Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”En av chefens svåraste frågor har blivit ännu svårare”

”Pandemin håller på att bli en deppidemi”, skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.

Pandemin håller på att bli en deppidemi, sa min syster Hanna uppgivet i telefonen. På hennes jobb får de komma in en dag i veckan och däremellan sitter de 150 anställda hemma och försöker hålla ångan uppe. Men det är svårare nu. Vi enas om att det känns tyngre. Inte lika chockartat. Men segt och tungt. Säger lite hurtigt att vi får försöka peppa varandra. Men hur? Vintern och kylan smyger sig på och det stora mörkret rullar in. Man ska inte gå på gymmet, inte träffa människor, helst inte gå på caféer och restauranger, inte åka kommunalt. Promenera, läsa, titta på tv-serier i all ära. Men jag känner krypet i kroppen. Det rastlösa och olustiga krypet.

Vi behöver tröst nu. Hade Anders Tegnell som gäst på Chefdagen den 15 oktober. Han pratade om den märkliga roll han fått i pandemin. Vad är det vi förväntar oss av en tjänsteman på Folkhälsomyndigheten? Självklart att han ska veta något om hur vi ska agera för att stoppa smittspridningen. Men det är faktiskt inte han som fattar besluten. Det gör politikerna. Men ändå klamrar vi oss fast vid honom som om han besitter någon magisk kraft som ska rädda oss från denna sjukdom som nu igen så obarmhärtigt sveper över hela världen och stänger ner alla möjligheter till ett normalt liv. Tegnell har axlat rollen för att han så tydligt känner att den behövs. Vi måste ha någon att luta oss mot. Men han hade gärna sett att fler hade kunnat dela på det ansvaret, säger han och det är lätt att förstå hur tungt det måste vara. Men han gör det bra, för när siffrorna på sjuka, intensivvårdade och döda nu återigen ökar, skjuter också hans förtroendesiffror i höjden.

Så handen på hjärtat, är du den där axeln? Hur mår dina medarbetare? Hur tröstar de sig i denna tid som skapar så mycket oro?

Bland det svåraste som finns som chef är att hantera missbruk hos sin personal. Det är nog så svårt att både upptäcka och våga göra något åt när man ses och kan märka så mycket mer än vad som är möjligt vid distansarbete. Men nu, när vi oftast ses över skärmen, hur ska du som chef klara att hålla koll på hur dina medarbetare verkligen mår?

Vi beslöt oss för att ta reda på om chefer vet om missbruk bland personalen har ökat under pandemin. Experter som Alna och Previa ser en stor ökning av ledare som behöver råd om hur de ska hantera frågan, men i vår undersökning svarar 41 procent att de inte vet om det ökat. Samtidigt svarar 45 procent att missbruk förekommer i varierande grad i deras organisationer. Man kan då dra slutsatsen att det finns ett ökat missbruk, att chefer känner en oro för det, men att det är svårare än före pandemin att ta reda på det. En av chefens svåraste frågor har alltså blivit ännu svårare. Och samtidigt som vi måste förhålla oss till allvarliga ekonomiska konsekvenser av en nedstängning som handlar om att rädda liv, kan deppidemins skadeverkningar visa sig också vara ödesdigra på sikt. Inte konstigt att chefer känner sig mer stressade än någonsin.

Vi hoppas att du känner att du får lite tröst och vägledning av detta nummer av Chef. Vi får helt enkelt göra vårt bästa för att peppa varandra!

Tips!

Imponerande debut
Annika Norlin, som skriver så träffsäkra låttexter under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!, har nu gjort debut som författare. Och vilken debut! Novellsamlingen Jag ser allt du gör träffar rakt i magen och är dessutom enormt rolig. Ingen kan beskriva komplexa känslor så exakt som Annika Norlin och för det har hon nu blivit Augustpris-nominerad. Den 23 november delas priserna ut. Jag håller tummarna!

Hypnotisk tolkning
Är besatt av thrillern The sinner. Tredje säsongen går just nu på SVT Play och de två första finns på Netflix. Det är något nästan hypnotiskt över Bill Pullmans rolltolkning av den känslomässigt plågade kommissarie Ambrose som ständigt får mig att längta till nästa avsnitt.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Så fort jag möter en diarré av klyschor stänger jag av ljudet"

"Att lyssna är ingen mänsklig skyldighet", skriver Chefs krönikör Per Grankvist och lovordar muteknappens välsignelse.
Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso, berättar om arbetet med att återfå förtroendet efter en barnarbetesskandal hos en underleverantör i Pakistan.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

"Man är aldrig så bra som man tror"

Skandalrubriker om barnarbete orsakade en kris på Stora Enso.
Men ett par år senare utsågs de till Sveriges mest hållbara bolag. Sverigechefen Per Lyrvall berättar om vägen dit.

cissimedcitat1800
Krönikor

Cissi Elwin: "Äntligen får jag min längtan stillad!"

Att spela in Chefs podd live gör att jag äntligen får träffa människor igen, skriver Chefs Cissi Elwin. ”Det är fascinerande att höra toppledarna berätta om hur de hanterat krisen både professionellt och privat.”

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det är vårt ansvar att ta tillvara på lärdomarna från krisen”

”Ingen ville ha corona. Den innebär stort lidande. Neddragningar, alla som har blivit sjuka, människor som dött och alla som jobbat natt och dag för att rädda liv. Men nu när den är här så är coronakrisen ändå en möjlighet för oss”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Motgiftet finns i var och en av oss”

”Jag vill tro att motgiftet för de skräckexempel på ledare vi just nu ser finns i var och en av oss och i de handlingar vi väljer att utföra varje dag”, skriver Chefs vd Cissi Elwin i sin senaste krönika. 
callefleurjanneandersson
Krönikor

Janne Andersson och konsten att leva sina värderingar

Ledarskap handlar om att leva som man lär. Att hävda att man har starka värderingar räcker inte långt när verkligheten avspeglar något annat, skriver Chefs Calle Fleur.
När företag jobbar med ansvarsfrågan på nya sätt så ökar innovationskraften, visar ny forskning.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

5 steg: Växla till det nya sättet att jobba med innovation

Ny forskning visar att det behövs en koppling till ansvarsfullt ledarskap om bolag ska lyckas med sin innovation på lång sikt.
Här är fem steg för chefer och företag som vill hamna på rätt spår.

Fanny Widman
Krönikor

Fanny Widman: ”Sluta snacka värderingar – börja leva dem!”

”Att en pr-byrå eller managementkonsult tar fram tre värdeord och trycker upp roll-ups med ledar- och medarbetarkriterier får sällan någon större effekt”, skriver Chefs krönikör Fanny Widman.