Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Även de högsta cheferna balanserar på slak lina”

Hur leder man i en tid av alltfler och alltmer omvälvande förändringar? I sin nya krönika berättar Cissi Elwin om sina största utmaningar just nu och hur hon gör för att lära sig av de bästa.

Vi förbereder ett strategimöte med styrelsen och vår vice vd Calle plockar fram en tecknad bild på en stackars människa som balanserar på en slak lina över ett stup. Vi blir alldeles tysta och sedan skrattar vi generat. Det är ju faktiskt så det känns. Vi går från en tid då vi hade fast mark under fötterna, när media generellt levde stort på fina marginaler på tidningar (det vi kallar papper i dag).

Det var utbildningsresor utomlands med hela redaktioner. Det var branschkonferenser i New York.

Nu avlöser sparpaketen varandra, tidningar läggs ner eller köps upp och de digitala läsarna ger bara en bråkdel av de intäkter man tidigare fick in på prenumerationer av en papperstidning.

Media är en bransch i total förändring. Vi måste uppfinna oss själva på nytt. När vem som helst kan rapportera direkt från sin telefon och vi spenderar mer tid i vårt flöde på sociala medier än på tidningar och tv, vad är medias roll då? Vad är en journalist? Svarar det vi producerar mot ett behov hos våra läsare?

Och självklart är den allra viktigaste frågan vad som händer med demokratin om ingen har muskler nog att självständigt och utan bindningar granska makten. Det är i de existentiella frågorna man hamnar när man är i en transformation. Och det är just stupet. INGEN vet. Vi går på en lina, försöker undvika att falla och anar vagt fast mark igen där framme.

Jag har haft förmånen att få träffa flera av Sveriges tyngsta chefer och intervjua dem i vår podd Chef Dilemma. Det har varit otroligt spännande att få höra dem berätta med vilken kraft förändringen påverkar ALLA branscher just nu. Och hur man som chef hanterar det.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Hélène Barnekow, Sverige-vd på Microsoft, menar att i en transformation kräver den gamla affären, med vikande siffror, mer tid och kraft av chefen. Affärsutvecklingen för att hitta framtidens affär behöver nya kompetenser och är alltid ett risktagande. När ett nytt ben börjar bära kan man äntligen pusta ut. Men fram till dess befinner man sig på den slaka linan.

Och just där, i transformationens svettigaste fas, befinner sig de flesta bolag i dag. Lotta Lyrå, vd på hemmafixarkedjan Clas Ohlson, berättar i podden om hur medarbetarna i förändringstider vill ha en klar och tydlig vägvisare i sin chef. Och de vill ofta ha ETT svar. Hitåt ska vi.

Men för chefen handlar det ofta om att hålla flera vägar öppna och möjliga och att balansera mellan vägröjande och att hålla liv i det som fortfarande ger intäkter.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Vi blir fula av stressen”

På Chef har vi länge jobbat med att utveckla nya områden, event, seminarier, sammanfattningar av ledarskapslitteratur och nu i höstas Chefakademin. Vi balanserar själva på samma lina som många av er andra. Och det är vårt varför. Det är just av den anledningen vi gör Chef.

För att vi vet hur utmanande det är, och hur mycket man behöver få ta del av andras erfarenheter, bästa råd, smartaste genvägar och värsta misstag. Hoppas att detta nummer av Chef gör ditt chefsliv både lättare och roligare. Och lyssna gärna på Chef Dilemma.

För mig har det fungerat som en ledarskapsutbildning. Det är skönt att höra att även de allra högsta cheferna balanserar med oss på samma lina.

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.