cissibok

Cissi Elwin: ”Mitt försprång skulle visa sig ödesdigert”

Cissi Elwin delar med sig av ögonblicket då hon insåg att kunskap måste erövras hela tiden.

När jag började skolan kunde jag redan läsa. Min mamma har jobbat som förlagsredaktör hela livet och är en utpräglad ordmänniska (och språkpolis av rang). Hon hade bestämt sig för att hennes dotter skulle läsa före fem års ålder.

Varje kväll satt vi i soffan. Mamma la träbokstäver i en ram och jag gissade vad det stod. I början chansade jag oftast på Elsa, för så hette min farmor. Men så en dag knäckte jag koden. Helt plötsligt kunde jag läsa. Det skröts inför vänner och bekanta om hur försigkommen jag var och så fick jag ha små uppvisningar när vi hade gäster.

När jag började skolan var jag därför ganska stöddig. Jag noterade hur de andra satt och tragglade och hjälpte någon att svänga till ett snajsigt S då och då. Annars satt jag och läste böcker. Detta pågick i månader. Mitt försprång precis i början av hela långa skolgången skulle visa sig ödesdigert.

rekrytering-4

Läs också: Så blir du headhuntad – rekryterarens egna tips

För medan jag satt och gottade mig i min egen förträfflighet och läste Kulla-Gulla hade hela klassen gått om mig. Jag blev verkligen överrumplad. Det skakade mig i grunden. Jag hade invaggats i en känsla av att jag aldrig skulle behöva anstränga mig, eftersom jag glömt hur många timmar vi faktiskt satt med de där träramarna, och hur mycket frustration och tid det tog innan jag hade lärt mig. För när man väl kan något är det ju inte svårt.

Där och då började jag förstå att kunskap måste erövras hela tiden. Och ju längre tid det tar innan man fattar att man hamnat efter, desto svårare blir det att komma ikapp.

Just därför har vi startat Chefakademin. För att hela vårt samhälle håller på att förändras i grunden i en takt som mänskligheten aldrig tidigare upplevt. Som chefer och ledare vet vi att vi har otroligt mycket nytt att lära om vi vill fortsätta vara relevanta.

Men vad är det vi måste kunna? Och vilket är det mest tidseffektiva sättet att lära oss det på? Hur ska vi få kunskaper som går att omsätta och som ger genomgripande förbättringar både för oss själva, men också för våra medarbetare och organisationer?

litengrupp

Läs också: Små arbetsgrupper friskare än stora

Med Chefakademins breda utbud är det lätt att kontinuerligt fylla på sin kompetens. Och, precis som i skolan, blir det mycket roligare om man hänger med.

Cissi Elwin tipsar:

Med sikte på Vita huset

”Din ambition skrämmer mig”, säger Gwyneth Paltrows karaktär till huvudpersonen Payton Hobart. Han är ung, rik och tänker inte låta något stå i vägen för hans mål: Vita huset. I varje avsnitt får vi följa olika strider han tvingas utkämpa på vägen dit. ”The Politician” har premiär på Netflix i september.

Kyles höst i år

Ett av de finaste sommarprogrammen jag lyssnade på i år var Sissela Kyles. Nu har den nyss avgångna parkteaterchefen vunnit en kristall för Enkelstöten i klassen Årets humor. Och i oktober är det premiär på showen hon skrivit tillsammans med Calle Norlén, Etta på listan. Det känns som det blir Kyles höst i år.

ca-marknadsbit2_cissi
Chefakademin

Ta ansvar för ditt lärande

Chefakademin är den självklara startpunkten när du söker chefs-och ledarskapsutbildningar. Ta ansvar för ditt lärande – det har aldrig varit enklare.

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Dags att ta tag i skuldberget!”

”Min gissning är att hantering av skuldberget av medarbetares psykiska påfrestningar kommer att vara chefers främsta huvudbry framåt”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Skryt om att inte skryta”

”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad", skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vad brottas du med just nu?”

"Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra?", skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.