hjarta-garn

Chefer tar stress på jobbet på större allvar

Många organisationer har fortfarande stora problem med psykisk ohälsa och stress på jobbet, visar Netigates senaste medarbetarundersökning med drygt 11 000 svaranden på svenska arbetsplatser.

Positivt är dock att fler medarbetare, nästan 4 av 5, upplever att deras arbetsgivare tar frågor om stress och hälsa på större allvar och satsar mer på att lösa problemen. Lika många anser att de kan göra sin röst hörd på företaget, vilket är en viktig faktor för att kunna påverka organisationen och sin egen arbetsmiljö.

Rapporten visar också att ledarskapet enligt medarbetarna är den absolut viktigaste faktorn för hur personalen värderar sin arbetsgivare och arbetsplats. Ledarskapet har, jämfört med förra undersökningen, förbättras och Sveriges chefer har enligt medarbetarna bland annat blivit bättre på att ge feedback, motivera, ge tydliga mål och att lyssna.

Mindre positivt är att de svenska företagen fortfarande har svårt att leva upp till medarbetarnas önskan om kompetensutveckling inom organisationen. I år, liksom tidigare år, är det just detta område som får lägst resultat bland de olika frågeområdena.

”Vi kan inte sätta fingret på exakt vad det är som behöver göras, men det framgår tydligt att utbildningar och kurser är prioriterat bland medarbetarna”, skriver Netigate i rapporten.

Rapporten bygger på resultatet från totalt 11 395 arbetstagare fördelade på 93 olika arbetsgivare med en geografisk spridning över hela Sverige.

Läs också: 

Allt du behöver veta om Arbetsmiljöverkets nya stressregler

Relaterade artiklar

Andreas Kind, driftchef på Ohlssons AB
 

Driftschefen Andreas räddade medarbetarens liv

Driftschefen Andreas Kind fick en dålig magkänsla när medarbetaren uteblev från jobbet. Han åkte hem till kollegan – och räddade hans liv.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
makthavare1800x1013
Ledarskap

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt.
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.