cisa

Cissi Elwin: Så många blir bortvalda för sin ålder

Cissi Elwin reagerar på åldersdiskrimineringen som finns i det svenska arbetslivet. 

Kom just hem efter en intensiv helg med bästa vännerna. Jag har känt en av dem sen jag var fem år och den andra sen tonåren. Vi hälsade på min syster som under ett år bytt sin lägenhet i Stockholm mot en på solkusten för att våga prova något nytt mitt i livet och ge sin son tillgång till sina spanska rötter.

Min ena vän, G, är sjuk. Hennes immunförsvar är just nu så lågt att hon satt med munskydd hela flygresan. Hon som alltid jobbat hårt är sjukskriven sen ett halvår.

Min gamla barndomsbästis I har blivit stjärnadvokat och hade små diskreta vita lurar i öronen och var i ständig kontakt med kontoret. Hon tittade glasartat rakt fram och då och då hörde man brottstycken. ”Stäm honom”, ”Nej, inte i Bryssel, det tar för lång tid”, ”Jag läser klart förundersökningen i natt”.

Själv hade jag med mig att jag måste skriva klart den här krönikan.

Men det var G och hennes nya sätt som fick mig att tappa koncentrationen. Hon liksom sög i sig varje ögonblick. Kom solen fram en minut så la hon sitt huvud bakåt och njöt. Hon stannade till inför blommorna i gränden, madonnorna i julskyltningen, katterna som strök omkring bland soporna, ostarna, skinkorna och alla små lockande tapas på de dignande bardiskarna. Hon beundrade vackra burspråk, snidade järngrindar, torget med apelsinträden.

Hon sa att cancern har fått henne att förstå hur mycket hon älskar att leva. Hur värdefullt varje ögonblick är för henne. Det är inte läge för stora framtidsplaner just nu. Det är dags att göra det hon vill NU. Med dem hon älskar och är nära. Därför sätter hon sprätt på pensionspengarna och hittar på saker med barnen och vännerna.

Livet är så långt. Och så kort. Så svårt och så vackert. Så mycket större än vi vågar se. Varje människa har så mycket möjligheter i sig ända till det sista andetaget.

graffe-2

Läs också: Chef och passé – redan vid 43 år

Tänker på det när jag läser resultatet av vår stora undersökning om åldersdiskriminering.

Vi fick ett enormt gensvar av er läsare och rekordmånga svar. Uppenbarligen ett ämne som engagerar och som många har egen erfarenhet av.

Faktum är att det är den vanligaste av de sju diskrimineringsgrunderna. Och man blir förbluffad över hur inskränkt många arbetsgivare och rekryterare fortfarande tänker.

Det är som om man har tillgång till en stor kyrkorgel med näst intill oändliga kombinationer av toner, men envist klinkar på några få tangenter i mitten. Om man använder hela klaviaturet kommer varje enskild ton att låta vackrare och tillsammans kan de skapa mästerverk som kan fylla ut till och med de största katedraler med himmelsk musik.

Att se och våga anställa människor i alla åldrar kommer att bli en överlevnadsfråga för vårt samhälle.

Varför är det så svårt att förstå. Livet är långt. Och kort. Vissa saker måste göras NU!

petter_stordalen_kronikabildb

Läs också: Petter Stordalen: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

Relaterade artiklar

sjuka
Arbetsrätt

Studie: Vabba ofta – och din chefskarriär kan gå i stöpet

Om du vabbar ofta kan hela din karriär drabbas hårt.

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
nyttjobb-3
Arbetsrätt

Svårare för kvinnor få jobb på annan ort

Det är tuffare för kvinnor att få ett nytt jobb på annan ort, visar en ny studie. 
linkedin-6
Arbetsrätt

Bästa tipsen: Så lyfter du på Linkedin

Oavsett om du ska söka jobb, stärka ditt personliga varumärke eller bygga ditt nätverk är Linkedin mer eller mindre ett nödvändigt verktyg i dag. Men hur använder du ditt konto i praktiken för att få hjälp i karriären?
illustration-loneforhandling
Arbetsrätt

Bästa svaren vid svåra lönesamtal

Här är de fem vanligaste argumenten vid lönesamtalet – och hur du som chef bäst ger svar på tal.
lonekarriar-illustration
Arbetsrätt

Lönesättning skapar ångest – här är bästa tipsen

Fyra av tio chefer saknar tydliga riktlinjer för hur lönen ska sättas och över hälften ser en stor utmaning i att översätta prestation till pengar. Otydlighet kring löneprocessen ger många chefer onödig ångest inför vårens lönesamtal visar Chefs undersökning.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
varuhuset-2-2
Arbetsrätt

Därför ska du hålla extra koll på vd-avtalet

Makt att påverka och förändra, hög lön. Visst är det lockande att tacka ja till ett vd-­ erbjudande? Men tänk dig för en ­extra gång. Som vd har du inte samma ­anställningsvillkor som andra anställda.