Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Vad brottas du med just nu?”

”Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra? Hör av dig till oss!”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Det roligaste jag vet är att intervjua människor. Mina första år som journalist jobbade jag med ungdomsprogram på SVT. Då pratade jag med tonåringar om allt från hur det känns att bli kär till att ha föräldrar som dricker för mycket. Vi åkte ut i skolor, till folks hem, vi hängde på ungdomsgårdar och följde med poliser ut på nätterna.

När jag sedan började jobba med vuxenprogram saknade jag ofta de ungas sätt att svara på frågor. Rakt av, på riktigt, ärligt. Som man kan svara när man bara talar som den man är och inte har en position att försvara. Vuxna är ofta sitt yrke och låter på ett helt annat sätt. En förvaltningschef svarar inte som Fredrik eller Fatima, utan är fullt upptagen av att låta som en förvaltningschef. Vill man ha mer ärliga svar och träffa en människa får man lirka, locka och ibland banka riktigt hårt.

I detta konstiga corona-år, när jag har träffat så otroligt få människor live så har vår podd Chef Dilemma varit räddningen och det absolut roligaste jag gjort. Jag och producent-Malin och våra ljudtekniker Jonas eller Andreas har åkt runt till det ena tomma kontoret efter det andra och mött chefer från så skilda verksamheter som bilindustrin, techbolag, film och Stadsmissionen. Vi har sladdat upp utanför ärkebiskopens bostad och fått gå in sceningången på Dramaten. Vi har fått kolla hur det ser ut hemma hos Hemnet och fått anmäla oss i en spelautomat på Svenska Spel.

Och det som har hänt när ingenting är som vanligt och det bara är chefen på kontoret är att de samtalen har blivit mycket öppnare. Man kan inte sitta och hålla fasaden när hela tillvaron är upp och ner. Och det är så mycket mer spännande när det som sägs kommer från hjärtat och inte något man kommit överens med en kommunikations­avdelning om.

cissimedcitat1800

Läs också: Cissi Elwin: "Äntligen får jag min längtan stillad!"

Jag ser nog det som den stora utmaningen i varje intervju; att hitta nyckeln och ingången till varje unik människa jag möter. Det är ibland en enorm ansträngning. Även om jag läser på noga och för­söker känna in just den personens våglängd är det lika ovisst varje gång om jag ska lyckas hitta in.

I Chef Dilemma är det Sveriges mest kända och omtalade ledare som medverkar. Men nu är vi nyfikna på dig. Du som leder ett gäng sjuksköterskor på en vårdavdelning, du som är rektor, du som basar över ett bygge, du som leder ett städteam, du som är chef på ett startuppföretag eller du som bossar i ett restaurangkök.

Under våren startar en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet och i så många olika verksamheter som möjligt. Vi kommer att intervjua och våra reportrar kommer att skriva, men berättelserna kommer att vara i jag-form. Vi vill komma så nära verkligheten det bara går. Så – vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra? Vad behöver andra veta och förstå om just din situation som chef i Sverige 2021? Hör av dig till oss!

Tips från Cissi

Tunna blå linjen

Jag storgrät
En serie som har lyckats beskriva verkligheten så väl att den känns dokumentär är polisdramat Tunna blå linjen. I den finns inga falska tonfall, inga stereotyper, bara vanliga människor av kött och blod. Serien väjer inte för tidens allra mest brännande och svåra frågor, och utan att förenkla eller fördöma. Senaste avsnittet var så starkt att jag satt hemma i soffan och storgrät.

Vill ha mer
En annan serie som jag storkonsumerar just nu är podden P3 Historia. Så skickligt berättade historier om viktiga personer och avgörande skeenden genom århundradena. En lektion som man aldrig vill ska sluta.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Skryt om att inte skryta”

”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad", skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

”Jag lider av det som ibland kallas för 'pandemic fatigue'. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Du blir vad du prioriterar”

”Lägger du mycket av din närvarande tid på trivialiteter finns det risk för att du blir trivial. Lägger du din närvarande tid hos dina medarbetare blir du en närvarande ledare”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: Hur makt korrumperar är en fråga som alla chefer måste förhålla sig till

Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag har redan tänkt ut en ny utmaning för januari”

”Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?”, skriver Cissi Elwin om reaktionerna på hennes förslag om att alla medarbetare ska gå 10 000 steg fyra dagar i veckan. Här berättar hon om hur det har gått. 
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Äntligen kan jag berätta...!”

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta...”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.