paolocissi

Cissi Elwin: ”Paolo Roberto har inte ens en soffa”

”Herregud ta dig samman människa, tänkte jag för mig själv. Rensa upp, börja träna, få saker gjorda. Jag har hört att Paolo Roberto inte ens har en soffa i sitt vardagsrum”, skriver Cissi Elwin.

Jag är nu inne i den idéperiod på året då jag ofta skjuter upp sociala saker för att jag tänker att om två veckor kommer jag att vara smalare, ha orkat smörja in mig med brun utan sol och vara lite piggare. I väntan på att allt det ska inträffa tillbringar jag så mycket tid jag kan under elfilten och tittar på någon bra serie (se mitt bästa tips i faktarutan längst ner). Jag njuter verkligen av det. Men det ger mig också lite dåligt samvete.

Kanske är det därför jag blir så provocerad av min släkting som just nu hamnat i en ond spiral. Först fick hon problem med menisken och blev mer orörlig. Då gick hon upp i vikt. Så fick hon en segdragen infektion och tvätt-högen växte, återvinningskassarna svämmade över, uppsatsen blev aldrig klar och till slut kändes allt oöverstigligt och hon låg mest på sängen och googlade symtom på livshotande muskelsjukdomar som hon fått för sig att hon drabbats av.

Jag bestämde mig för att ta mig ur mitt eget bekväma elfiltsläge och ägna en helg åt att försöka hjälpa henne på fötter. Min känsla av att vara en mycket god människa stördes dock av den irritation jag kände (människor som är goda blir inte irriterade när de gör en god gärning) medan jag sorterade gamla tidningar, slängde in tvätt och skickade ut henne på tvångspromenad.

Herregud ta dig samman människa, tänkte jag för mig själv. Rensa upp, börja träna, få saker gjorda. Hur svårt kan det vara? Jag hörde förnumstiga råd och klyschor ploppa ur min mun. ”Du kan inte vila dig till ny energi.” ”Allting blir bättre om man rör på sig.” ”Det tar tre veckor att skapa en ny vana.”

Men vem pratade jag till egentligen? Vem började det nya året under en elfilt? För jag måste ju erkänna att trots att det är så varmt och mysigt under filten i soffan och så mörkt och trist därute så tänker jag väldigt ofta på att jag läst någonstans att Paolo Roberto inte ens har någon soffa i sitt vardagsrum. Han har hängt upp romerska ringar i stället.

Jag söker på ”starta ett nytt liv”, ”bli en bättre människa” och hamnar i en artikel om boken Den vilda jakten på ett bättre jag, skriven av en docent i företagsekonomi på Stockholms universitet och en professor på Cass Business School i London.

Läs också: Här är finalisterna till Chefgalan 2018

Carl Cederström och André Spicer har ägnat ett år åt att försöka optimera alla aspekter av sina liv. De lär sig att maxa sin produktivitet, kreativitet, sexualitet, godhet och sin fysiska kropp. De följer slaviskt råd från en rad olika experter och självhjälpsguruer och utsätter sig från allt från att springa maraton och göra skönhetsoperationer till att skriva en bok på en månad och bli minnesmästare.

Den dystra slutsatsen efter ett år av stenhårt jobb för att bli bättre människor är att de varken blev lyckligare eller mer framgångsrika. Tvärtom höll det självupptagna stenhårda jobbet med att förbättra sig på att kosta dem både relationen med varandra och med sina närmaste.

Varför kämpar vi då så hårt för att bli nya människor? Forskarnas slutsats är att det är för att försöka betvinga vår rädsla för döden och åldrandet.

Så det kanske är helt rätt att gilla läget. Acceptera sin vinter-personlighet. När våren närmar sig kommer jag att resa mig ur soffan men till dess tänker jag ta mig rätten att ha det mysigt under min elfilt och acceptera att jag ändå inte kan springa ifrån mitt åldrande. Men jag kan ju ha lite härligt under tiden.

Läs också: 7 punkter: Så blir ditt chefsår 2018

Cissi rekommenderar

Jag är avundsjuk på alla er som ännu inte sett den underbara  The marvelous mrs Maisel om Amerikas första kvinnliga ståupp- komiker. Hon lever ett perfekt hemma-fruliv i en lyxig våning på Upper West Side då mannen lämnar henne för en annan och hon tvingas börja försörja sig, men också äntligen börja leva ut sin dröm om att stå på scenen. Serien fick nyligen två Golden Globe för bästa komediserie och bästa huvudroll. Missa den inte!

Kärlek på bio

Missa inte heller en av de mest helgjutna och intensiva kärleksfilmer som jag sett. Call me by your name ger hela publiken en pirrande förälskelsekänsla och påminner oss om att störst av allt är kärleken.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Relaterade artiklar

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576
Krönikor

Siri Wikander: ”Därför behövs ett högre syfte”

I höstas pratade alla om hybrida arbetsplatser, nu pratar alla återigen om bristen på arbetskraft. Det är inte så konstigt. I en tid av tillväxt, råvarubrist, leveransutmaningar och inflation samt långvarig brist på kompetens blir frågan om att hitta och behålla medarbetare viktigare än någonsin, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Drivs du av lust eller Luther?”

”Insikten av att jag bärs framåt av min nyfikenhet var så stark att jag efter det känt ett släktskap med alla som beskriver att de mött Gud. Min vetgirighet är samtidigt både min välsignelse och min förbannelse”, skriver Per Grankvist i en krönika.

Linda Waxin.
Krönikor

Linda Waxin: ”Tack och förlåt!”

Att vara chef är att råda över resultat, men mest av allt är det att rodda med människor. En god idé efter ett helt år som chef brukar därför ofta vara att begrunda ett förlåt, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Hur mycket Napoleon är du?”

Jag har lärt mig att den bästa metoden är att se samarbete som en process, inte en attityd. Vissa delar av processen är öppna, andra är stängda. En chef måste vara vara tydlig med när man välkomnar inspel och när man inte gör det, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Mer kärlek åt chefen!”

”Är det Netflix fel att chefer inte ligger? Efter en lång dag av jobb och familjebestyr är det så enkelt att sätta sig i soffan och bli underhållen av fantastiskt berättade historier. Vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av”, skriver Chefs Cissi Elwin i en krönika.