hjarta-garn

Chefer tar stress på jobbet på större allvar

Många organisationer har fortfarande stora problem med psykisk ohälsa och stress på jobbet, visar Netigates senaste medarbetarundersökning med drygt 11 000 svaranden på svenska arbetsplatser.

Positivt är dock att fler medarbetare, nästan 4 av 5, upplever att deras arbetsgivare tar frågor om stress och hälsa på större allvar och satsar mer på att lösa problemen. Lika många anser att de kan göra sin röst hörd på företaget, vilket är en viktig faktor för att kunna påverka organisationen och sin egen arbetsmiljö.

Rapporten visar också att ledarskapet enligt medarbetarna är den absolut viktigaste faktorn för hur personalen värderar sin arbetsgivare och arbetsplats. Ledarskapet har, jämfört med förra undersökningen, förbättras och Sveriges chefer har enligt medarbetarna bland annat blivit bättre på att ge feedback, motivera, ge tydliga mål och att lyssna.

Mindre positivt är att de svenska företagen fortfarande har svårt att leva upp till medarbetarnas önskan om kompetensutveckling inom organisationen. I år, liksom tidigare år, är det just detta område som får lägst resultat bland de olika frågeområdena.

”Vi kan inte sätta fingret på exakt vad det är som behöver göras, men det framgår tydligt att utbildningar och kurser är prioriterat bland medarbetarna”, skriver Netigate i rapporten.

Rapporten bygger på resultatet från totalt 11 395 arbetstagare fördelade på 93 olika arbetsgivare med en geografisk spridning över hela Sverige.

Läs också: 

Allt du behöver veta om Arbetsmiljöverkets nya stressregler

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden