cissibok

Cissi Elwin: ”Mitt försprång skulle visa sig ödesdigert”

Cissi Elwin delar med sig av ögonblicket då hon insåg att kunskap måste erövras hela tiden.

När jag började skolan kunde jag redan läsa. Min mamma har jobbat som förlagsredaktör hela livet och är en utpräglad ordmänniska (och språkpolis av rang). Hon hade bestämt sig för att hennes dotter skulle läsa före fem års ålder.

Varje kväll satt vi i soffan. Mamma la träbokstäver i en ram och jag gissade vad det stod. I början chansade jag oftast på Elsa, för så hette min farmor. Men så en dag knäckte jag koden. Helt plötsligt kunde jag läsa. Det skröts inför vänner och bekanta om hur försigkommen jag var och så fick jag ha små uppvisningar när vi hade gäster.

När jag började skolan var jag därför ganska stöddig. Jag noterade hur de andra satt och tragglade och hjälpte någon att svänga till ett snajsigt S då och då. Annars satt jag och läste böcker. Detta pågick i månader. Mitt försprång precis i början av hela långa skolgången skulle visa sig ödesdigert.

rekrytering-4

Läs också: Så blir du headhuntad – rekryterarens egna tips

För medan jag satt och gottade mig i min egen förträfflighet och läste Kulla-Gulla hade hela klassen gått om mig. Jag blev verkligen överrumplad. Det skakade mig i grunden. Jag hade invaggats i en känsla av att jag aldrig skulle behöva anstränga mig, eftersom jag glömt hur många timmar vi faktiskt satt med de där träramarna, och hur mycket frustration och tid det tog innan jag hade lärt mig. För när man väl kan något är det ju inte svårt.

Där och då började jag förstå att kunskap måste erövras hela tiden. Och ju längre tid det tar innan man fattar att man hamnat efter, desto svårare blir det att komma ikapp.

Just därför har vi startat Chefakademin. För att hela vårt samhälle håller på att förändras i grunden i en takt som mänskligheten aldrig tidigare upplevt. Som chefer och ledare vet vi att vi har otroligt mycket nytt att lära om vi vill fortsätta vara relevanta.

Men vad är det vi måste kunna? Och vilket är det mest tidseffektiva sättet att lära oss det på? Hur ska vi få kunskaper som går att omsätta och som ger genomgripande förbättringar både för oss själva, men också för våra medarbetare och organisationer?

litengrupp

Läs också: Små arbetsgrupper friskare än stora

Med Chefakademins breda utbud är det lätt att kontinuerligt fylla på sin kompetens. Och, precis som i skolan, blir det mycket roligare om man hänger med.

Cissi Elwin tipsar:

Med sikte på Vita huset

”Din ambition skrämmer mig”, säger Gwyneth Paltrows karaktär till huvudpersonen Payton Hobart. Han är ung, rik och tänker inte låta något stå i vägen för hans mål: Vita huset. I varje avsnitt får vi följa olika strider han tvingas utkämpa på vägen dit. ”The Politician” har premiär på Netflix i september.

Kyles höst i år

Ett av de finaste sommarprogrammen jag lyssnade på i år var Sissela Kyles. Nu har den nyss avgångna parkteaterchefen vunnit en kristall för Enkelstöten i klassen Årets humor. Och i oktober är det premiär på showen hon skrivit tillsammans med Calle Norlén, Etta på listan. Det känns som det blir Kyles höst i år.

ca-marknadsbit2_cissi
Chefakademin

Ta ansvar för ditt lärande

Chefakademin är den självklara startpunkten när du söker chefs-och ledarskapsutbildningar. Ta ansvar för ditt lärande – det har aldrig varit enklare.

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.