hjarta-garn

Chefer tar stress på jobbet på större allvar

Många organisationer har fortfarande stora problem med psykisk ohälsa och stress på jobbet, visar Netigates senaste medarbetarundersökning med drygt 11 000 svaranden på svenska arbetsplatser.

Positivt är dock att fler medarbetare, nästan 4 av 5, upplever att deras arbetsgivare tar frågor om stress och hälsa på större allvar och satsar mer på att lösa problemen. Lika många anser att de kan göra sin röst hörd på företaget, vilket är en viktig faktor för att kunna påverka organisationen och sin egen arbetsmiljö.

Rapporten visar också att ledarskapet enligt medarbetarna är den absolut viktigaste faktorn för hur personalen värderar sin arbetsgivare och arbetsplats. Ledarskapet har, jämfört med förra undersökningen, förbättras och Sveriges chefer har enligt medarbetarna bland annat blivit bättre på att ge feedback, motivera, ge tydliga mål och att lyssna.

Mindre positivt är att de svenska företagen fortfarande har svårt att leva upp till medarbetarnas önskan om kompetensutveckling inom organisationen. I år, liksom tidigare år, är det just detta område som får lägst resultat bland de olika frågeområdena.

”Vi kan inte sätta fingret på exakt vad det är som behöver göras, men det framgår tydligt att utbildningar och kurser är prioriterat bland medarbetarna”, skriver Netigate i rapporten.

Rapporten bygger på resultatet från totalt 11 395 arbetstagare fördelade på 93 olika arbetsgivare med en geografisk spridning över hela Sverige.

Läs också: 

Allt du behöver veta om Arbetsmiljöverkets nya stressregler

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Torbjörn Lindgren, Invono
Annonssamarbete Chef + Invono

4 vanor att sno från lyckade ledningsgrupper

Digitaliseringen i svenska bolag når inte alltid ända upp i toppen. Ledning och styrelse ligger ofta efter i sina arbetssätt. ”Man lever inte som man lär”, säger Torbjörn Lindgren på Invono.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden