i mörkret är det inte många morgnar jag direkt kastar mig upp. Därför upprepas denna fras så gott som dagligen. Som ni förstår är det inget trevligt sätt att vakna på.

Och den här trista tonen har börjat sprida sig till andra delar av dygnet. Små nålstick och pikar när man minst anar det. Anmärkningar på mitt utseende. Tjafs om att jag inte ställt in disken. Synpunkter på att jag alltid gör allt i sista minuten. Och ni vet ju hur man blir om någon granskar en med sträng blick. Man krymper. Man fumlar. Till slut känns det som om man inte kan göra rätt. Då vet man att det är dags att bryta.

Men nu är det så att den där blicken tillhör mig. Det är i mina ögon jag behöver en uppsträckning. Jag är ingen ond människa, men det var så mycket som hände i höstas. Och så startade Chefakademin och podden Chef Dilemma och så flyttade jag. Jag bodde i lägenheten medan de rev en vägg och halva vardagsrummet var inklätt i plast. Det var först när jullovet kom som jag kände att stressen hade satt sig som en liten krage runt halsen. Ett litet strypkoppel som sakta lossade sitt grepp när jag blev ledig. Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Jag hade liksom inte märkt det. Inte förrän jag blev ledig. Och insåg hur mycket trevligare och roligare jag är att vara med om det finns lite slack på linan.

Därför har jag nu ett nyårslöfte inför detta nya decennium som inte handlar om att jag ska skärpa mig på olika sätt, utan att jag ska bli snällare mot mig själv. Jag tänker VÄGRA att stressa. Bli din egen goda mor, sa en terapeut till mig en gång. Det var nog 20 år sen. Dags att skrida till handling.

Jag ska ta hand om mig som den mest kärleksfulla förälder man kan tänka sig. Jag ska glädjas när det går bra och trösta om det blåser kallt. Jag ska peppa och lyssna och aldrig döma. Jag ska väcka mig med min allra lenaste röst, koka franskt special-te, finstrimla paprika på frukostmackan och kanske till och med tända ljus.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

Det är i lugnet och långsamheten som saker händer. När vi inte ständigt ältar det vi borde ha gjort i går och det vi är rädda för kommer att hända i morgon. ”Då var då, nu är nu och sen är sen”, är förbundskapten Janne Anderssons hemmagjorda ramsa som han drillar fotbollslandslaget i för att de ska fokusera.

Han berättar i podden Chef Dilemma om hur han tar hjälp av en idrottspsykolog, för att hemligheten bakom framgångsrika lag är hur man jobbar med sin mentala inställning. Han är mycket noga med hur man uppför sig och vilken ton man har och skulle aldrig acceptera det sätt jag pratar till mig själv på. Lyssna på den podden! Bättre ledarskapslektion går inte att få.

Det är både skönt och lite sorgligt att se att den där jäkla stressen ligger hack i häl på oss alla. Men glädjande nog verkar det i vår nya undersökning (snart på Chef.se!) som att de flesta chefer tycker att de har någorlunda balans i sina liv, även om marginalerna är små.

Välkommen till ett nytt, snällt, år med Chef!

Tips:

Exit

Länge tillhörde norrmännen det nordiska B-laget när det gällde film och tv-produktion, men de senaste åren har det skett en stark uppryckning. Serien Exit som nu finns på SVT Play tar, liksom den internationella succén Skam, avstamp i verkliga historier och noggrann research.

Här står fyra killar i finansbranschen och deras dekadenta och utsvävande dubbelliv i centrum. Vi får följa deras desperata jakt på mening i en tillvaro fylld av sex, droger och snabba pengar. De kämpar mot den stora tomheten och kampen blir till slut på liv och död.

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige, intervjuas för podcasten Chef Dilemma av Cissi Elwin.

Läs också: Microsoft-chefen: ”50-30-20-regeln puttar mig i rätt riktning”

Relaterade artiklar

linda_waxin_kronikor-768x432-2
Krönikor

Linda Waxin: ”Vem har aldrig gjort sig skyldig till destruktivt ledarskap?”

”Jag tror att ingen av oss chefer skulle kunna säga att vi inte, i korta glimtar eller längre svackor, gjort oss skyldiga till varierande grad av destruktivt ledarskap”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Äntligen händer det!”

”Äntligen! När jag tittade ut över hela det gäng som nu bildat nya Chefakademin var det som om jag landade i mig själv igen. Nu hade jag tillgång till mitt kroppsspråk och mina känselspröt igen”, skriver Cissi Elwin om att till sist få träffa sina medarbetare irl.

Per Grankvist klädd i kavaj och slips.
Krönikor

Per Grankvist: ”När floden brinner”

Hur får det dig att se ut som chef, ledare och förebild för andra om du inte gör saker istället för att bara fortsätta prata om klimatfrågan som viktig?, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.