Cissi Elwin: ”Hjälp – jag är naken på Snapchat”

Kommunikation
Text: Cissi Elwin
Publicerad

”’Mamma, varför ligger det en nakenbild av dig på Facebook?’ Jag hade just kommit hem efter ett sent möte och stod och kollade posten med jackan fortfarande på. Lyssnade väl lite förstrött innan jag hajade till och gick mot min dotter där hon låg i soffan och stirrade i telefonen. Nakenbild? Va? Var?

Då bröt hon ihop av skratt. Hon hade filmat, lagt ut på snapchat och genast öste det in kommentarer. Filmen var en succé konstaterade hon nöjt. Båda barnen gör så. Ofta. Jag kan möta deras kompisar som kommenterar något ofrivilligt komiskt som jag har gjort i tron att jag kan slappna av i mitt eget hem.

Det är som att leva i ett slags ständig direktsändning. Men jag måste motvilligt konstatera att de blir bättre och bättre i själva produktionen. De tänker ut en situation, förutser en reaktion, jobbar med kameravinklar (filma utan att det märks) och sedan med några flinka tumrörelser lägger de på lite effekter och en slagkraftig rubrik.

chefboken_4_2016_elon_musk

Prova på Chefboken

Missa inte Ashlee Vances omtalade biografi om Elon Musk – nu som Chefboken.

Utvald ledarskapslitteratur sammanfattad till 19 minuters läsning.
Chefboken även som ljudfil och fulltext.
Tillgång till biblioteket med över 100 titlar.

Prova på-erbjudande

Om man då är en alldeles för snäll mamma kan man konstatera att till priset av ens egen heder (tack och lov förstörs filmen inom ett dygn och kan bara ses en gång av var och en av följarna) lär de sig alltså att filma, redigera, skriva manus och programleda.

De lär sig vad som går hem och inte. Och de leker sig fram till kunskaper som kommer att bli ovärderliga i deras framtida yrkesliv.

När vi vuxna chefer pratar digitalisering och vad ny teknik kommer att innebära för våra kunder, patienter, brukare och därmed vår affär och verksamhet lägger vi pannan i djupa veck. Rädslan för att missa något, inte hänga med, bli omsprungna av nya generationer multibegåvningar ligger som ett filter mellan oss och alla de nya möjligheterna.

Därför var det så underbart inspirerande att träffa en av de mest hajpade forskarna i världen just nu. Han heter Andrew Hessel och har startat det första kooperativa bioteknikföretaget Pink Army med målet att utrota cancer. Eftersom ingen cancer är den andra lik och det krävs specialdesignade lösningar utifrån varje persons dna duger inte läke-medelsbolagens masslösningar längre.

Nu vill Andrew Hessel skapa ett Netflix –för mediciner. Unik medicin för varje unik människa. Och han vill att den ska levereras direkt hem till kunden utan väntetider.

Men det allra mest imponerande med Andrew Hessel var hans entusiasm och lekfullhet. ”I love the cells”, titta vad vackra de är, sa han och visade bilder som var som konstverk och som han utvecklat ihop med
ett filmbolag.

Så Andrew Hessel var ett levande exempel på allt det som initiativtagaren till Future Focus konferensen, Claudia Olsson, sammanfattade i sitt sluttal. De som kommer att lyckas som framtida ledare måste vara nyfikna och öppna för ny tekniks möjligheter, tycka att det är roligt, lyssna på och identifiera sina kunders behov, utveckla sina tjänster ihop med dem och se till att göra upplevelsen av varan eller tjänsten så enkel och tilltalande som möjligt. Ett av hennes bästa tips var att skaffa sig en ung digital mentor. Så barnen – det är payback time nu.”

Cissi applåderar just nu

Bli digital

getdigital Boken Get Digital or die trying av Arash Gilan och Jonas Hammarberg.

Nu tar vi på Chef ett grepp om digitalisering för chefer med Chefboken nr 5 Get digital som utkommer nu i maj, med Chefdagen 13 oktober på Rival och ett stort jobb i tidningen och på webben efter sommaren. Massor av tips och råd, metoder och verktyg på Chef Premium i höst också. Så vill Chef hjälpa dig att slappna av och låta lusten och nyfikenheten komma och ta över.

Startup-podcast

Alex Blumberg. Alex Blumberg.

I den här fullkomligt fascinerande podcasten får vi följa den tidigare producenten på This American life, Alex Blumberg, när han startar sitt eget företag. Han tar med oss till investerare, han grottar ner sig i hur man väljer ett namn, skaffar en partner och i nattliga inspelningar delar han med sig av sin oro och rädsla att inte lyckas. En skola för alla som är egenföretagare eller drömmer om att bli det.

Fler krönikor av Cissi Elwin:

Chefen från helvetet

En ledare att imponeras av

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden