radsla
Adobe Stock

Chefernas 6 bästa råd: Så hanterar du rädslan

Dessa 6 råd återkom gång på gång när cheferna i Chefs undersökning tipsade om sina egna bästa sätt att hantera sina rädslor på jobbet.

Den här artikeln är en del av Chefs undersökning om rädsla bland chefer. Huvudartikeln hittar du här.

1. Bara gör det. Det finns inte några sätt att undkomma obehagliga arbetsuppgifter. Det blir bara värre om du skjuter upp det.

2. Luta dig mot tidigare erfarenhet. Innerst inne vet du att du efteråt kommer att konstatera att det inte var så farligt.

3. Motionera bort rädslan. Fysisk träning ger dig bättre ork och tid för reflektion. Det är när du går ner dig fysiskt och slarvar med din hälsa som rädslor och oro växer. Med regelbunden motion, frisk luft och bra sömn är du bättre rustad att ta dig an dina utmaningar på jobbet.

4. Nätverka. Bär inte allt själv. Se till att knyta till dig personer som du kan prata med. Vänner, chefskolleger, nätverk och andra forum där du kan diskutera.

5. Öka din självinsikt. De inre rädslorna har bara med dig själv att göra. Genom att ta tid för reflektion, gå i terapi eller till en coach kan du lära dig mer om dig själv.

6. Acceptera och skapa distans. Med ansvar kommer oro och rädsla, det är en del av chefsrollen. Hjälp dig själv att få distans genom att tänka ”Vad är det värsta som kan hända?”. Och vet med dig att 80 procent av det vi oroar oss för aldrig kommer att hända.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

haller
Arbetsmiljö

Så orkar en chef i längden – 8 punkter

Döm inte dig själv, var din egen bästa kompis och lyssna på signaler från din kropp. Det är nycklarna för att orka i längden som chef, visar ny forskning.

domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Så stoppar du dina stjärnor – från att gå in i väggen

De levererar – gång på gång. Högpresterande medarbetare är en dröm för varje chef. Men konsekvenserna kan bli allvarliga om du inte tar hand om dessa på bästa sätt.
radslago
Arbetsmiljö

Krisexperten: Här är chefens vanligaste misstag

Vid en krissituation ska chefen vara ett stöd för medarbetarna. Men vad ska du egentligen göra som chef? Och vilka är de vanligaste misstagen?
fel
Arbetsmiljö

8 saker du aldrig ska göra mot en medarbetare

Att du inte ska stjäla andras idéer är en oskriven regel på arbetsplatser. Här är 8 andra saker du aldrig ska göra mot en medarbetare om du vill behålla deras förtroende.
gruppbild
Arbetsmiljö

Chefens 6 största utmaningar i höst

Vilka är de främsta utmaningarna för dig som chef i höst och vad kommer att krävas av ditt ledarskap i framtiden? Chef samlade en panel skarpa ledarskapsexperter för en framtidsspaning. Det blev ett samtal om allt från nya generationer och talangjakt, till innovation och cheflösa företag.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden