Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Motgiftet finns i var och en av oss”

”Jag vill tro att motgiftet för de skräckexempel på ledare vi just nu ser finns i var och en av oss och i de handlingar vi väljer att utföra varje dag”, skriver Chefs vd Cissi Elwin i sin senaste krönika.

Fisken ruttnar från huvudet och neråt. Det är ett ryskt uttryck som återkommer i den skrämmande dokumentärserien om president Putin som ligger på SVT Play. Den kortväxta pojken som växer upp trångt, smutsigt, fattigt och med brist på både mat och framtidsutsikter utmärker sig tidigt i slags­målen på de ruffiga bakgårdarna.

Han hade kunnat bli kriminell om han inte kommit i kontakt med judon där han lärde sig att kontrollera sin aggressivitet. Kunskapen om hur man listar ut motståndarens styrka och sedan använder den mot honom för att kunna fälla honom till marken och själv vinna har han haft nytta av sedan dess.

Vladimir Putins väg till makten, och nu till annekterande av den, har byggts av metoder han lärde sig i den genomkorrumperade säkerhetstjänsten. Spionera på och kartlägg dina fiender, utnyttja deras svagheter, gillra fällor och om det inte hjälper – döda dem. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ligger fortfarande i koma efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok som, enligt experter över hela världen, enbart staten i Ryssland har tillgång till. Budskapet är tydligt. Alla som är emot oss kommer att straffas med en plågsam död. Och det spelar ingen roll om du försöker fly. Vi hittar dig var du än befinner dig.

Det är en rädslans diktatur. Alla är rädda. Skräcken möjliggör systemet där Putin nu har ­lyckats säkerställa makten fram till 2034. Och detta, enligt dokumentärserien, på grund av hans egen rädsla. För i samma stund som han förlorar makten och inte har hela statsapparaten bakom sig är han skyddslös mot alla de mäktiga fiender han så länge försökt stoppa.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Innan jag såg serien hade vi just gått igenom det senaste numret av tidningen Chef. Den är proppfull med råd, tips och metoder, ny forskning och porträtt av spännande ledare. Allt genomsyras av strävan efter att bli en bättre chef. Att förstå sig själv och andra, bygga team där allas styrkor kommer till sin rätt. Övertygelsen om att först när vi är trygga och mår bra tillsammans kan vi uppnå de bästa resultaten löper som en röd tråd. Inte riktigt så som Putin jobbar …

Undrar hur det påverkar alla som har något slags ledarroll när många av världsledarna har en liknande stil. När mobbarmentalitet, lynnighet, aggressivitet, ignorerande av vetenskap och fakta och hot mot dem som vill granska eller uttrycker avvikande åsikter ändå blir en framgång. Något man vinner (mer eller mindre riggade) val på. Sipprar det sakta ner och sprider sig? Blir det en accepterad ledarstil?

Jag vill inte tro det. Jag vill tro att fisken inte ruttnar från huvudet utan får liv från den sprattlande kroppen. Att motgiftet för de skräckexempel på ledare vi just nu ser finns i var och en av oss och i de handlingar vi väljer att utföra varje dag.

Hösttips från Cissi

Varm i hjärtat
Om man vill fly världens ondska och bli alldeles varm i hjärtat rekommenderar jag den fina australiensiska serien Love on the spectrum på Netflix.

Här får vi följa några personer med autism som söker kärleken. Några går på sitt livs första dejt.

Längtan efter någon att älska binder oss samman och vi är alla lika inför sårbarheten och lyckan i mötet med den som kan vara den rätta.

Dille på hortensia
Varje säsong har sitt guld och nu har jag dille på hortensia. En kvist i svagt rosa eller varmt vinrött och några sprakande höstlöv. Så vackert! Och tända ljus överallt. Hösten är den härligaste tiden och september den bästa månaden.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

cissimedcitat1800
Krönikor

Cissi Elwin: "Podden lindrar min längtan efter fysiska möten"

”Mitt i all denna ovisshet och de många timmarna framför datorn på hemmakontoret är jag glad över att vi kommit igång med podden Chef Dilemma igen. På så vis stillas min längtan efter möten med människor”, skriver Chefs Cissi Elwin. 
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det är vårt ansvar att ta tillvara på lärdomarna från krisen”

”Ingen ville ha corona. Den innebär stort lidande. Neddragningar, alla som har blivit sjuka, människor som dött och alla som jobbat natt och dag för att rädda liv. Men nu när den är här så är coronakrisen ändå en möjlighet för oss”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander. 
callefleurjanneandersson
Krönikor

Janne Andersson och konsten att leva sina värderingar

Ledarskap handlar om att leva som man lär. Att hävda att man har starka värderingar räcker inte långt när verkligheten avspeglar något annat, skriver Chefs Calle Fleur.
Fanny Widman
Krönikor

Fanny Widman: ”Sluta snacka värderingar – börja leva dem!”

”Att en pr-byrå eller managementkonsult tar fram tre värdeord och trycker upp roll-ups med ledar- och medarbetarkriterier får sällan någon större effekt”, skriver Chefs krönikör Fanny Widman. 
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Den gamla goda tiden kommer inte tillbaka”

”Det är otroligt pinsamt med ledare som fortfarande säger saker som: 'Alla borde jobba på kontoret för då vet man iallafall att de jobbar'”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Vad är antirasistiskt ledarskap?”

”Som vit chef är det så himla lätt (läs bekvämt) att stanna där, i en trygg zon gosandes med sin förträffligt goda vilja", skriver Chefs krönikör Linda Waxin.