hjarta-garn

Chefer tar stress på jobbet på större allvar

Många organisationer har fortfarande stora problem med psykisk ohälsa och stress på jobbet, visar Netigates senaste medarbetarundersökning med drygt 11 000 svaranden på svenska arbetsplatser.

Positivt är dock att fler medarbetare, nästan 4 av 5, upplever att deras arbetsgivare tar frågor om stress och hälsa på större allvar och satsar mer på att lösa problemen. Lika många anser att de kan göra sin röst hörd på företaget, vilket är en viktig faktor för att kunna påverka organisationen och sin egen arbetsmiljö.

Rapporten visar också att ledarskapet enligt medarbetarna är den absolut viktigaste faktorn för hur personalen värderar sin arbetsgivare och arbetsplats. Ledarskapet har, jämfört med förra undersökningen, förbättras och Sveriges chefer har enligt medarbetarna bland annat blivit bättre på att ge feedback, motivera, ge tydliga mål och att lyssna.

Mindre positivt är att de svenska företagen fortfarande har svårt att leva upp till medarbetarnas önskan om kompetensutveckling inom organisationen. I år, liksom tidigare år, är det just detta område som får lägst resultat bland de olika frågeområdena.

”Vi kan inte sätta fingret på exakt vad det är som behöver göras, men det framgår tydligt att utbildningar och kurser är prioriterat bland medarbetarna”, skriver Netigate i rapporten.

Rapporten bygger på resultatet från totalt 11 395 arbetstagare fördelade på 93 olika arbetsgivare med en geografisk spridning över hela Sverige.

Läs också: 

Allt du behöver veta om Arbetsmiljöverkets nya stressregler

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Helene Leitner Larsson på Inhouse. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + Inhouse

Lär dig säkra de bästa kollegorna – med onboarding

Håll undan konkurrenterna. Landa talangerna. Lotsa nya medarbetare rätt. Chefer som kan onboarding får ett övertag i dragkampen om de bästa nya kollegorna.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Bygg en hållbar chefskarriär. Anki Udd på Ledarna vet hur du gör. Foto: Robert Haecks
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Hur länge håller du som chef?

Är du fortfarande chef om 10 år? Svaret finns till stor del i din arbetssituation idag.
Anki Udd på Ledarna ger nödvändiga råd för en hållbar chefskarriär.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.