Cissi Elwin

Cissi Elwin: Hur makt korrumperar är en fråga som alla chefer måste förhålla sig till

Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.

Bilderna på folkmassan som väller in och spränger igenom polisernas klena avspärrningar och tar sig in i Kapitolium, in i kongressen och till och med sätter sig med fötterna på bordet vid talmannen Nancy Pelosis skrivbord inne på hennes kontor, är så chockartade. Men ändå säger USA-kännare att det inte var oväntat och att händelseutvecklingen är en logisk fortsättning på Donald Trumps presidentskap. Den avgående presidentens (ja, han tvingades ju faktiskt motvilligt erkänna sig besegrad till slut…) ledarskap har hela tiden utmärkts av total brist på respekt för fakta (eller erkännande att fakta ens existerar) och den auktoritära ledarens uppviglande och känslomässiga argument där alla med avvikande åsikter är fiender och där medlöperi är det enda valet för sanna patrioter.

Det finns många brännande frågor just nu. Hur var det möjligt för mobben att ta sig in i själva maktcentrat i världens mäktigaste demokrati? Hur kunde arga extremister tillfälligt lyckas stoppa fastställandet av det amerikanska folkets röster och den formella utnämningen av en ny president? Men nästan ännu mer ofattbart: hur kunde så många högt utbildade och erfarna politiker och rådgivare låta Donald Trumps egenmäktiga maktutövning pågå? Alla de ministrar och befattningshavare i hans administration som hoppar av, först nu när ledarens makt är så försvagad, vittnar om totalt kaos i Vita huset.

John Kelly som var minister för inrikes säkerhet och Vita husets stabschef trädde fram i CNN – för första gången sedan han avgick 2019. Han pratade om Trump som ett lynnigt barn. På frågan om hur han så länge kunde arbeta för och vara lojal med en president som han snabbt insåg var olämplig att styra landet, svarade han att han la ner all kraft på att försöka minimera de skador Trump åsamkade. Fram träder bilden av en administration där samtliga medarbetare försökt hitta vägar att kringgå och desarmera sin chef.

cissimedcitat1800

Läs också: Cissi Elwin: "Äntligen får jag min längtan stillad!"

Alla dessa tjänstemän har ett ansvar. Alla har de varit möjliggörare. Väldigt få har haft modet att stå upp och säga det majoriteten av dem vet; den här mannen saknar kunskap och förmåga att leda landet. Han är farlig och måste stoppas.

Rädslan för Trumps enorma makt och det raseri han visat mot dem som gått emot honom har hållit dem alla i ett järngrepp. Det och hans starka stöd hos en stor del av befolkningen som känner sig åsidosatta och bortglömda av etablissemanget har hållit högt uppsatta republikaner tysta. För att säkra sina framtida karriärer har de tigit. Men frågan är om deras avbön fem i tolv kommer att hålla när domen faller över Trumperan. Hur makt korrumperar och hur nejsägarna tystas är en fråga som ALLA chefer måste förhålla sig till. Tendenserna kommer smygande och finns i alla organisationer. De måste aktivt motarbetas på alla nivåer, varje dag. För det odemokratiska ledarskapet är farligt och inte heller framgångsrikt. På tvärs mot sin egen världsbild kommer Donald Trump att gå till historien som en av de största förlorarna.

Tips från Cissi

Tacka kulturen
Kulturarbetare går på knäna och planer ställs in. Men vad hade vi gjort utan deras alster under pandemin? Jag skulle applådera dem om jag hade haft en balkong.

Tack för filmerna och böckerna och musiken som hjälpt oss att stå ut denna isolerade tid. Må vi snart få njuta av att gå på konserter, teater, bio, museer igen!

Lyssna på regissören
Nu förbereder jag en intervju med regissören Ruben Östlund som spelat in sin senaste film Triangle of sadness mitt under brinnande pandemi. Ska bli intressant att höra hans berättelse om att leda i en filmbransch där ingenting är sig likt. Lyssna på podden Chef Dilemma med den guldpalmsbelönade regissören.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag har redan tänkt ut en ny utmaning för januari”

”Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?”, skriver Cissi Elwin om reaktionerna på hennes förslag om att alla medarbetare ska gå 10 000 steg fyra dagar i veckan. Här berättar hon om hur det har gått. 
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Äntligen kan jag berätta...!”

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta...”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: "Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!"

Balans i livet i varje given stund är en utopi för en individ med det yttersta ansvaret, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det är helt enkelt inte kul längre”

”Jag tänker inte komma med några klämkäcka råd. Eller prata om vilka fantastiska möjligheter digitaliseringen ger. Den tiden är förbi", skriver Chefs krönikör Siri Wikander. 
stefanlofven
Krönikor

Hej nya värld – management by skuld och pekpinnar

Vårens peppande medarbetarsamtal med medborgarna har ersatts av bister besvikelse. Chefs krönikör och vice vd Calle Fleur spanar kring toppolitikernas nya tonträff under corona-pandemin.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”En av chefens svåraste frågor har blivit ännu svårare”

"Pandemin håller på att bli en deppidemi", skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.