cissi-13

Cissi Elwin spanar: Aktivistchefen är på frammarsch

Förr var det företagsledare som Volvo-chefen PG Gyllenhammar som inspirerade. På 2010-talet har däremot en ny typ av förebild tagit plats, skriver Cissi Elwin.

Först var det storbolagscheferna som var förebilder och hjältar för såväl Sveriges chefer, som för befolkningen som helhet. Volvochefen PG Gyllenhammar var i många år Sveriges mest beundrade man. ”Utan Volvo stannar Sverige”. Industriledarna skapade jobben, jobben skapade välfärden.

I nära samarbete med facket var företagsledaren en av väggarna i det svenska folkhemmet. Vi såg PG Gyllenhammar på bilder i snygga kostymer skaka hand med dignitärer från hela världen. Han föreslogs som partiledare för Liberalerna. Och det hade bara varit logiskt om han slutat som statsminister.

Men så började förändringstakten vridas upp och det kom en frälsare från Silicon Valley och höll väckelsemöten varje gång han släppte en ny produkt. I svart polo och jeans kunde han trollbinda publiken i timmar. Det ensamma geniet, ledaren så besatt av sin idé att han ibland sov under skrivbordet för att sen snabbt kunna fortsätta jobba. Det var Steve Jobs och senare Elon Musk. Och Mark Zuckerberg (innan vi började se Facebook som en farlig stalker).

Entreprenören blev den nya idolen. Lite udda, nördar i illasittande kläder som lanserade produkter som på väldigt kort tid ritade om hela vårt sätt att vara och umgås. Ingen av dem var kända för att vara bra chefer. Men anställda flockades runt dem för deras visioner och accepterade rungande utskällningar, lynnighet och ett arbetstempo som inte tillät något som helst privatliv.

ledaree-2

Läs också: Greta Thunberg, 15: ”Våra ledare uppträder som barn”

Men ungefär samtidigt som Amazons grundare Jeff Bezoz gick om Bill Gates i förmögenhet och därmed blev världens rikaste man började pendeln svänga. Blixtsnabba leveranser av varor från ”the everything store” verkade plötsligt inte lika attraktivt längre.

För hur var det där man köpt egentligen producerat? Och vem var det som körde ut det mitt i natten? Vilka arbetsvillkor hade hen? Behövde man ens det man hade köpt?

Det skulle till en sextonårig flicka från Stockholm med klar blick, stor kunskap och ett isande allvar för att få oss att förstå att klimatkrisen kommer att kräva att vi tänker om helt.

Efter att hon genom att sätta sig på Mynttorget och skolstrejka skapat en massrörelse med hundratusentals ungdomar över hela världen förstår vi att makten i framtiden tillhör dem som andra vill följa. Greta har en miljon följare på Instagram, Stefan Löfven har 47 200.

Om man adderar att det nu är kompetensbristen som företag i alla branscher ser som det största hotet och hindret och att det därmed är arbetstagarnas marknad är det inte en alltför djärv gissning att nästa stora våg av framstående ledare kommer att vara någon typ av aktivister med idéer om hur vi ska rädda planeten.

Cissi tipsar: Ta en paus i påsk!

På kort tid kommer två personer jag gillar ut med böcker som heter det de handlar om, nämligen Paus.

I dagarna kom Patrik Hadenius bok med underrubriken ”konsten att göra något annat”. Och redan förra året kom Karin Björkegren Jones Paus-bok om yoga, vila och meditation.

Perfekt läsning för nedvarvning i påsk.

visningreg

Läs också: ”En kvinnlig regissör kan inte komma full till jobbet”

Relaterade artiklar

valavtalare
Krönikor

Per Grankvist: Ditt val av talare avslöjar dig

De börjar ofta sin dragning på ungefär samma sätt också. De ställer sig ensamma mitt på scenen, sänker rösten en smula och börjar berätta att ”vi lever i en värld som blivit …”
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
pergran
Krönikor

Per Grankvist – ny krönikör i Chef

Tuff, trevlig och tydlig – sådan är han, Chefs nya krönikör Per Grankvist. En folkbildare med chefserfarenhet som lovar att belysa ledarskapsfrågorna ur nya och oväntade perspektiv.
Ishtar Touailat
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
cissimobil
Krönikor

”Min gamla osäkerhet dök upp igen”

Det är tydligt att vi chefer inte själva får den feedback vi behöver. Kanske är det där vi måste börja. För vi behöver det för att själva kunna ge den, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.