Cissi Elwin

Cissi Elwin: Hur makt korrumperar är en fråga som alla chefer måste förhålla sig till

Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.

Bilderna på folkmassan som väller in och spränger igenom polisernas klena avspärrningar och tar sig in i Kapitolium, in i kongressen och till och med sätter sig med fötterna på bordet vid talmannen Nancy Pelosis skrivbord inne på hennes kontor, är så chockartade. Men ändå säger USA-kännare att det inte var oväntat och att händelseutvecklingen är en logisk fortsättning på Donald Trumps presidentskap. Den avgående presidentens (ja, han tvingades ju faktiskt motvilligt erkänna sig besegrad till slut…) ledarskap har hela tiden utmärkts av total brist på respekt för fakta (eller erkännande att fakta ens existerar) och den auktoritära ledarens uppviglande och känslomässiga argument där alla med avvikande åsikter är fiender och där medlöperi är det enda valet för sanna patrioter.

Det finns många brännande frågor just nu. Hur var det möjligt för mobben att ta sig in i själva maktcentrat i världens mäktigaste demokrati? Hur kunde arga extremister tillfälligt lyckas stoppa fastställandet av det amerikanska folkets röster och den formella utnämningen av en ny president? Men nästan ännu mer ofattbart: hur kunde så många högt utbildade och erfarna politiker och rådgivare låta Donald Trumps egenmäktiga maktutövning pågå? Alla de ministrar och befattningshavare i hans administration som hoppar av, först nu när ledarens makt är så försvagad, vittnar om totalt kaos i Vita huset.

John Kelly som var minister för inrikes säkerhet och Vita husets stabschef trädde fram i CNN – för första gången sedan han avgick 2019. Han pratade om Trump som ett lynnigt barn. På frågan om hur han så länge kunde arbeta för och vara lojal med en president som han snabbt insåg var olämplig att styra landet, svarade han att han la ner all kraft på att försöka minimera de skador Trump åsamkade. Fram träder bilden av en administration där samtliga medarbetare försökt hitta vägar att kringgå och desarmera sin chef.

cissimedcitat1800

Läs också: Cissi Elwin: "Äntligen får jag min längtan stillad!"

Alla dessa tjänstemän har ett ansvar. Alla har de varit möjliggörare. Väldigt få har haft modet att stå upp och säga det majoriteten av dem vet; den här mannen saknar kunskap och förmåga att leda landet. Han är farlig och måste stoppas.

Rädslan för Trumps enorma makt och det raseri han visat mot dem som gått emot honom har hållit dem alla i ett järngrepp. Det och hans starka stöd hos en stor del av befolkningen som känner sig åsidosatta och bortglömda av etablissemanget har hållit högt uppsatta republikaner tysta. För att säkra sina framtida karriärer har de tigit. Men frågan är om deras avbön fem i tolv kommer att hålla när domen faller över Trumperan. Hur makt korrumperar och hur nejsägarna tystas är en fråga som ALLA chefer måste förhålla sig till. Tendenserna kommer smygande och finns i alla organisationer. De måste aktivt motarbetas på alla nivåer, varje dag. För det odemokratiska ledarskapet är farligt och inte heller framgångsrikt. På tvärs mot sin egen världsbild kommer Donald Trump att gå till historien som en av de största förlorarna.

Tips från Cissi

Tacka kulturen
Kulturarbetare går på knäna och planer ställs in. Men vad hade vi gjort utan deras alster under pandemin? Jag skulle applådera dem om jag hade haft en balkong.

Tack för filmerna och böckerna och musiken som hjälpt oss att stå ut denna isolerade tid. Må vi snart få njuta av att gå på konserter, teater, bio, museer igen!

Lyssna på regissören
Nu förbereder jag en intervju med regissören Ruben Östlund som spelat in sin senaste film Triangle of sadness mitt under brinnande pandemi. Ska bli intressant att höra hans berättelse om att leda i en filmbransch där ingenting är sig likt. Lyssna på podden Chef Dilemma med den guldpalmsbelönade regissören.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Dags att ta tag i skuldberget!”

”Min gissning är att hantering av skuldberget av medarbetares psykiska påfrestningar kommer att vara chefers främsta huvudbry framåt”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Skryt om att inte skryta”

”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad", skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vad brottas du med just nu?”

"Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra?", skriver Cissi Elwin i sin nya krönika. 
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

”Jag lider av det som ibland kallas för 'pandemic fatigue'. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Du blir vad du prioriterar”

”Lägger du mycket av din närvarande tid på trivialiteter finns det risk för att du blir trivial. Lägger du din närvarande tid hos dina medarbetare blir du en närvarande ledare”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.