Cissi Elwin: ”En av chefens svåraste frågor har blivit ännu svårare”
”Pandemin håller på att bli en deppidemi”, skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.
Pandemin håller på att bli en deppidemi, sa min syster Hanna uppgivet i telefonen. På hennes jobb får de komma in en dag i veckan och däremellan sitter de 150 anställda hemma och försöker hålla ångan uppe. Men det är svårare nu. Vi enas om att det känns tyngre. Inte lika chockartat. Men segt och tungt. Säger lite hurtigt att vi får försöka peppa varandra. Men hur? Vintern och kylan smyger sig på och det stora mörkret rullar in. Man ska inte gå på gymmet, inte träffa människor, helst inte gå på caféer och restauranger, inte åka kommunalt. Promenera, läsa, titta på tv-serier i all ära. Men jag känner krypet i kroppen. Det rastlösa och olustiga krypet.
Vi behöver tröst nu. Hade Anders Tegnell som gäst på Chefdagen den 15 oktober. Han pratade om den märkliga roll han fått i pandemin. Vad är det vi förväntar oss av en tjänsteman på Folkhälsomyndigheten? Självklart att han ska veta något om hur vi ska agera för att stoppa smittspridningen. Men det är faktiskt inte han som fattar besluten. Det gör politikerna. Men ändå klamrar vi oss fast vid honom som om han besitter någon magisk kraft som ska rädda oss från denna sjukdom som nu igen så obarmhärtigt sveper över hela världen och stänger ner alla möjligheter till ett normalt liv. Tegnell har axlat rollen för att han så tydligt känner att den behövs. Vi måste ha någon att luta oss mot. Men han hade gärna sett att fler hade kunnat dela på det ansvaret, säger han och det är lätt att förstå hur tungt det måste vara. Men han gör det bra, för när siffrorna på sjuka, intensivvårdade och döda nu återigen ökar, skjuter också hans förtroendesiffror i höjden.
Så handen på hjärtat, är du den där axeln? Hur mår dina medarbetare? Hur tröstar de sig i denna tid som skapar så mycket oro?
Bland det svåraste som finns som chef är att hantera missbruk hos sin personal. Det är nog så svårt att både upptäcka och våga göra något åt när man ses och kan märka så mycket mer än vad som är möjligt vid distansarbete. Men nu, när vi oftast ses över skärmen, hur ska du som chef klara att hålla koll på hur dina medarbetare verkligen mår?
Vi beslöt oss för att ta reda på om chefer vet om missbruk bland personalen har ökat under pandemin. Experter som Alna och Previa ser en stor ökning av ledare som behöver råd om hur de ska hantera frågan, men i vår undersökning svarar 41 procent att de inte vet om det ökat. Samtidigt svarar 45 procent att missbruk förekommer i varierande grad i deras organisationer. Man kan då dra slutsatsen att det finns ett ökat missbruk, att chefer känner en oro för det, men att det är svårare än före pandemin att ta reda på det. En av chefens svåraste frågor har alltså blivit ännu svårare. Och samtidigt som vi måste förhålla oss till allvarliga ekonomiska konsekvenser av en nedstängning som handlar om att rädda liv, kan deppidemins skadeverkningar visa sig också vara ödesdigra på sikt. Inte konstigt att chefer känner sig mer stressade än någonsin.
Vi hoppas att du känner att du får lite tröst och vägledning av detta nummer av Chef. Vi får helt enkelt göra vårt bästa för att peppa varandra!
Tips!
Imponerande debut Annika Norlin, som skriver så träffsäkra låttexter under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!, har nu gjort debut som författare. Och vilken debut! Novellsamlingen Jag ser allt du gör träffar rakt i magen och är dessutom enormt rolig. Ingen kan beskriva komplexa känslor så exakt som Annika Norlin och för det har hon nu blivit Augustpris-nominerad. Den 23 november delas priserna ut. Jag håller tummarna!
Hypnotisk tolkning Är besatt av thrillern The sinner. Tredje säsongen går just nu på SVT Play och de två första finns på Netflix. Det är något nästan hypnotiskt över Bill Pullmans rolltolkning av den känslomässigt plågade kommissarie Ambrose som ständigt får mig att längta till nästa avsnitt.
Läs sammanfattningen! Chefs redaktörer har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Passa på! Just nu får du 6 månader för halva priset.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan. Dessutom utses vinnaren av priset Årets Chef. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad", skriver Chefs krönikör Per Grankvist.
Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co
"Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra?", skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
”Jag lider av det som ibland kallas för 'pandemic fatigue'. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.
”Lägger du mycket av din närvarande tid på trivialiteter finns det risk för att du blir trivial. Lägger du din närvarande tid hos dina medarbetare blir du en närvarande ledare”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.
En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.
”Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?”, skriver Cissi Elwin om reaktionerna på hennes förslag om att alla medarbetare ska gå 10 000 steg fyra dagar i veckan. Här berättar hon om hur det har gått.
Kunskap är en färskvara, men vem är det egentligen som ansvarar för att den inhämtas – företaget eller den anställde? Siri Wikander, expert inom personalutveckling, ger sin syn på saken.
Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Läs sammanfattningen! Chefs redaktörer har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Passa på! Just nu får du 6 månader för halva priset.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan. Dessutom utses vinnaren av priset Årets Chef. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se