Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Vi blir fula av stressen”

Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra. Därför är mitt nyårslöfte för hela decenniet att VÄGRA stressen, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Upp med dig din lata kossa! Så blir jag bemött när jag ligger kvar i sängen och drar mig lite för länge. Och nu i mörkret är det inte många morgnar jag direkt kastar mig upp. Därför upprepas denna fras så gott som dagligen. Som ni förstår är det inget trevligt sätt att vakna på.

Och den här trista tonen har börjat sprida sig till andra delar av dygnet. Små nålstick och pikar när man minst anar det. Anmärkningar på mitt utseende. Tjafs om att jag inte ställt in disken. Synpunkter på att jag alltid gör allt i sista minuten. Och ni vet ju hur man blir om någon granskar en med sträng blick. Man krymper. Man fumlar. Till slut känns det som om man inte kan göra rätt. Då vet man att det är dags att bryta.

Men nu är det så att den där blicken tillhör mig. Det är i mina ögon jag behöver en uppsträckning. Jag är ingen ond människa, men det var så mycket som hände i höstas. Och så startade Chefakademin och podden Chef Dilemma och så flyttade jag. Jag bodde i lägenheten medan de rev en vägg och halva vardagsrummet var inklätt i plast. Det var först när jullovet kom som jag kände att stressen hade satt sig som en liten krage runt halsen. Ett litet strypkoppel som sakta lossade sitt grepp när jag blev ledig. Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Jag hade liksom inte märkt det. Inte förrän jag blev ledig. Och insåg hur mycket trevligare och roligare jag är att vara med om det finns lite slack på linan.

Därför har jag nu ett nyårslöfte inför detta nya decennium som inte handlar om att jag ska skärpa mig på olika sätt, utan att jag ska bli snällare mot mig själv. Jag tänker VÄGRA att stressa. Bli din egen goda mor, sa en terapeut till mig en gång. Det var nog 20 år sen. Dags att skrida till handling.

Jag ska ta hand om mig som den mest kärleksfulla förälder man kan tänka sig. Jag ska glädjas när det går bra och trösta om det blåser kallt. Jag ska peppa och lyssna och aldrig döma. Jag ska väcka mig med min allra lenaste röst, koka franskt special-te, finstrimla paprika på frukostmackan och kanske till och med tända ljus.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

Det är i lugnet och långsamheten som saker händer. När vi inte ständigt ältar det vi borde ha gjort i går och det vi är rädda för kommer att hända i morgon. ”Då var då, nu är nu och sen är sen”, är förbundskapten Janne Anderssons hemmagjorda ramsa som han drillar fotbollslandslaget i för att de ska fokusera.

Han berättar i podden Chef Dilemma om hur han tar hjälp av en idrottspsykolog, för att hemligheten bakom framgångsrika lag är hur man jobbar med sin mentala inställning. Han är mycket noga med hur man uppför sig och vilken ton man har och skulle aldrig acceptera det sätt jag pratar till mig själv på. Lyssna på den podden! Bättre ledarskapslektion går inte att få.

Det är både skönt och lite sorgligt att se att den där jäkla stressen ligger hack i häl på oss alla. Men glädjande nog verkar det i vår nya undersökning (snart på Chef.se!) som att de flesta chefer tycker att de har någorlunda balans i sina liv, även om marginalerna är små.

Välkommen till ett nytt, snällt, år med Chef!

Tips:

Exit

Länge tillhörde norrmännen det nordiska B-laget när det gällde film och tv-produktion, men de senaste åren har det skett en stark uppryckning. Serien Exit som nu finns på SVT Play tar, liksom den internationella succén Skam, avstamp i verkliga historier och noggrann research.

Här står fyra killar i finansbranschen och deras dekadenta och utsvävande dubbelliv i centrum. Vi får följa deras desperata jakt på mening i en tillvaro fylld av sex, droger och snabba pengar. De kämpar mot den stora tomheten och kampen blir till slut på liv och död.

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige, intervjuas för podcasten Chef Dilemma av Cissi Elwin.

Läs också: Microsoft-chefen: ”50-30-20-regeln puttar mig i rätt riktning”

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.