Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Vi blir fula av stressen”

Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra. Därför är mitt nyårslöfte för hela decenniet att VÄGRA stressen, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Upp med dig din lata kossa! Så blir jag bemött när jag ligger kvar i sängen och drar mig lite för länge. Och nu i mörkret är det inte många morgnar jag direkt kastar mig upp. Därför upprepas denna fras så gott som dagligen. Som ni förstår är det inget trevligt sätt att vakna på.

Och den här trista tonen har börjat sprida sig till andra delar av dygnet. Små nålstick och pikar när man minst anar det. Anmärkningar på mitt utseende. Tjafs om att jag inte ställt in disken. Synpunkter på att jag alltid gör allt i sista minuten. Och ni vet ju hur man blir om någon granskar en med sträng blick. Man krymper. Man fumlar. Till slut känns det som om man inte kan göra rätt. Då vet man att det är dags att bryta.

Men nu är det så att den där blicken tillhör mig. Det är i mina ögon jag behöver en uppsträckning. Jag är ingen ond människa, men det var så mycket som hände i höstas. Och så startade Chefakademin och podden Chef Dilemma och så flyttade jag. Jag bodde i lägenheten medan de rev en vägg och halva vardagsrummet var inklätt i plast. Det var först när jullovet kom som jag kände att stressen hade satt sig som en liten krage runt halsen. Ett litet strypkoppel som sakta lossade sitt grepp när jag blev ledig. Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Jag hade liksom inte märkt det. Inte förrän jag blev ledig. Och insåg hur mycket trevligare och roligare jag är att vara med om det finns lite slack på linan.

Därför har jag nu ett nyårslöfte inför detta nya decennium som inte handlar om att jag ska skärpa mig på olika sätt, utan att jag ska bli snällare mot mig själv. Jag tänker VÄGRA att stressa. Bli din egen goda mor, sa en terapeut till mig en gång. Det var nog 20 år sen. Dags att skrida till handling.

Jag ska ta hand om mig som den mest kärleksfulla förälder man kan tänka sig. Jag ska glädjas när det går bra och trösta om det blåser kallt. Jag ska peppa och lyssna och aldrig döma. Jag ska väcka mig med min allra lenaste röst, koka franskt special-te, finstrimla paprika på frukostmackan och kanske till och med tända ljus.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

Det är i lugnet och långsamheten som saker händer. När vi inte ständigt ältar det vi borde ha gjort i går och det vi är rädda för kommer att hända i morgon. ”Då var då, nu är nu och sen är sen”, är förbundskapten Janne Anderssons hemmagjorda ramsa som han drillar fotbollslandslaget i för att de ska fokusera.

Han berättar i podden Chef Dilemma om hur han tar hjälp av en idrottspsykolog, för att hemligheten bakom framgångsrika lag är hur man jobbar med sin mentala inställning. Han är mycket noga med hur man uppför sig och vilken ton man har och skulle aldrig acceptera det sätt jag pratar till mig själv på. Lyssna på den podden! Bättre ledarskapslektion går inte att få.

Det är både skönt och lite sorgligt att se att den där jäkla stressen ligger hack i häl på oss alla. Men glädjande nog verkar det i vår nya undersökning (snart på Chef.se!) som att de flesta chefer tycker att de har någorlunda balans i sina liv, även om marginalerna är små.

Välkommen till ett nytt, snällt, år med Chef!

Tips:

Exit

Länge tillhörde norrmännen det nordiska B-laget när det gällde film och tv-produktion, men de senaste åren har det skett en stark uppryckning. Serien Exit som nu finns på SVT Play tar, liksom den internationella succén Skam, avstamp i verkliga historier och noggrann research.

Här står fyra killar i finansbranschen och deras dekadenta och utsvävande dubbelliv i centrum. Vi får följa deras desperata jakt på mening i en tillvaro fylld av sex, droger och snabba pengar. De kämpar mot den stora tomheten och kampen blir till slut på liv och död.

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige, intervjuas för podcasten Chef Dilemma av Cissi Elwin.

Läs också: Microsoft-chefen: ”50-30-20-regeln puttar mig i rätt riktning”

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Pernilla Gravenfors
Krönikor

Pernilla Gravenfors: ”Mitt hjärta värker för alla ledare”

Pernilla Gravenfors, vd och delägare på aktivitetshotellet Holiday Club i Åre har tvingats permittera samtliga medarbetare samtidigt som hon kämpar för att hålla hotellet på fötter i ett läge där Skistar nu stänger liftarna inför påsk. I en gästkrönika här på Chef berättar hon hur det känns. 
Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Nu behövs episka ledare”

Stunden för episkt ledarskap är här. Omfamna krisen och var den bästa ledaren du någonsin varit, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Även de högsta cheferna balanserar på slak lina”

Hur leder man i en tid av alltfler och alltmer omvälvande förändringar? I sin nya krönika berättar Cissi Elwin om sina största utmaningar just nu och hur hon gör för att lära sig av de bästa.

linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Hur ser din energikalkyl ut?”

Hur stort ansvar tar du över din egen energikalkyl? Går den ihop? Och om inte, vilka konsekvenser får det för din livsglädje, din hälsa, dina nära relationer, dina medarbetare och era resultat? Det skriver Linda Waxin om i sin första krönika för Chef – och ger dessutom några tips på hur du kan få det att fungera.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

Vi människor är av naturen lata och söker därför den snabbaste vägen för att öka vår status. Det förklarar varför vettiga människor tappar huvudet för att låtsas som om de är nära vän med en välkänd person i sociala medier, skriver Per Grankvist i sin krönika.
Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag var en tjuv – därför fick jag sparken”

Jag darrade och stammade. Men han gav sig inte. Här skulle statueras exempel. Här skulle alla få se vad som hände om man gjorde fel. Här skulle jag få bära skammen omgiven av alla mina arbetskamrater.