Chefskvinnor i juristbranschen tjänar 9 000 kr mindre än män

Lönegapet mellan kvinnor och män med chefsjobb i juristbranschen är rekordstort – visar en färsk lönerapport. ”Finns ingen godtagbar förklaring.”

Karriär
Publicerad

103 000 kronor i månaden. Så mycket tjänar i genomsnitt män som är chefer och verksamma som bolagsjurister, advokater eller inom regelefterlevnad/compliance. För kvinnorna i samma branscher ligger månadslönen i genomsnitt på 94 000 kronor.

Något som framgår av Sharp Recruitment & Consultants lönerapport för 2022.

”Det finns ingen godtagbar förklaring till den stora löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga chefer. Utbildning, ålder och karriärutveckling är densamma för båda grupperna av jurister”, kommenterar Zarina Virsholm, grundare och partner, Sharp Recruitment & Consultants, i ett pressmeddelande.

”Vår erfarenhet är att kvinnor på de här nivåerna är sämre löneförhandlare än män. Och här finns en paradox. När kvinnor förhandlar affärer för sina arbetsgivare eller uppdragsgivare kan de vara nog så skickliga och hårda, men i förhandlingar om sin egen lön blir de ofta lite tafatta”, säger säger Zarina Virsholm.

kort om undersökningen

Totalt deltog 856 personer i undersökningen varav 466 kvinnor och 390 män. 70 procent är 40 år eller yngre och 63 procent har tagit examen under de senaste tio åren.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden