Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Att ”jobba hemma”. Hur många gånger har ni upplevt att någon som säger att den inte kommer in i morgon mötts av kontorets humorist som gör citationstecken med fingrarna i luften?

Eller kanske har du själv försökt skoja till det efter att ett litet styng av skuld drabbat dig när du känt att din egen soffa vore en skön arbetsplats dagen efter.

Det finns fortfarande något lite skolkigt med att jobba hemma. Det är finare att komma tidigt till jobbet och sitta av sina timmar. Då kan alla se att man sliter och ingen kan komma och säga något. Man har gjort rätt för sig. Men är det verkligen så säkert?

Jag har infört fria arbetstider på alla arbetsplatser där jag har varit chef de senaste 20 åren. Och jag kan bli förvånad över att det fortfarande är kontroversiellt. Jag vet inte hur många gånger medarbetare har uttryckt sin oro över hur andra kommer och går. Eller andra chefer som tycker att det är svårt med en medarbetare som kommer sent och går tidigt. Helt enkelt smiter. Hur ska de ha koll på vad personen gör när de inte ser dem? Hur ska de veta att de gör sina 40 timmar i veckan?

pergran

Läs också: Per Grankvist: Idioterna klarar sig så länge ingen ställer frågor

Men om du mäter tid så är det enda du faktiskt vet just det – hur många timmar en viss person har vistats i lokalerna. För att ta reda på vad den har uträttat krävs helt andra verktyg. Bland annat måste du förstå den personens arbetsuppgifter och ha ett hum om hur lång tid det är rimligt att de tar. Sedan måste du väga det mot den totala arbetsbördan och vad andra med liknande uppgifter hinner med. Du måste också fundera på om du som chef har gett tillräckliga förutsättningar, om ni arbetar tillräckligt smart. Och så måste du PRATA med personen ifråga. Vara tydlig med dina förväntningar. Vara tydlig med om de inte uppfylls.

Det är svårare och kräver mycket mer än att mäta tid. Men det är långt mer effektivt och ger dina anställda chans att jobba på ett sätt som tillåter olika arbetssätt och gör det lättare att få ihop livets alla delar.

globaluppvarmning

Läs också: Cissi Elwin: Jag har insett att vi radikalt måste ändra vår livsstil

Det finns en liten smitare i oss alla i perioder. Men det går inte att komma undan om man förstår sitt ansvar och börjar styra sig själv. Man kan lösa sina arbetsuppgifter på en massa olika sätt, på olika platser och på olika lång tid. Men på dagens alltmer specialiserade arbetsplatser måste var och en göra sitt jobb. Det finns ingen annan som kan det. Och då är det faktiskt inte ett problem VAR du gör det. Utan HUR och ATT det görs.

Cissi tipsar

Tekopp, gräddkanna och tekanna

Samlas vid grytorna
I helgen bjöd min svärson Nichlas på den godaste Boeuf Bourguignonen jag någonsin ätit. Det är mat som tar tid. Mat som kan stå och puttra hela dagen när man jobbar hemma…

Här kommer Nichlas tre hemligheter bakom höstens bästa köttgryta:

• Skumma av fettet som flyter upp till ytan med jämna mellanrum

• Brinn av (han är kock i botten så det är så han pratar) köttet i omgångar. Stek INTE allt på en gång.

• Karamellisera pärllöken i smör, salt och socker innan du lägger den i grytan.

Tid för te
Vardagslyx. Ta te-drickandet till nya höjder och beställ från Fortnum and Masons webbshop och få det hemskickat – före Brexit.

 

grafik-chefer-jobbar-hemma

Läs också: Chefer jobbar hemma – för att få vara ifred

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.