Cissi Elwin.

Cissi Elwin: ”Mer kärlek åt chefen!”

”Är det Netflix fel att chefer inte ligger? Efter en lång dag av jobb och familjebestyr är det så enkelt att sätta sig i soffan och bli underhållen av fantastiskt berättade historier. Vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av”, skriver Chefs Cissi Elwin i en krönika.

Med några års mellanrum undersöker vi chefers sex och kärleksliv. Och varje gång blir det lite sämre. Och då var det inte bra ens när vi började. Hälften av alla som svarade säger att de har för lite tid till sin partner och en tredjedel att de fått ett sämre sexliv sen de blev chefer. Trötthet och stress är de vanligaste orsakerna till att chefer ligger mindre än genomsnittssvensken.

Frisvaren uttrycker längtan. ”Behovet av närhet ökar med pressen från det ökade ansvaret som chef. Man är ensam på toppen”, skriver en. Och en annan har försökt att hitta andra utlopp: ”Har ersatt med träning och försöker att inte tänka på det”.  

Jag hade hoppats att pandemin ändå hade gett möjlighet till större närhet. I alla fall för dem som gick hemma och plötsligt hade mycket mer tid för varandra. Men flera av mina vänner som lever med partner och barn beskriver en ganska påfrestande tid när man sökt upp en tyst vrå, inte sällan en garderob, där man stängt in sig och haft långa zoom-möten samtidigt som man turats om att försöka väcka och hemundervisa otaggade barn som bara längtat efter sina kompisar. Och den där partnern som sjavat runt i sina mysbyxor har man fått lite mer än man önskat av. 

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.

Läs också: Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Så vad ska man göra då? Ska vi bara stå och se på när Sveriges stackars chefer blir sexuellt utarmade? På Chefdagen talade doktor Mouna allvar med publiken om hur viktigt det är med sex och hur orgasmer är rena hälsokuren för både kroppen och hjärnan. Och vi vet ju att ett förhållande där man slutar ligga med varandra ligger risigt till. Så vad hindrar oss egentligen?

Jag tror att det är Netflix. För tänk efter – du har skyndat dig hem eftersom de ringt från förskolan och sagt att ditt barn har fått löss och måste hämtas så fort som möjligt. Barnet har ingen som helst lust att gå och det blir en dragkamp innan ungen sitter i sin overall i vagnen. Förbi affären, hem och laga mat, tvätten, nattningen och först vid nio får du tid att sätta dig i soffan. Är det då du vill titta din partner djupt i ögonen och med en menande blick nicka mot sovrummet?

Nej, usch vad jobbigt! Skönt att bara bulla upp soffkuddarna bakom sig och helt kravlöst få uppleva spänning och njutning utan att behöva leverera någonting alls. Det till intet förpliktigande tidsfördrivet finns bara ett knapptryck bort och tar aldrig slut. Det flödar ut fantastiskt berättade historier om liv långt mer spännande än våra egna. Och vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av.

Kanske är det inte bara jobbet och stressen och barnen och allt det där vi måste och borde utan hur vi använder den tid vi faktiskt har. Låt oss pröva. Vad händer om vi stänger av mobiler och datorer efter arbetsdagens slut i en vecka? 

Vilhelm Hanzén framför en tegelvägg.

Läs också: Chefen som satt kärleken på vänt

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576-2
Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.

linda_waxin_kronikor-768x432-2
Krönikor

Linda Waxin: ”Vem har aldrig gjort sig skyldig till destruktivt ledarskap?”

”Jag tror att ingen av oss chefer skulle kunna säga att vi inte, i korta glimtar eller längre svackor, gjort oss skyldiga till varierande grad av destruktivt ledarskap”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Äntligen händer det!”

”Äntligen! När jag tittade ut över hela det gäng som nu bildat nya Chefakademin var det som om jag landade i mig själv igen. Nu hade jag tillgång till mitt kroppsspråk och mina känselspröt igen”, skriver Cissi Elwin om att till sist få träffa sina medarbetare irl.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Krönikor

Erik Ringertz: Personen skulle ha ”ett bra barhäng”

I sin nya krönika skriver Erik Ringertz om sitt perspektiv på företagskultur. Och om varför barhäng är så fruktansvärt viktigt.