cissibok

Cissi Elwin: ”Mitt försprång skulle visa sig ödesdigert”

Cissi Elwin delar med sig av ögonblicket då hon insåg att kunskap måste erövras hela tiden.

När jag började skolan kunde jag redan läsa. Min mamma har jobbat som förlagsredaktör hela livet och är en utpräglad ordmänniska (och språkpolis av rang). Hon hade bestämt sig för att hennes dotter skulle läsa före fem års ålder.

Varje kväll satt vi i soffan. Mamma la träbokstäver i en ram och jag gissade vad det stod. I början chansade jag oftast på Elsa, för så hette min farmor. Men så en dag knäckte jag koden. Helt plötsligt kunde jag läsa. Det skröts inför vänner och bekanta om hur försigkommen jag var och så fick jag ha små uppvisningar när vi hade gäster.

När jag började skolan var jag därför ganska stöddig. Jag noterade hur de andra satt och tragglade och hjälpte någon att svänga till ett snajsigt S då och då. Annars satt jag och läste böcker. Detta pågick i månader. Mitt försprång precis i början av hela långa skolgången skulle visa sig ödesdigert.

rekrytering-4

Läs också: Så blir du headhuntad – rekryterarens egna tips

För medan jag satt och gottade mig i min egen förträfflighet och läste Kulla-Gulla hade hela klassen gått om mig. Jag blev verkligen överrumplad. Det skakade mig i grunden. Jag hade invaggats i en känsla av att jag aldrig skulle behöva anstränga mig, eftersom jag glömt hur många timmar vi faktiskt satt med de där träramarna, och hur mycket frustration och tid det tog innan jag hade lärt mig. För när man väl kan något är det ju inte svårt.

Där och då började jag förstå att kunskap måste erövras hela tiden. Och ju längre tid det tar innan man fattar att man hamnat efter, desto svårare blir det att komma ikapp.

Just därför har vi startat Chefakademin. För att hela vårt samhälle håller på att förändras i grunden i en takt som mänskligheten aldrig tidigare upplevt. Som chefer och ledare vet vi att vi har otroligt mycket nytt att lära om vi vill fortsätta vara relevanta.

Men vad är det vi måste kunna? Och vilket är det mest tidseffektiva sättet att lära oss det på? Hur ska vi få kunskaper som går att omsätta och som ger genomgripande förbättringar både för oss själva, men också för våra medarbetare och organisationer?

litengrupp

Läs också: Små arbetsgrupper friskare än stora

Med Chefakademins breda utbud är det lätt att kontinuerligt fylla på sin kompetens. Och, precis som i skolan, blir det mycket roligare om man hänger med.

Cissi Elwin tipsar:

Med sikte på Vita huset

”Din ambition skrämmer mig”, säger Gwyneth Paltrows karaktär till huvudpersonen Payton Hobart. Han är ung, rik och tänker inte låta något stå i vägen för hans mål: Vita huset. I varje avsnitt får vi följa olika strider han tvingas utkämpa på vägen dit. ”The Politician” har premiär på Netflix i september.

Kyles höst i år

Ett av de finaste sommarprogrammen jag lyssnade på i år var Sissela Kyles. Nu har den nyss avgångna parkteaterchefen vunnit en kristall för Enkelstöten i klassen Årets humor. Och i oktober är det premiär på showen hon skrivit tillsammans med Calle Norlén, Etta på listan. Det känns som det blir Kyles höst i år.

ca-marknadsbit-cissi
Chefakademin

Ta ansvar för ditt lärande

Chefakademin är den självklara startpunkten när du söker chefs-och ledarskapsutbildningar. Ta ansvar för ditt lärande – det har aldrig varit enklare.

Relaterade artiklar

Ishtar Touailat
Krönikor

Ishtar Touailat: Var är framtidstron?

Som ledare är det vår uppgift att ha tydliga visioner, skriver Chefs krönikör Ishtar Touailat. 
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Att ”jobba hemma”. Hur många gånger har ni upplevt att någon som säger att den inte kommer in i morgon mötts av kontorets humorist som gör citationstecken med fingrarna i luften?
pergran
Krönikor

Per Grankvist: Idioterna klarar sig så länge ingen ställer frågor

När Chefs krönikör Per Grankvist frågade ut en person som gärna själv uttalar sig om problemet med ålderism blev han minst sagt förvånad över svaren han fick.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: Dags att komma ut ur semesterbubblan

När jag skriver detta har jag exakt en vecka kvar på semestern. De senaste åren har jag tyckt att sommaren har varit svår. Den har brett ut sig som en öken där jag inte riktigt har vetat vad jag ska göra av mig själv.
Ishtar Touailat
Ishtar Touailat

Ishtar Touailat: ”Våga släppa fram stjärnorna”

Hur många fler talanger vi hade haft om ledarskapet såg annorlunda ut?
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

pergran
Hållbarhet

Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

"Tillsammans behöver vi agera. Alltså är hållbarhetsfrågorna ditt ansvar, oavsett vilken chefstitel du har på visitkortet. Som chef förväntas du dessutom vara en förebild", skriver Per Grankvist om att leda i klimatkrisen.